Oι μικροχαρές της ζωής. Πολλά τα ενοχικά σύνδρομα που μας φορτώνουν οι διαρκείς ανακοινώσεις για την περιβόητη κρίση που καταφθάνει ως σκοταδόψυχος Αγιος Βασίλης από την Καισαρεία και ακόμη περισσότερα τα αιτήματα να ξεφορτωθούμε όλη αυτή την παραφιλολογία. Αναζητώντας τη χαρά στα μικρά και απλά πράγματα, θυμηθήκαμε ότι οι συντροφιές είναι είδος υπό εξαφάνιση και σκεφθήκαμε να τις διαφυλάξουμε όπως μπορούμε: με μια επεισοδιακή έξοδο σε μια ντισκοτέκ-άνδρο των 80΄s. Ή με μία συνάθροιση σε σπίτι, με επίκεντρο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, από εκείνα που μας χάριζαν όταν ήμασταν μικροί. Οσο για την παράδοση των δώρων, μια βόλτα σε τρία μπαζάρ που υπόσχονται ότι πωλούν φτηνή- και ουχί φτηνιάρικη- τέχνη ίσως αποστομώσει την τρομοκρατία της κρίσης και της καταναγκαστικής οικονομίας στην τσέπη. Για φινάλε, μια βόλτα στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Για να πειραματιστούμε με φως, ήχους και ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αναζητώντας την άλλη διάσταση των Χριστουγέννων…

Ντισκομπάλες
Η επιγραφή στην είσοδο είναι κάτι παραπάνω από σαφής: στην πίστα απαγορεύεται το ποτό για να μη σας βρέξουν, το τσιγάρο για να μη σας κάψουν και το τρενάκι για να μη σας πατήσουν. Η ντισκοτέκ Βoom-Βoom στέκει αγέρωχη εδώ και δύο δεκαετίες περίπου. Μπαίνοντας είσαι σίγουρος ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε μια εποχή κατά την οποία σε ένοιαζε περισσότερο το πώς περνάς και όχι το τι φοράς. Ο λαλίστατος DJ έχει μονίμως ανοιχτό μικρόφωνο και ένα σχόλιο για ό,τι του κεντρίσει το ενδιαφέρον στην πίστα. Τα χιτ διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ, λόγω των ημερών, εκτός από τα συνήθη ύποπτα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να χορέψετε σε «μπλουζ» το «Last Christmas» των Wham!.

Μονοπωλώντας το ενδιαφέρον
Οπως συμβαίνει εν όψει των γιορτών με τα CD και τα DVD που κυκλοφορούν σε πολυτελείς κασετίνες φλερτάροντας με την τσέπη μας, έτσι και τα καταστήματα παιχνιδιών ποντάρουν κάθε χρόνο στη σταθερή αξία των επιτραπέζιων. Ειδικές εκδόσεις με ερωτήσεις για προχωρημένους ή για αρχάριους, αλλά και υποκατηγορίες όπως «Αφιέρωμα στα 80΄s και στα 90΄s»… Οι πωλήσεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών αυξάνονται κάθε Χριστούγεννα κατά 70%, με το 80% των παραληπτών του πολυτελούς δώρου να είναι ενήλικο κοινό. Θα ξαφνιαστείτε από το πόσο κεφάτη μπορεί να γίνει ξαφνικά η ατμόσφαιρα. Αν πάλι ανήκετε στην αδιόρθωτη κατηγορία που δεν μπορεί να απαρνηθεί τις αναλύσεις για την κρίση, θα μπορούσατε να εκτονωθείτε παίζοντας την κλασική «Μονόπολη», που και τράπεζες και φυλακές διαθέτει στα πολυσύχναστα κουτάκια της.

Ψωνίζοντας (φθηνή) τέχνη
Αν θέλετε να κάνετε πολλά δώρα χωρίς να χρειαστεί να κάνετε εκπτώσεις στο γούστο σας, μια βόλτα σε τρία αξιόλογα μπαζάρ σας προσφέρουν λύσεις: ο χώρος της Βαβέλ (Λόντου 1, τηλ.

210 3825.430), φύλακας-άγγελος των κόμικς, παρουσιάζει μια πλούσια συλλογή με έργα ζωγραφικής, γραφιστικής, κατασκευές, μικροαντικείμενα που υπογράφουν καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Βιτάλης , ο Κώστας Μανιατόπουλος, ο Λάζαρος Ζήκος κ.ά. Ο Πολυχώρος Τεχνών της Μαριλένας Πατρονικόλα (Δράκου 30, Κουκάκι, τηλ. 210 9226.338) μας προσκαλεί σε ένα σύμπαν από τις πορσελάνινες κούκλες της. Οσοι, τέλος, βρεθούν στη Θεσσαλονίκη και επιθυμούν να αγοράσουν φτηνές φωτογραφίες, μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση-όνομα και πράγμα «Cheap Ρhoto» στην γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ (Τσιμισκή και Διαλέττη 3, τηλ. 2310 243.304).

«Εορταστικά πειράματα»
«Γέρε Χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα και πειράματα πολλά!» είναι το σύνθημα που συνοδεύει τα «Εορταστικά πειράματα» που φιλοξενεί το Ιδρυμα Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9469.600) και κατά τη διάρκεια των γιορτών: λέιζερ που χορεύει στον ρυθμό της γιορτής, κάλαντα με ποτήρια και μπουκάλια, fractals των Χριστουγέννων κ.ά. υπόσχονται να ξυπνήσουν τον τρελό επιστήμονα που κοιμόταν όλον τον προηγούμενο χρόνο μέσα μας.