Ξεπέρασαν κατά 5% τις προβλέψεις οι δηλώσεις ιδιοκτησίας ακινήτων που υποβλήθηκαν στο Κτηματολόγιο στις 107 περιοχές της χώρας, κυρίως πρωτεύουσες νομών και μεγάλοι δήμοι, περιλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών δήλωσαν τα ακίνητά τους εμπρόθεσμα και ως εκ τούτου δεν πλήρωσαν πρόστιμο. Απλώς πλήρωσαν το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Κτηματολόγιο ΑΕ, σύμφωνα με τα οποία δηλώθηκαν συνολικά περί τα 5,8 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 5,3 εκατ. δικαιώματα. Ο αριθμός των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν ξεπερνά τις προβλέψεις κατά 5%. Το Δημόσιο δεν υποχρεούται σε αυτή τη φάση να δηλώσει την περιουσία του, η οποία εκτιμάται στις υπό κτηματογράφηση περιοχές ότι ανέρχεται σε 1,5 εκατ. δικαιώματα. Επίσης, στις παρούσες δηλώσεις δεν περιλαμβάνονται τα περίπου 200.000 δικαιώματα της Καλλιθέας Αττικής που έχουν δηλωθεί προηγουμένως.

Οι εκπρόθεσμοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζονται σε λίγες χιλιάδες, οι οποίοι όμως δεν πλήρωσαν ακόμη το πρόστιμο διότι πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί υπηρεσιακά και μετά θα κληθούν να το καταβάλουν στις κατά τόπους εφορίες.

Οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο συνεχίζονται ως τώρα κυρίως από ιδιοκτήτες που είχαν εγκαίρως λάβει το Πιστοποιητικό Εμπρόθεσμης Προσέλευσης και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται εκπρόθεσμοι.

Υπενθυμίζεται ότι λήγει στο τέλος του έτους και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου η προθεσμία για τις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο από τους κατοίκους εξωτερικού που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις 107 περιοχές του τρέχοντος προγράμματος. Οι δηλώσεις των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτικές. Για την εξυπηρέτηση των ομογενών αποφασίστηκε για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο αντί πληρεξουσίου να χορηγείται από πρεσβείες- προξενεία ειδική εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής ατελώς. Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν ταχυδρομικώς και μέσω Διαδικτύου.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει κατά δύο μήνες την προθεσμία διευθέτησης των προβλημάτων στο σύστημα απογραφής της ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας, προκειμένου να μη διακοπεί η χρηματοδότηση του προγράμματος που εντάσσεται στην Κοινωνία της Πληροφορίας και να μη χαθεί ως το 10% των αγροτικών επιδοτήσεων.

Από 1ης Ιανουαρίου 2009 μειώνονται από 78 σε 72 τα γραφεία κτηματογράφησης, τα οποία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως τον Ιούνιο του 2009. Ηδη έκλεισε το Γραφείο Συντάγματος, ενώ στο τέλος του χρόνου σταματά να λειτουργεί και το γραφείο στον ΟΛΠ. Στη συνέχεια ο αριθμός των γραφείων κτηματογράφησης θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Στα γραφεία αυτά για διάστημα ενός έτους, ωσότου δηλαδή γίνει η επεξεργασία των δηλώσεων και η ανάρτησή τους, θα πρέπει να δηλώνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνουν.