Εισαγγελικοί λειτουργοί διαψεύδουν την Αστυνομία ότι υπήρξε οποιαδήποτε εντολή για άρση του ασύλου το περασμένο Σάββατο το βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν διαρκείς διαπραγματεύσεις των πρυτανικών αρχών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου διαδοχικά με τις αστυνομικές δυνάμεις και τους καταληψίες του ιστορικού κτιρίου στην οδό Πατησίων, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο άρσης του ασύλου και επέμβασης των δυνάμεων των ΜΑΤ. Το σκεπτικό των αστυνομικών ήταν ότι οι καταληψίες προβαίνουν σε κακουργηματικές πράξεις και έπρεπε να αρθεί άμεσα το άσυλο, έπειτα και από τα επεισόδια στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Ναυαρίνου. Ετσι ξεκίνησε μια νύχτα αγωνίας, καθώς υπήρξε εντεινόμενη φημολογία ότι ανά πάσα στιγμή αίρεται το άσυλο.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι δυνάμεις των ΜΑΤ τέθηκαν σε τριαντάλεπτη ετοιμότητα από τη στιγμή που δόθηκε εντολή από την εισαγγελέα υπηρεσίας να εισβάλουν στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος λόγω τέλεσης κακουργηματικών πράξεων (όπως η παρασκευή και η χρήση μολότοφ), κάτι που διέψευδαν χθες εισαγγελικοί κύκλοι. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνιζαν, πάντως, ότι για να γίνει επέμβαση χρειάζεται εκτός από την εντολή και την παρουσία εισαγγελέα και η σύμφωνη γνώμη του Πρυτανικού Συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εκπονηθεί ήδη σχέδιο για τον τρόπο επέμβασης και εκκένωσης του κτιρίου από τους καταληψίες. Μάλιστα οι ίδιοι οι αξιωματικοί ανέφεραν πως ήταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

«Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε ένα ολοκαύτωμα» τόνισε από την πλευρά του σε δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης. «Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι σήμερα η κατάληψη θα λήξει.Σε κάθε περίπτωση το άσυλο θα το περιφρουρήσουμε » σημειώνει και ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Μ. Σπαθής.