ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ανασχηματισμού και στη Ρηγίλλης,εκτός από την κυβέρνηση,κινούνται στη Νέα Δημοκρατία. Ο επικείμενος ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου φέρνει αλλαγές και στον κομματικό μηχανισμό.Η αναμενόμενη- όπως όλες οι πληροφορίες
συγκλίνουν- υπουργοποίηση του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη αναζωπύρωσε τις παρασκηνιακές συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για αλλαγή σκυτάλης στη Ρηγίλλης. Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο έχουν ενισχυθεί τα σενάρια για τη μετακίνηση του κ.Ζαγορίτη από το κόμμα στην κυβέρνηση και ο χρόνος μετράει αντίστροφα. «Ο κύκλος
Ζαγορίτη έχει κλείσει στο κόμμα» λένε πολλοί υπουργοί,που επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα στη Ρηγίλλης.Βέβαια,όπως τονίζουν με έμφαση,τον τελευταίο λόγο έχει ο πρωθυπουργός κ.
Κ.Καραμανλής, η απόφαση του οποίου θα έχει ιδιαίτερη σημειολογία,κυρίως σε σχέση με τα σενάρια διαδοχής.

Oι αλλαγές που αναμένονται στο κυβερνητικό σχήμα θα συνδυαστούν με τον ανασχηματισμό της Ρηγίλλης, όχι μόνο στο πρόσωπο του Γραμματέα αλλά και σε καίριες γραμματείες του κόμματος. Οι συζητήσεις στον στενό «καραμανλικό πυρήνα» για τον διάδοχο του κ. Ζαγορίτη έχουν προχωρήσει και έχουν ήδη τεθεί και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος Γραμματέας. «Ο διάδοχος του Ζαγορίτη πρέπει να συνδυάζει τα εξής στοιχεία:Να είναι στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης.Να έχει ικανότητα στην επικοινωνία και να έχει οργανωτικά χαρίσματα. Και κυρίως να είναι χαμηλού προφίλ» επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος που συνομιλεί τακτικά με τον Πρωθυπουργό.

Ανησυχία γιασυγκρούσεις
Επίσης υπογραμμίζουν ότι πρέπει να υπάρχει καλή «χημεία» με τον Πρωθυπουργό, να είναι εχέμυθος και κυρίως να μην έχει προσωπικές στρατηγικές. Ορισμένοι εκ των συνομιλητών του κ. Καραμανλή επιμένουν ότι ο διάδοχος του κ. Ζαγορίτη δεν πρέπει να προέρχεται από τα στελέχη «πρώτης γραμμής» και ότι είναι καλύτερα να εκλέγεται στην περιφέρεια για να αποφευχθούν εσωτερικές συγκρούσεις- ιδίως αν ο νέος Γραμματέας είναι από την Α΄ ή τη Β΄ Αθηνών.

Σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης επιθυμούν ο νέος Γραμματέας, αν τελικά αποφασίσει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει ο κ. Ζαγορίτης να μετακινηθεί στην κυβέρνηση, να εκλεγεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από την Κεντρική Επιτροπή. «Πρέπει να είναι “εκλόγιμος” ο νέος Γραμματέας» λένε χαρακτηριστικά και διευκρινίζουν ότι ο διάδοχος του κ. Ζαγορίτη θα πρέπει να μη διχάσει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θα ψηφίσουν και κυρίως να αποσπάσει όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά αποδοχής. Ορισμένοι «σκληροπυρηνικοί» του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα και επισημαίνουν πως ο νέος Γραμματέας θα πρέπει να είναι «σκληρός καραμανλικός». Αυτό το αναφέρουν έχοντας στο μυαλό τους τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, με το βασικό επιχείρημα ότι ο νέος Γραμματέας θα είναι αυτός που θα διαχειριστεί ενδεχομένως τις διαδικασίες διαδοχής (π.χ. συνέδριο), όταν και όποτε τεθεί θέμα διαδοχής.

