Ο ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΣΟΥΛΤΖ είναι ο δημιουργός της «Στιγμής της αλήθειας».Του παιχνιδιού που στην Ελλάδα τουλάχιστον προκάλεσε,αμφισβητήθηκε,δέχθηκε υψηλό πρόστιμο από το ΕΣΡ και πυρά από πολλές πλευρές. Την περασμένη εβδομάδα
βγήκε στη δημοσιότητα επιστολή υπεράσπισης του δημιουργού για το «δημιούργημά» του.Με αφορμή όλα όσα έχουν ειπωθεί και όλα όσα έχουν προβληθεί,ο κ.Σουλτζ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»,στην οποία απαντά,σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει,ειλικρινά!

– Κύριε Σουλτζ,πιστεύετε ότι «Η στιγμή της αλήθειας» δεν εκθέτει τους παίκτες από τη στιγμή που μοιράζονται αλήθειες που αφορούν την προσωπική τους ζωή με χιλιάδες τηλεθεατές;

«Με θλίβει πολύ το γεγονός ότι οι άνθρωποι πολύ συχνά φοβούνται την αλήθεια. Εχουν την τάση να πιστεύουν ότι η αλήθεια πληγώνει τους άλλους και τους εαυτούς τους. Να διευκρινίσω ότι όταν λέω “αλήθεια” δεν εννοώ την “προσωπική άποψη”. Επειδή οι άνθρωποι έχουν μέσα τους αυτόν τον φόβο για την αλήθεια, αναγκάζονται να ζουν μέσα στα μυστικά και στην υποκρισία. Τι έχει μεγαλύτερο κόστος; Το να απατά ένας άντρας τη σύζυγό του ή το να μαθευτεί κάτι τέτοιο; Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο παιχνίδι δεν διαφέρουν από τους τηλεθεατές. Πιστεύουν ότι είναι ειλικρινείς αλλά στην πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι. Το μόνο στο οποίο μπορεί να πει κανείς ότι εκτίθεται ένας παίκτης είναι η επικριτική διάθεση των τηλεθεατών. Αν είναι αρκετά ισχυροί ώστε να αδιαφορήσουν γι΄ αυτήν, τότε δεν υπάρχει καμία έκθεση».

– Το χρηματικό έπαθλο είναι το μοναδικό κίνητρο για να ειπωθούν αλήθειες; «Εχουμε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι θέλουν να εμφανιστούν στο παιχνίδι για τέσσερις λόγους. Ο πρώτος είναι τα χρήματα, ο δεύτερος είναι η στιγμιαία διασημότητα που σου προσφέρει μια τηλεοπτική εμφάνιση και ο τρίτος η επιθυμία να δικαιωθείς σε καταστάσεις όπου οι άλλοι δεν πίστευαν ότι έλεγες την αλήθεια. Η συμμετοχή στο παιχνίδι μπορεί να σημαίνει το τέλος ενός πολύχρονου αγώνα να αποδείξει κάποιος ότι λέει την αλήθεια. Και ο τέταρτος λόγος είναι ότι κάποιοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το παιχνίδι για να πουν δημοσίως πράγματα τα οποία δυσκολεύονται να πουν ιδιωτικά. Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν την ανάγκη ενός κοινού προκειμένου να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αν και δεν την καταλαβαίνω αυτή την ανάγκη, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι τη νιώθουν». – Εχετε παρακολουθήσει επεισόδια από την ελληνική «Στιγμή της αλήθειας»; Πώς σας φαίνεται η κυρία Μανωλίδου;

«Δεν έχω δει ποτέ ελληνικό επεισόδιο του παιχνιδιού και δυστυχώς δεν μιλάω ελληνικά».

– Θεωρείται «παιχνίδι» το να απαντάς σε ερωτήσεις που αφορούν το μήκος του ανδρικού γενετικού οργάνου, που επί της ουσίας δεν εξυπηρετεί κανέναν και τίποτα;

«Χωρίς να γνωρίζω το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο ετέθη η συγκεκριμένη ερώτηση δεν μπορώ να σας απαντήσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το παιχνίδι βάζει σε δοκιμασία την ικανότητα ενός ανθρώπου να απαντήσει με ειλικρίνεια σε 21 διαδοχικές ερωτήσεις. Αν ανά πάσα στιγμή κάποιος από τους παίκτες νιώσει ότι πιέζεται υπερβολικά, μπορεί πάντα να βγει από το παιχνίδι και ο παρουσιαστής τους το υπενθυμίζει αυτό συνεχώς. Το παιχνίδι είναι πολύ απλό αν δεν έχεις τίποτε να κρύψεις».

– Ποιοι παίκτες κατά τη γνώμη σας είναι οι πλέον σκληροπυρηνικοί;

«Αν αντιλαμβάνομαι σωστά την ερώτησή σας, το παιχνίδι έχει δημιουργηθεί για τον μέσο όρο των καθημερινών ανθρώπων και όχι για hard core άτομα. Τελικά είναι στην κρίση των τηλεθεατών να αποφασίσουν ποιος είναι hard core και ποιος όχι».

– Σε σημείωμά σας που δημοσιεύθηκε σε ελληνικά μέσα χαρακτηρίζετε το παιχνίδι βοηθητικό στο να εκμαιευτεί η αλήθεια η οποία οδηγεί σε ισχυροποίηση των δεσμών. Η αποκάλυψη παικτών για δεκάδες one night stands, για ερωτικές συνευρέσεις με πολλούς ερωτικούς συντρόφους, πιστεύετε ότι εξυπηρετεί τα παραπάνω; «Πιστεύω ότι η αλήθεια θεραπεύει. Ο,τι κάνουν οι άνθρωποι μυστικά το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι δεν θα το μάθει κανείς. Ζουν μια ζωή στη “σκιά”, κάτι που δεν είναι αυθεντικό για τον πραγματικό εαυτό τους. Μόλις ένα άτομο αρχίζει να ατιμετωπίζει την αλήθεια της ζωής του, συνήθως η συμπεριφορά του αλλάζει. Το να αποκαλύπτεις την αλήθεια και να προσπαθείς να συμφιλιωθείς με αυτήν δεν είναι εύκολο αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσεις. Το να μιλάει κάποιος δημοσίως για δεκάδες one night stands οδηγεί αυτά τα πρόσωπα στο να αντιμετωπίσουν τους εαυτούς τους. Το πώς οι άλλοι θα κρίνουν αυτό το άτομο είναι ένα άλλο θέμα. Μία μητέρα ή ένας πατέρας που ακούνε αυτά τα θέματα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν έναν διάλογο με τα παιδιά τους ρίχνοντας φως στις σκιές. Μπορεί στην αρχή κάτι τέτοιο να μην είναι ορατό αλλά στο τέλος η αλήθεια πάντα αποκαλύπτεται».

– Σε άλλο σημείο αναφέρεστε στην εσωτερική αλήθεια. Χαρακτηρίζετε εσωτερική την αλήθεια που αφορά σεξουαλικές προτιμήσεις;

«Οι σεξουαλικές προτιμήσεις είναι μια εσωτερική αλήθεια και έχουν προκαλέσει άσκοπα τραύματα σε πολλούς ανθρώπους που συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν αληθινά στον κόσμο τους. Το να αντιμετωπίσεις αυτή την εσωτερική αλήθεια και την προθυμία να τη βιώσεις είναι δύο στάδια. Το τρίτο είναι το να την αποδεχθεί ο κόσμος».

– Και γιατί όλο αυτό πρέπει να γίνεται από τηλεοπτικού άμβωνος;Πώς επιλέγονται οι παίκτες;

«Η τηλεόραση είναι ένα απίστευτο μέσο επικοινωνίας. Αρκεί ένα μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα για να επικοινωνήσουν εκατομμύρια άνθρωποι. Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης σε όλον τον κόσμο που να έπαθε κακό από τη συμμετοχή του στο παιχνίδι. Νομίζω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι βλέπουν το παιχνίδι συνειδητοποιούν ότι ενδεχομένως να μην τους αφορούν όλες οι λεπτομέρειες που εκφράζονται από κάποιους συμμετέχοντες, αλλά το concept είναι οικείο με τις ζωές τους. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή παικτών και είμαστε σίγουροι ότι είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση για να αντεπεξέλθουν στις δοκιμασίες του παιχνιδιού. Με βάση την εμπειρία μου όσοι επιλέγουν να παίξουν είναι δυνατοί, έχουν αυτοπεποίθηση και νιώθουν ασφαλείς, μπορούν να χειριστούν τα σχόλια του κόσμου».

– Μιλάτε για τα «συν» του παιχνιδιού.Πείτε μας ειλικρινά ποια είναι και τα «μείον»;

«Αποφεύγουμε τα “μείον”. Δεν επιλέγουμε ανθρώπους που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να μην είναι αρκετά δυνατοί για να παίξουν. Δεν θίγουμε ζητήματα που αφορούν μικρά παιδιά, γιατί κατανοούμε ότι τα παιδιά δεν είναι αρκετά ώριμα ώστε να μπορέσουν να χειριστούν τα θέματα και τα σχόλια του παιχνιδιού. Πιστεύουμε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στο να επιτρέψουν στα παιδιά να παρακολουθήσουν. Αυτό ενδεχομένως να είναι ένα “μείον” αλλά γενικότερα θα πρέπει να σας πω ότι μέρος της δουλειάς μας με τους παραγωγούς ανά τον κόσμο είναι να υπάρχει πολύ μεγάλη υπευθυνότητα ως προς το υλικό, τους παίκτες και το παιχνίδι».

«Η πρόκληση πουλάει»

Πώς αντέδρασε ο δημιουργός της «Στιγμής της αλήθειας» στην πρόκληση να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι»- σαν να έπαιζε στο παιχνίδι του- στις εξής ερωτήσεις:

– Θα δημοσιοποιούσατε μέσα από ένα παιχνίδιτις ιδιωτικές σας στιγμές;

«Ναι» – Θα κατηγορούσατε μπροστά στο κοινό τους γονείς σας;

«Οχι» – Λέτε πάνταειλικρινάαυτό που σκέπτεστε; «Οχι» – Φοβάστε την αλήθεια; «Οχι» – Θα αφήνατε ένα μηχάνημα να αποφασίσει για τα συναισθήματά σας;

«Το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν αποφασίζει για τα συναισθήματά μου. Μετράει τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος στις ερωτήσεις. Ο πολύγραφος μεταφράζει αυτά τα αποτελέσματα. Υπό αυτή την έννοια Ναι».

– Θα αντέχατε να παίξετε ως το τέλοςστη «Στιγμή της αλήθειας»;

«Νομίζω πως ναι». – Το περιεχόμενο των ερωτήσεων το είχατε σχεδιάσει όπως το βλέπουμε και στην Ελλάδα;

«Οχι» – Τελικά η πρόκληση πουλάει στο παιχνίδι; «Ναι» – Μας είπατε αλήθειες στη σημερινή σας συνέντευξη;

«Ναι»