Με «αστερίσκους» αγοράζουν πλέον οι επενδυτές τα ελληνικά ομόλογα λόγω του εξαιρετικά υψηλού δημοσίου χρέους, της συνεχιζόμενης διεύρυνσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των πρόσφατων γεγονότων που επηρεάζουν αρνητικά την αξιοπιστία της χώρας. Η διαφορά αποδόσεων (spread) για τα δεκαετή ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά άγγιξε τα όρια της «προ-ευρώ» εποχής και διαμορφώθηκε άνω των 232 μονάδων βάσης (2,32%). Πολύ υψηλή επίσης είναι και η διαφορά για τα τριετή και τα πενταετή ομόλογα.
Σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους ελληνικούς τίτλους θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν και άλλα δύο δυσάρεστα γεγονότα που θα επηρεάσουν ακόμη δυσμενέστερα τον δημόσιο δανεισμό του 2009.
▅ Υπερπροσφορά ομολόγων
Το πρώτο γεγονός αφορά την αύξηση (υπερπροσφορά) κρατικών ομολόγων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ κατά 30% το 2009 σε σχέση με το 2008, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας. Ακριβώς επειδή θα υπάρχει υπερπροσφορά οι επενδυτές θα στραφούν στην αγορά ομολόγων κυρίως των ισχυρότερων (κεντρικών) οικονομιών και πολύ λιγότερο στις «περιφερειακές» οικονομίες όπως η Ελλάδα. Ετσι για να προσελκύσει η χώρα μας τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών θα πρέπει να τους προσφέρει ευνοϊκότερους όρους που θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
Το δεύτερο γεγονός έχει σχέση με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών εντός του 2009. Η Ελλάδα θα ζητήσει από τους επενδυτές 28.120
εκατ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της ενώ άλλα 5.000
εκατ. ευρώ αφορούν την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, οπότε οι απαιτήσεις για δανεισμό αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ.
▅ Ασφυκτικές πιέσεις
Συνολικά οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων ανέρχονται για το 2009 σε 28.120 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 27.970 εκατ. ευρώ θα λήξουν κατά το α΄ εξάμηνο του νέου έτους, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη οικονομικά δυσχερή θέση της χώρας. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 6.900 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2009 για να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, άλλα 12.800 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, περίπου 1.170 εκατ. ευρώ τον Μάιο, 7.100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Συνεπώς το α΄ εξάμηνο του 2009 η ελληνική οικονομία θα δεχθεί ακόμη περισσότερες πιέσεις από τους ξένους επενδυτές από όσο το 2008. Ο ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση αφού θα πρέπει να καταρτίσει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2009, που θα κυμανθεί στην περιοχή των 43-45 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να καταρτισθεί και ο ΟΔΔΗΧ θα στραφεί κυρίως σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων και μικρής διάρκειας ομολόγων (2ετών, 3ετών και 5ετών), αφού οι «ρήτρες» για τα 10ετή ομόλογα είναι ήδη πολύ υψηλές.