Τα 15 σημεία πάλης του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ έχει στελέχη που ξεπερνούν τη ΝΔ, απάντησε ο Αλ.Αλαβάνος στα σχόλια Πάγκαλου

Σκληρή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και σε όσα είπε ο Θ.Πάγκαλος για τη στάση του ΣΥΝ στα επεισόδια έδωσε ο Αλ.Αλαβάνος παρουσιάζοντας τα 15 σημεία πάλης του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει στους κόλπους της στελέχη που ξεπερνούν τη ΝΔ, είπε και αρνήθηκε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Σκληρή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και σε όσα είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος για τη στάση του ΣΥΝ στα επεισόδια των τελευταίων ημερών έδωσε τη Δευτέρα ο Αλέκος Αλαβάνος παρουσιάζοντας τα 15 σημεία πάλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον κ. Πάγκαλο είπε ότι «δεν μπορεί να μιλά κανείς ‘χωρίς να πληρώνει φόρους’, δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει στους κόλπους της στελέχη που ξεπερνούν τη Νέα Δημοκρατία στα χτυπήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τις επιθέσεις που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα των κουκουλοφόρων, δήλωσε ότι «θα ανακρούσουν πρύμναν όσοι τα έχουν βάλει με τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό ήδη φάνηκε και χθες στη Βουλή».

Όσο αφορά μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «οι προτάσεις μας βρίσκονται σε σύγκρουση με τη λογική και το νομικό καθεστώς που διέπουν τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Πολλοί στόχοι του προγράμματός μας δεν γίνονται δεκτοί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και εξάλλου το προγραμματικό μας πλαίσιο αποκλείει μια τέτοια συνεργασία».

Πρόσθεσε ότι ειδικότερα στην Ελλάδα έχει εξαντληθεί το μοντέλο διακυβέρνησης του δικομματισμού, υπάρχει μεγάλη κρίση στη ΝΔ και αναζητούνται σχήματα επιβίωσης του συστήματος, όπως είναι οι προτάσεις για μεγάλο συνασπισμό και οικουμενικούς υπουργούς.

Αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης και αναζήτησης άλλων προοπτικών, που εκφράστηκε από τη νέα γενιά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη δολοφονία του 16χρονου και επισήμανε ότι οι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «την εναλλακτική απάντηση στην κρίση, είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτό στους ορίζοντες του Σοσιαλισμού και έρχεται σε σύγκρουση με την κυβερνητική κληρονομιά που έχει δημιουργηθεί από τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

Εξάλλου, ο Δήμος Τσακνιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι στις αρχές του 2009 θα δοθεί το πρώτο σχέδιο και μέχρι το Μάρτιο του 2009 θα συγκληθεί και η προγραμματική διάσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν και ευρύτερα οι άμεσοι στόχοι δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τον διάλογο για την Παιδεία, που έχει δηλώσει ότι πρόκειται να ανοίξει μετά τις γιορτές ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, απάντησε ότι »καλύτερα είναι ο πρωθυπουργός να απολύσει τον κ. Στυλιανίδη. Ο διάλογος για την Παιδεία έχει ήδη αρχίσει και οι τομές στην Παιδεία θα γίνουν μέσα από άλλους συσχετισμούς».

Για τον προϋπολογισμό είπε ότι «αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά ο καταμερισμός των κονδυλίων και με αυτή την έννοια δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει οποιοδήποτε σημείο του ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις δηλώσεις Σημίτη, επισήμανε ότι «θα είναι το μνημόσυνο της ευρωζώνης το να συρθεί η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να καλύπτει ιδιωτικές τράπεζες και να μην εγγυάται δανεισμό σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλό επιτόκιο». Αναρωτήθηκε, δε, πως είναι δυνατόν να μην έχει μπει τέτοια διεκδίκηση από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ.

Οι 15 στόχοι

Στους 15 άμεσους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η αποχώρηση της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας και του Ακτιου, η άμεση απόσυρση της υπογραφής της Ελλάδας από τη συνθήκη της Λισαβόνας και η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η επάνοδος υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και η ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στις υποδομές της χώρας.

Περιλαμβάνονται, επίσης, ο αφοπλισμός των αστυνομικών μονάδων στη διάρκεια κινηματικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, η κατάργηση των Ειδικών Μονάδων και η απαγόρευση χρήσης χημικών, η άμεση εξίσωση των κατώτερων αποδοχών με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ των «15», η κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και των ανεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων της ΕΕ, η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών, η ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, η εθνική στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη και η προώθηση μιας νέας στρατηγικής στήριξης των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk