Η πολιτική αντιπαράθεση η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΕ) και του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται στους δρόμους και σοβεί στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, όπου μαθητές και φοιτητές διαμαρτύρονται για τον άδικο χαμό του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Και σε αυτή την περίπτωση, οι μαθητές της Αριστεράς κινούνται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Οι μαθητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ εκφράζονται μέσα από το συντονιστικό τους όργανο, το ΣΑΣΑ, το οποίο συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και συζητεί για τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα προτείνει στους μαθητές. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερωθούν για τη δράση του ΣΑΣΑ στο Ιnternet (mathites.gr). Οι διαδηλώσεις του ΣΑΣΑ με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή συνήθως διοργανώνονται στην Ομόνοια στη γραμμή του ΚΚΕ. Αντιθέτως, οι μαθητές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενταχθεί στο Συντονιστικό Σχολείων «Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» (syntonistikogrigoropoulos. blogspot. com), το οποίο συγκροτήθηκε από φίλους και συμμαθητές του αδικοχαμένου 15χρονου και συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο τόπος συνάντησής τους είναι συνήθως τα Προπύλαια.

Και τα δύο συντονιστικά ακολουθούν όλες τις μορφές δράσης, με καταλήψεις, αποχές, αποκλεισμούς δρόμων, συναυλίες κτλ., όχι όμως ενωμένα. Λεκτικές αντεγκλήσεις σε επίπεδο ανακοινώσεων δεν έχουν υπάρξει μεταξύ των δύο συντονιστικών που ακολουθούν την τακτική «και μαζί και χώρια». Αντιθέτως, στα αμφιθέατρα των πανεπιστημιακών σχολών εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες «πόλεμος» ανακοινώσεων για τις μορφές κινητοποιήσεων των φοιτητών μεταξύ της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (πρόσκειται στο ΚΚΕ) και της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδος (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ).