Ποικίλες συζητήσεις και σχόλια, μεταξύ βουλευτών όλων των κομμάτων, προκάλεσε η πρόταση του Χρίστου Βερελή για πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα αναλάβει υπουργός Οικονομίας μέχρι τις εκλογές, καθώς και η αντίστοιχη του Θόδωρου Πάγκαλου για «υπηρεσιακούς υπουργούς κοινής εμπιστοσύνης» στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Οικονομίας.

Από το ΠΑΣΟΚ μιλούν για προσωπικές απόψεις που δεν δημιουργούν πρόβλημα αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν, όπως το έπραξε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ότι σενάρια συνεργασίας απορρίπτονται κατηγορηματικά και ζητούν εκλογές.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για κανένα σενάριο, πέρα από την ανάγκη να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες και μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική σε αυτή τη χώρα», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ.Βερελής δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει κατ’ αρχάς να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα και εν συνεχεία να ζητήσει από τις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει κοινή πλεύση προς την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.

Η άτυπη εισήγηση του πρώην υπουργού περιελάμβανε και τον ορισμό ενός προσώπου κοινής αποδοχής στο υπουργείο Οικονομίας, «διότι και μόνον η απομάκρυνση από τον στενό κομματικό χώρο της ΝΔ και από την ευθύνη της ΝΔ θα δώσει ένα θετικό σήμα διεθνώς», όπως είπε.

Ο Χρίστος Βερελής επανήλθε το Σάββατο διευκρινίζοντας ότι ουδέποτε κατέθεσε πρόταση για οικουμενική, σημειώνοντας ότι άποψή του είναι πως οι οικουμενικές κυβερνήσεις αποτελούν αρνητική εξέλιξη.

«Δεν μίλησα για καμία οικουμενική ισχυρή κυβέρνηση. Είμαι κατά των οικουμενικών κυβερνήσεων γιατί η Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από τις κυβερνήσεις αυτές» είπε ο κ. Βερελής.

«Μίλησα για την ανάγκη άμεσα ο κ. Καραμανλής να προσφέρει την τελευταία υπηρεσία του: Να ορίσει ημερομηνία εκλογών και στο μεταξύ διάστημα να μπει μία προσωπικότητα στο υπουργείο Οικονομίας, διότι έχει καταρρεύσει η εμπιστοσύνη των διεθνών οικονομικών κύκλων απέναντι στη χώρα» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Αναφορικά δε με την πρόταση του κ. Πάγκαλου, ο Χρίστος Βερελής σχολίασε ότι «ο κ. Πάγκαλος διαθέτει κοινή λογική».

Τις ίδιες διευκρινίσεις έδωσε ο Χρίστος Βερελής και από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. «Έχω πολλές φορές αναφέρει πως οι κυβερνήσεις οι οικουμενικές είναι αρνητικές. Οι κυβερνήσεις του μεγάλου συνασπισμού κάνουν ζημιά στη χώρα. Χρειάζονται λύσεις επειγόντως και τη λύση την υπαγορεύει η κοινή λογική».

«Μόλις ανακοινωθούν οι εκλογές, οι διεθνείς αγορές θα θεωρήσουν πως θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης και θα εκφράσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη τους προς την ελληνική οικονομία, η οποία έχει οδηγηθεί στον κατήφορο» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάγκαλος είχε δηλώσει ότι «θα έπρεπε να δεχτούμε κοινής εμπιστοσύνης υπηρεσιακούς υπουργούς στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και βεβαίως στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας λόγω του γεγονότος ότι η χώρα χρεοκόπησε».

Απορριπτική είναι και η στάση της κυβέρνησης, αν και, όπως σημείωνε το Σάββατο Το Βήμα, στον στενό κύκλο του κ. Κ.Καραμανλή έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο «υπερβατικών» και υπερκομματικών λύσεων στον συζητούμενο ανασχηματισμό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομίας και πιθανώς τον τομέα της Δημόσιας Τάξης.

«Τις λύσεις δεν τις δίνουν οι υπερκομματικοί υπουργοί. Τη λύση θα τη δώσει ο Κ.Καραμανλής και η ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ερωτηθείς σχετικά το Σάββατο ο γραμματέας της ΚΕ της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλλης δήλωσε πως «ο λαός πρέπει να απορρίψει κάθε προσπάθεια συνεννόησης, δικομματικής ή πολυκομματικής, γιατί στόχο έχει την κρίση να πληρώσει ο λαός και όχι η πλουτοκρατία που ευθύνεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΠΕ του κόμματός του, έκανε λόγο ακόμα για σενάρια σωτηρίας του συστήματος μέσα από συνταγές είτε συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είτε ενός οικουμενικού υπουργού Οικονομικών, με την αριστερά στον κόσμο της και τη νεολαία στους καναπέδες.

«Αυτά τα σχέδια συγκυβέρνησης δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, εμείς μπορούμε να τους ακυρώσουμε τα σχέδια», και πρόσθεσε ότι «την αριστερά που δεν θα τους ενοχλεί και θα είναι στον κόσμο της ίσως μπορούν να τη βρουν στον Περισσό, όχι όμως τη δική μας αριστερά των κινημάτων και των αγώνων» όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε πως «η πρόταση Βερελή για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και μας επιβεβαιώνει διότι απλά αποδεικνύει ότι τα δυο μεγαλύτερα κόμματα είναι το ίδιο νόμισμα με διαφορετική όψη. Δυστυχώς όμως το νόμισμα αυτό έχει μηδενική αξία».

«Η άποψη αυτή μας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ έκαναν κάτι ως Κυβερνήσεις ώστε να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Φωνή της συνείδησης ή ομολογία της αποτυχίας των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων;» πρόσθεσε εξάλλου ο κ. Βελόπουλος σε νεώτερη δήλωσή του.

Κόντρα για την οικονομική πολιτική

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «με τις πολιτικές της που έχουν πιάσει πάτο» έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία της χώρας.

«Από το 2004 η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 4,6%. Δημιουργείται μείζον ερώτημα γιατί αρνούνται να το μειώσουν στη χώρα μας. Η απάντηση είναι σημαντική και οδηγεί στην άκρη του τούνελ. Είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία της χώρας μας. Υπάρχει μεγάλη άρνηση για τα δημοσιονομικά της. Δεν έπεισαν τις διεθνείς αγορές που δεν εμπιστεύονται την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και όχι γιατί κάποιοι την υπονομεύουν», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

«Από την απώλεια της εξουσίας υπάρχει κάτι χειρότερο. Είναι η απώλεια της αξιοπρέπειας της χώρας και γι αυτό ευθύνεται η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν τη εμπιστεύεται κανείς και προσφεύγει στα περί υπονόμευσης. Ας τολμήσει να το πει αυτό σε μια συνεδρίαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μας εμπιστεύονται, γιατί πιάσανε πάτο οι πολιτικές της ΝΔ που προσωποποιεί πολιτικά, την αφερεγγυότητα», πρόσθεσε.