«Γηπεδικά Βατοπαίδια» με ενοικιαστήριο 49 ετών

Με αφορμή το κείμενο της στήλης στις 7.12.2008, για την κρατική φάμπρικα των χαριστικών ρυθμίσεων στις αθλητικές ΑΕ χρεών πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναγνώστες τηλεφώνησαν για να επισημάνουν – κάποιοι μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς να με εγκαλέσουν ότι… ποιώ την νήσσαν- μια άλλη μεγάλη πρόκληση: αυτή που έχει να κάνει με τη σκανδαλώδη προικοδότηση των Ποδοσφαιρικών και Καλαθοσφαιρικών ΑΕ με τεράστιες οικοπεδικές εκτάσεις του Δημοσίου προκειμένου οι ιστορικές (μας) ομάδες να αποκτήσουν τη δική τους αθλητική- και εμπορική βεβαίως, βεβαίως- στέγη! Ας έλθουμε λοιπόν στην επίσης αμαρτωλή.

Με αφορμή το κείμενο της στήλης στις 7.12.2008, για την κρατική φάμπρικα των χαριστικών ρυθμίσεων στις αθλητικές ΑΕ χρεών πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αναγνώστες τηλεφώνησαν για να επισημάνουν – κάποιοι μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς να με εγκαλέσουν ότι… ποιώ την νήσσαν- μια άλλη μεγάλη πρόκληση: αυτή που έχει να κάνει με τη σκανδαλώδη προικοδότηση των Ποδοσφαιρικών και Καλαθοσφαιρικών ΑΕ με τεράστιες οικοπεδικές εκτάσεις του Δημοσίου προκειμένου οι ιστορικές (μας) ομάδες να αποκτήσουν τη δική τους αθλητική- και εμπορική βεβαίως, βεβαίως- στέγη!

Ας έλθουμε λοιπόν στην επίσης αμαρτωλή… χορηγία με την παραχώρηση σε αθλητικές ΑΕ- και όχι γενικώς στην άυλη «ιδέα» της ομάδας μέσω, υποτίθεται, του μητρικού ερασιτεχνικού συλλόγου- τεράστιων εκτάσεων δημόσιας γης για κατασκευή και εκμετάλλευση γηπέδων-εμπορικών κέντρων!

Ανατρέχοντας στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, εν αρχή ην το Παλαί της Πυλαίας που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνη (35,2 εκατ. ευρώ) της ΓΓΑ και δόθηκε στον μπασκετικό και βολεϊκό ΠΑΟΚ. Εν όψει των Ολυμπιακών του 2004το πρώην στάδιο και νυν γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» παραχωρήθηκε από την ΕΟΕ στη ΓΓΑ και από αυτήν στον (Ερασιτέχνη) Ολυμπιακό για να το εκμεταλλεύεται επί 49 χρόνια η ερυθρόλευκη ΠΑΕ. Στον Ερασιτέχνη Ηρακλή υποτίθεται ότι δόθηκαν τα 28 στρέμματα στη Μίκρα που αγόρασε η ΓΓΑ από τον ΟΕΚ, ενώ προβλέπεται και κρατικό κονδύλι 4,5 εκατ. ευρώ για την έναρξη των εργασιών.

Για το αθλητικό-εμπορικό κέντρο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό (επίσης για εκμετάλλευση 49 ετών) θα δοθούν περί τα 65 στρέμματα από τον Δήμο Αθηναίων που θα πάρει πίσω για ανάπλαση τον χώρο στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κατ΄ αρχήν συμφωνίαμνημόνιο (επίσης για 49 χρόνια) με τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας έχει συνάψει και η ΠΑΕ ΑΕΚ επί διοίκησης Νικολαΐδη για αθλητικό-εμπορικό κέντρο στα 250 στρέμματα του ΟΔΔΥ στα Ανω Λιόσια. Δημόσια γη παραχωρήθηκε και στην ΠΑΕ Λάρισα για το νέο γήπεδοστη Νεάπολη, κι αυτό για εκμετάλλευση 49 ετών. Περί τα 15 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν από τον κρατικό κορβανά για το λίφτινγκ σε Τούμπα και Χαριλάου, ενώ στον ΠΑΟΚ ψάχνονται ακόμη για τη χωροθέτηση νέου γηπέδου και ο Αρης έχει δρομολογήσει την ανταλλαγή του «Κλ. Βικελίδης» με 220 στρεμματάκια στη Θέρμη.

Μακέτα νέου γηπέδου παρουσίασε εσχάτως και η ΠΑΕ Πανσερραϊκός, με την οικεία νομαρχία να υποδεικνύει χώρο 150 στρεμμάτων, ενώ στις αντιδράσεις του Δήμου Νέας Σμύρνης κόλλησε η ανακατασκευή με την προσθήκη εμπορικών χώρων του γηπέδου του Πανιωνίου. Για την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ Ξάνθη που καταστράφηκαν από πυρκαϊά το υφυπουργείο Αθλητισμού είχε αποφασίσει να συνδράμει με 2,1 εκατ. ευρώ (τελικά δόθηκαν μόνο 700.000 ευρώ). Επίσης, με ένα ποσοστό (περί το 15%) επί των εσόδων χρησιμοποιούν το Παγκρήτιο οι ΠΑΕ ΟΦΗ και Εργοτέλης, το Πανθεσσαλικό ο Ολυμπιακός Βόλου, ενώ το ίδιο ισχύει και στο μπάσκετ με «Αλεξάνδρειο» (Αρης), ΣΕΦ (Ολυμπιακός), ΟΑΚΑ (Παναθηναϊκός), κλπ. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η παραχώρηση της δημόσιας γης γίνεται με τη φόρμουλα της πολύχρονης (κατά προτίμηση για 49 έτη) «ενοικίασης» με καταβολή βασικά ενός ποσοστού (περίπου 15%) επί των ετησίων εσόδων της αθλητικής εγκατάστασης. Αιτιολογία για τις γηπεδικές παροχές η ίδια με το σβήσιμο των χρεών. Η καραμέλα της ισονομίας, αφού «από τη στιγμή που κάποτε έγινε η αρχή,όλοι “δικαιούνται” να πάρουν (για) το δικό τους σπίτι». Υπενθυμίζω και μια άλλη μορφή των εν λόγω κρατικών χορηγιών: την τροφοδότηση (από την εκάστοτε κυβέρνηση) των ΠΑΕ και ΚΑΕ σε ζεστό χρήμα, μέσω της κατ΄ εντολήν διαφήμισης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών στη φανέλα των ομάδων και στα γήπεδα (τους).

Εν κατακλείδι, οι ποικιλότροπες ευγενικές προσφορές του δι(α)κομματικού κράτους γίνονται στο όνομα των λαοφιλών ομάδων, αλλά εντέχνως παρακάμπτεται το ότι στον σύγχρονο επαγγελματικό (πρωτ)αθλητισμό δεν υπάρχουν ομάδες-«ιδέες», «θρησκείες» και άλλες αστειότητες. Αλλωστε, στην πράξη οι παροχές λειτουργούν προς όφελος των μεγαλομετόχων «επενδυτών» και εις βάρος του φορολογούμενου φιλάθλου-πολίτη. Κατόπιν τούτων, ας μου επιτραπεί να υιοθετήσω τον τίτλο «γηπεδικά Βατοπαίδια», όπως τα βάφτισε αναγνώστης του «Βήματος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk