Υστερα από αρκετές ημέρες διαδηλώσεων και καταστροφών στο κέντρο της Αθήνας τα εμπορικά καταστήματα το περασμένο Σαββατοκύριακο είδαν τα ταμεία τους να «ζεσταίνονται», αν και όχι σε «υψηλές θερμοκρασίες». Κυρίως όμως την Κυριακή, δεδομένου ότι το Σαββάτο, με εξαίρεση τα τέσσερα πολυκαταστήματα του κέντρου και την οδό Ερμού, τα περισσότερα καταστήματα είχαν «αναιμική» κίνηση. Είναι προφανές ότι ο χαμένος τζίρος δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί, πόσο μάλλον που ένα σημαντικό μέρος των καταναλωτών, οι οποίοι σε διαφορετικές συνθήκες θα επισκέπτονταν το εμπορικό κέντρο, αυτή τη φορά κατευθύνθηκαν στην περιφέρεια με αποτέλεσμα τα εμπορικά κέντρα κυρίως των βορείων προαστίων να «βουλιάξουν» από επισκέπτες, αν και δεν ήταν όλοι αγοραστές.

Εν τω μεταξύ, εν αντιθέσει με τους εμπόρους του κέντρου που εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ικανοποιημένα δηλώνουν από την εορταστική κίνηση του Τhe Μall αλλά και του Golden Ηall στο Μαρούσι και στην οδό Κηφισιάς αντίστοιχα, τα στελέχη των δύο εταιρειών. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκαν το Τhe Μall 145.000 επισκέπτες (75.000 το Σάββατο και 70.000 την Κυριακή), μεγέθη ελαφρώς ενισχυμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένης της οικονομικής κρίσης που πλήττει τους καταναλωτές.

Τα αντίστοιχα μεγέθη του Golden Ηall ήταν περί τις 70.000 επισκέπτες (33.000 το Σάββατο και 37.000 την Κυριακή) αλλά για το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο δεν υπάρχουν συγκρίσιμα περυσινά στοιχεία, αφού ξεκίνησε τη λειτουργία του τον εφετινό Νοέμβριο.

Βεβαίως, τα στελέχη των δύο εμπορικών κέντρων επισημαίνουν ότι παρά τα αντιθέτως λεγόμενα τα δύο εμπορικά κέντρα δεν φαίνεται να έχουν προσελκύσει πελάτες που ίσως να άλλαξαν προορισμό αγορών λόγω των τελευταίων επεισοδίων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικά για το εμπορικό κέντρο Τhe Μall που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία αναφέρουν ότι το προπερασμένο Σάββατο η κίνηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Χθες, στη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ), ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, έθεσε στον Πρωθυπουργό το αίτημα να λειτουργήσουν την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου τα καταστήματα της Αθήνας με το επιχείρημα ότι υπάρχει περιθώριο να αναπληρωθεί τουλάχιστον μέρος του χαμένου τζίρου. Υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου έχουν ταχθεί το ΕΒΕΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και κατά έχει ταχθεί μόνο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ο Πρωθυπουργός ακούγοντας το αίτημα στράφηκε στον παριστάμενο υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώ λια λέγοντάς του «βρες τρόπο να το τακτοποιήσεις». Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε απόφαση να λειτουργήσουν τα καταστήματα της Αθήνας και την ερχόμενη Κυριακή 28 Δεκεμβρίου κατά παρέκκλιση των διατάξεων του νόμου και με το επιχείρημα ότι υπάρχουν «έκτακτες ανάγκες».

Αλλωστε οι εκτιμήσεις όλων συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο που ουσιαστικά κινήθηκε η αγορά δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν οι απώλειες του τζίρου που έχουν τα εμπορικά καταστήματα από τον Σεπτέμβριο, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά και πάλι η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, ιδιαίτερα την Κυριακή, ήταν αυξημένη, όμως οι καταναλωτές δεν ψώνιζαν όπως άλλες χρονιές.

Αρκούνται στα άκρως απαραίτητα είδη, δεν σπαταλούν, ψάχνουν για το φθηνότερο, και τούτο διότι νιώθουν έντονα την οικονομική ανασφάλεια.

Κ. Καραμανλής: ανησυχία για την ανεργία

Χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής επισκέφθηκε το ΕΒΕΑ και συσκέφθηκε με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου. Αμέσως μετά φρόντισε να επαναλάβει τον κίνδυνο της ανεργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Η κρίση πλήττει την κατανάλωση, την παραγωγή, το εμπόριο. Πλήττει την απασχόληση. Και αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο,που αφορά την αύξηση της ανεργίας, οφείλουμε να τον αποτρέψουμε» .

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της σύσκεψης, εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του χρόνου, η διοίκηση του επιμελητηρίου έθεσε στον κ. Καραμανλή το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί με το ΤΕΜΠΜΕ, αφού ως γνωστόν οι τράπεζες, αν και έχουν δεσμευθεί να δανειοδοτούν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο παραβαίνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Ακούγοντας τη διαμαρτυρία του κ. Μίχαλου ο Πρωθυπουργός γύρισε στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια και του είπε «Χρήστο, τρίξ΄ τους τα δόντια και αν χρειαστεί θα παρέμβω και εγώ», ενώ συμφώνησε με την παρατήρηση του προέδρου του ΕΒΕΑ για τη συχνότητα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.