Ο Γραμματέας φεύγει…

Ο Γραμματέας της ΝΔ αρνείται πεισματικά να συζητήσει για το πολιτικό του μέλλον. Επενδύει πολιτικά στη σχέση εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργήσει με τον Πρωθυπουργό και προτάσσει το επιχείρημα ότι είναι «οπαδός της συλλογικότητας». Η συμμετοχή του στον στενό «σκληρό πυρήνα» του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως στο κέντρο λήψης αποφάσεων είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να παραμείνει στη Ρηγίλλης. Μόνιμη επωδός του κατά το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι η θητεία του λήγει το 2010. Ωστόσο οι πολιτικές συνθήκες άλλαξαν και η μετακίνησή του στην κυβέρνηση κρίνεται επιβεβλημένη από αρκετούς υπουργούς. Εξάλλου και πολιτικοί φίλοι του επιμένουν ότι η είσοδός του στην κυβέρνηση είναι ο βασικός στόχος του, αν και το αρνείται για να μην προκαλέσει ζήτημα, καθώς προτάσσει την παραταξιακή συνείδηση, και κυρίως για να μην προκαλέσει πρόβλημα στον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Ζαγορίτης έχει μόνιμο επιχείρημα ότι επί των ημερών του το κόμμα πέτυχε νίκες στρατηγικής σημασίας που έδωσαν πολιτικό αέρα στην κυβέρνηση, αν και επικριτές του υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των κομματικών οργάνων ήταν πολλές φορές υποτονική και οι περισσότερες γραμματείες της ΝΔ δεν είχαν ουσιαστική πολιτική δράση. Αν τελικά μείνει ο κ. Ζαγορίτης στη Ρηγίλλης, πολλοί εκτιμούν ότι ο χρόνος των εκλογών είναι πολύ κοντά καθώς ο Πρωθυπουργός, εν όψει μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, δεν θα διαταράξει τις ισορροπίες στο κομματικό σύστημα.

…ο κ.Μεϊμαράκης έρχεται(;)

«Ετοιμοπόλεμος» δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ.Μεϊμαράκης που δεν έχει αντίρρηση να επιστρέψει στη Ρηγίλλης. Η προ ημερών απομάκρυνση του στενού πολιτικού του φίλου κ. Ν.Καραχάλιου από τη θέση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού τον ενόχλησε, αλλά είναι έτοιμος, αν το ζητήσει ο Πρωθυπουργός, να μετακομίσει από το Πεντάγωνο στο παλαιό γραφείο του. «Ψυχικά δεν έχει φύγει από τη Ρηγίλλης» λένε πολιτικοί του φίλοι και είναι γνωστό στους «κομματικούς» ότι μετά την υπουργοποίησή του βασικοί συνεργάτες του παρέμειναν σε θέσεις-«κλειδιά» στις γραμματείες του κόμματος. Ο ίδιος θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επιστροφή του που σχετίζονται με τη σύνδεση Ρηγίλλης και Μεγάρου Μαξίμου, τη δημιουργία ενός νέου, ευέλικτου οργάνου διαχείρισης κρίσεων και τακτική επικοινωνία των κομματικών στελεχών με τους υπουργούς. Παρά τις φήμες ότι ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν είναι λίγοι στο νεοδημοκρατικό σύστημα που επιμένουν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι διατεθειμένος να παίξει σημαντικό ρόλο την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ και ως εκ τούτου η επιστροφή του στη Ρηγίλλης έχει ιδιαίτερη σημασία.

Εσωκομματικό χρηματιστήριο
Οι σκληροί κομματικοί και η επιλογή-έκπληξη

Στο εσωκομματικό χρηματιστήριο «παίζουν» οι «μετοχές» των υφυπουργών Ανάπτυξης και Παιδείας κκ. Γ.Βλάχου και Ανδρ. Λυκουρέντζου, τα ονόματα των οποίων έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τη διαδοχή του κ. Ζαγορίτη. Και οι δύο διατηρούν άριστες και φιλικές σχέσεις με τον Γραμματέα της ΝΔ, ανήκουν στη σκληρή ομάδα των «καραμανλικών» και προέρχονται από το κόμμα. Εχουν επιλέξει χαμηλούς τόνους, αποφεύγουν να συζητήσουν τα διάφορα σενάρια, είναι από τα στελέχη που γνωρίζουν άριστα την «ανθρωπογεωγραφία» του κόμματος και δεν αποκλείεται, αν δεν επιστρέψει ο κ. Μεϊμαράκης στη Ρηγίλλης, να επιλεγεί ένας από τους δύο. «Οποια κι αν είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού,θα την υπηρετήσω με την ίδια συνέπεια και αυταπάρνηση,ακόμη και αν χρειαστεί να επιστρέψω στη Βουλή για να ασκήσω τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα» τόνισε παλαιότερα ο κ. Λυκουρέντζος.

Ενα όνομα-έκπληξη που ακούγεται το τελευταίο διάστημα και μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις να αναδειχθεί διάδοχος του κ. Ζαγορίτη, όπως λένε συνομιλητές του Πρωθυπουργού, είναι του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χρ.Ζώη. Πρόκειται για την επιλογή ενός στελέχους με χαμηλό προφίλ, της γενιάς των «σαραντάρηδων», που προέρχεται από την περιφέρεια, έχει επικοινωνιακές ικανότητες και είναι εκ των ακραιφνών «καραμανλικών», για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολύ καλή εικόνα.