Oύτε ένας χρόνος δεν πέρασε από την εκλογή του κ. Δ. Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας και τα πρώτα μαύρα σύννεφα άρχισαν να εμφανίζονται στο εσωτερικό μέτωπο, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυπριακή κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό κατά την οποία υπήρξε μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά πολιτικά δεδομένα αντιστροφή ρόλων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ορισμένοι βουλευτές του (κεντρώου) ΔΗΚΟ, του κόμματος που στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια, επιτέθηκαν εναντίον του, ενώ ορισμένοι βουλευτές του (δεξιού) Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κόμματος που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου κ. Γλ. Κληρίδης, δήλωσαν στήριξη προς την πολιτική του Χριστόφια. Αυτή η άτυπη συμμαχία Δεξιάς και κομμουνιστικού ΑΚΕΛ έφερε τα πρώτα ρήγματα στην κυπριακή κεντρική πολιτική σκηνή. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο πρόεδρος Χριστόφιας έμεινε ξαφνικά με έναν υπουργό λιγότερο, μετά την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Κ. Χρυσοστομίδη λόγω της απόδρασης ενός ισοβίτη από ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας. Πυρ εναντίον του προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ άνοιξε πρώτος ο υιός του Τάσσου Παπαδόπουλου , βουλευτής του (συμπολιτευόμενου) ΔΗΚΟ κ. Νικ. Παπαδόπουλος , ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον κύπριο πρόεδρο για αδικαιολόγητες υποχωρήσεις στο Κυπριακό, ότι εγκατέλειψε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και ακόμη ότι κανένα στέλεχος του ΔΗΚΟ δεν τοποθετήθηκε στη διαπραγματευτική ομάδα του προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. Τη σκυτάλη πήρε έτερος βουλευτής του ΔΗΚΟ, ο κ. Ζαχ.Κουλίας, ο οποίος επικαλέστηκε πολλές φορές τον Τάσσο Παπαδόπουλο στις επικρίσεις που έκανε στην κυβέρνηση Χριστόφια. Αντιθέτως ο βουλευτής του (αντιπολιτευόμενου) ΔΗΣΥ κ. Σωκ. Χάσικος είπε: «Εμείς ακόμη στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου για την επίλυση του Κυπριακού,στηρίζουμε πολιτικές και στρατηγικές και όχι πρόσωπα», κάνοντας τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ να δηλώσει προς τα συμπολιτευόμενα κόμματα να διαλέξουν στρατόπεδο.
Ολα αυτά έρχονται τη στιγμή που οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται σε κρίσιμη φάση, με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επιμένει στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν να ζητεί από τα Ηνωμένα Εθνη να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε χθες σαφές, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν έναν ρυθμό που να επιτρέπει μια αποδοτική διαδικασία και κυρίως ότι το αποτέλεσμά τους πρέπει να είναι μια λύση στη βάση της δικοινοτικής- διζωνικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα. Η κυρία Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν Αθήνα και Λευκωσία από την άλλη πλευρά δεν είναι εποικοδομητικά για τη διαδικασία. Ο κ. Ντάουνερ πάντως ετάχθη κατά της ιδέας του χρονοδιαγράμματος που υποστήριξε ο κ. Μπαμπατζάν.