Στο πλαίσιο ενός ολοένα πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η επιλογή επαγγέλματος από πλευράς των νέων αποκτά εξίσου αυξανόμενη σημασία. Παρά τις σχετικές προσπάθειες της πολιτείας, της κοινωνίας, του σχολείου και της οικογένειας, τα παιδιά καλούνται να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον τους σε μικρή σχετικά ηλικία και- όχι σπάνια- χωρίς επαρκή πληροφόρηση.

Με βάση τον παραπάνω προβληματισμό και, φυσικά, με τη σταθερή πεποίθηση για ίσες ευκαιρίες σε όλους στη Ζωή και στην Τέχνη, η σειρά «Επαγγέλματα» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής έρχεται να εξυπηρετήσει διπλό σκοπό: αφενός μεν να παρουσιάσει συνοπτικά και ταυτόχρονα τεκμηριωμένα σειρά επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο του Πολιτισμού, αφετέρου δε να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τις υπάρχουσες διαδικασίες επαγγελματικού προσανατολισμού, αλλά και να συνδράμει εποικοδομητικά στην όλη διαδικασία επαγγελματικής κατεύθυνσης.

Ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο
Η σειρά «Επαγγέλματα»- το πρώτο από τα πέντε φιλόδοξα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής για την τριετία 2009 – 2011- παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, καθώς και των υπουργών Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, στους οποίους και παραδόθηκαν τα πρώτα πέντε εκπαιδευτικά DVD από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρήστο Δ.Λαμπράκη. Την εκδήλωση παρακολούθησε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, βουλευτές, καθώς και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι ευρύτερα της δημόσιας ζωής του τόπου.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Λαμπράκης επισήμανε τον στόχο του προγράμματος να διευκολύνει στην ορθή επιλογή επαγγέλματος· έκανε λόγο για τη δυσφορία που δημιουργεί η έλλειψη εμπιστοσύνης της σημερινής σπουδάζουσας νεολαίας στο επαγγελματικό της μέλλον, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σ΄ ένα παράδειγμα από το εξωτερικό: «Οι σωστικές κινήσεις που έκανε η Φινλανδία,σε εποχή οξείας κρίσης πριν από 20 χρόνια,είχαν για όπλο μια νέα εκπαιδευτική πολιτική που απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είμαι βέβαιοςότι μπορούμε κι εμείς να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς μας στόχους, αν η ελληνική πολιτεία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου συναινέσουν σε χάραξη νέας κατευθυντήριας για την οικονομία,με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της νέας γενιάς» είπε ο κ. Λαμπράκης. Από την πλευρά της, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας χαρακτήρισε «εξαιρετική δουλειά» την εν λόγω πρωτοβουλία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, την οποία χαιρέτισε εξίσου και ο υπουργός Παιδείας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής απηύθυνε εξάλλου και ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, πρόεδρος της Lavrentiadis Group of Companies- Αlapis χάρη στη χορηγία της οποίας πραγματοποιείται το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ας σημειωθεί θα εξελίσσεται όπως και τα υπόλοιπα τέσσερα κατά την προσεχή τριετία, θα προσφέρει τεκμηριωμένη τεχνική και επί της ουσίας ενημέρωση για επαγγέλματα και ειδικότητες σχετικές με τον Πολιτισμό, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους νέους γνώση των συνθηκών του επαγγέλματος, των σπουδών, της κατάρτισης και της αγοράς εργασίας. Σημαντική παράμετρος του όλου εγχειρήματος είναι η «αποτύπωση» της εμπειρίας καταξιωμένων επαγγελματιών από κάθε κλάδο, οι οποίοι μυούν τους νέους στο εφαρμοσμένο τοπίο κάθε ειδικότητας.

Η πρώτη σειρά από τα περίπου 35 σχεδιαζόμενα μαθήματα αποτελείται από πέντε DVD, παραγωγής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής με επιμέλεια του Ιδρύματος Λαμπράκη, τα οποία συμπληρώνουν και υποβοηθούν τις υπάρχουσες διαδικασίες επαγγελματικού προσανατολισμού από δημόσιους και άλλους φορείς. Η εποπτεία του προγράμματος είναι του Μανόλη Σαββίδη, υπεύθυνη παραγωγής είναι η Τατιάνα Καραπαναγιώτη και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αναστάσης Αγάθος. Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το υλικό των DVD θα διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν στο Ιnternet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://ekpedeftiko .sfm.gr/ αλλά και στους ιστότοπους www.e-paideia.net και www.in.gr.

Ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων

Παρουσία (από δεξιά) του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Σιούφα και των υπουργών Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρίας Φάνης ΠάλληΠετραλιά έγινε η παρουσίαση των πρώτων πέντε εκπαιδευτικών DVD την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής

Οπως ήδη επισημάνθηκε, η σειρά «Επαγγέλματα» εντάσσεται στο πλαίσιο του τριετούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Συλλόγου, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει αποφασιστικά στην πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας μας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: συναυλίες και ακροάσεις σε ωδεία όλης της Ελλάδας, καθώς και υποτροφίες σε ταλαντούχους νέους, εκπαιδευτικά προγράμματα εντός του Μεγάρου Μουσικής για την Αττική και την περιφέρεια και παροχή υλικού από εκδηλώσεις, κλιμακωτή θεματική διεύρυνση της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης (Θέατρο, Χορός, Τέχνες), αλλά και ψηφιοποίηση των αρχείων και του εκπαιδευτικού υλικού της για χρήση των διδασκόντων και των μαθητών. Συνεντεύξεις από επαγγελματίες και χρήσιμες οδηγίες

Η πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης απ΄ όπου θα διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν το υλικό των DVD

Χρήσιμος οδηγός για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, διδάσκοντες αλλά και γονείς και κηδεμόνες, το κάθε DVD περιλαμβάνει:

* Βιντεοσκοπημένη συνέντευξη από έναν καταξιωμένο επαγγελματία της ειδικότητας, ο οποίος απαντά σε ερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί σε συνεργασία με ειδικούς του επαγγελματικού προσανατολισμού. Τα πρώτα πέντε επαγγέλματα του προγράμματος είναι: Αρχιτέκτονας με συνέντευξη του Δημήτρη Διαμαντόπουλου, Ηχολήπτης με τον Νίκο Εσπιαλίδη, Ιστορικός Τέχνης με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Σκηνογράφος με τον Νίκο Πετρόπουλο και Σχεδιαστής με τον Στέργιο Δελιαλή. * Πλήρη οδηγό σπουδών για τα ελληνικά ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ, τα οποία οδηγούν στην απόκτηση αναγνωρισμένου πτυχίου για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, * Τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία από την Ερευνα του Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με την απασχόληση, την απορρόφηση και τις αποδοχές των πτυχιούχων τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά θα ενημερώνονται κάθε χρόνο στο Ιnternet. Πέραν όλων των παραπάνω, όσοι ενδιαφέρονται θα έχουν τη δυνατότητα συμπληρωματικής πληροφόρησης από ειδική υπηρεσία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, μέσω της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη (www.mmb.org.gr).