Στη σκιά των δραματικών επισημάνσεων του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη για τον κίνδυνο να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία στις αγκάλες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα χθες η συζήτηση στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού που ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα ακολουθήσει τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού.
Κυρίαρχο στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης που διεξήχθη ενώπιον περιορισμένου ακροατηρίου βουλευτών, ήταν οι σχετικά χαμηλής έντασης αντιπαραθέσεις ανάμεσα αφενός στα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, που απέδιδαν όλα τα δεινά της οικονομίας στη διεθνή κρίση και στον υπερδανεισμό του παρελθόντος, και αφετέρου στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που μιλώντας για «εικονικό προϋπολογισμό», τα στοιχεία του οποίου «πολύ σύντομα θα διορθωθούν», περιέγραφαν με μελανά χρώματα το παρόν και το μέλλον.
«Με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε δημοσιονομική εκτροπή και περαιτέρω κοινωνικές εκρήξεις» επεσήμανε η αρμόδια για την Οικονομία εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη, ενώ η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι η χώρα «έχει περιέλθει σε φάση οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας». «Η κατάσταση δεν πάει άλλο και η μόνη λύση είναι η ανατροπή από τα κάτω προς τα πάνω,να μπει και πάλι ο λαός στο παιχνίδι της πολιτικής» ανέφερε ο κ. Κ.Σκανδαλίδης, ενώ ο κ. Π. Ευθυμίου παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση επέλεξεστην τελευταία πράξη του βίου της στο τιμόνι της χώραςνα καταθέσει στη Βουλή όχι έναν προϋπολογισμό, αλλά ένα παραμύθι, αφού το συγκεκριμένο σχέδιο δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί». «Η οργή και το αδιέξοδο,η απογοήτευση και η αγανάκτηση που κατακλύζουν τους δρόμους είναι αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επιλογών που αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό» ανέφερε η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Απαντώντας εκ μέρους του οικονομικού επιτελείου ο υφυπουργός κ. Αντ. Μπέζας αναγνώρισε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο», ενώ παραδεχόμενος υστέρηση εσόδων την απέδωσε στην επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω της διεθνούς κρίσης. Υποστήριξε δε ότι «το ΠαΣοΚ δεν έχει μόνο ευθύνες για το παρελθόν, αλλά έχει ευθύνες και για το παρόν», διότι, όπως είπε, «μια αντιπολίτευση οφείλει να κάνει προτάσεις και όχι να κινδυνολογεί,όπως έκανε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτηςμε αυτά που είπε περί προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ».
Αίσθηση και έντονα σχόλια προκάλεσε εξάλλου η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σ. Χατζηγάκη , ο οποίος συνδέοντας τα πρόσφατα γεγονότα με την περίπτωση του 29χρονου Βραζιλιάνου που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το 2005 από δύο αστυνομικούς στο μετρό του Λονδίνου επικαλέστηκε πρόσφατο δημοσίευμα του «Guardian», σύμφωνα με το οποίο «παρά την ετυμηγορία των ενόρκων» που εκδόθηκε στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας και «ανεγνώρισε έξι τραγικά λάθη στην επιχείρηση της Αστυνομίας,στα οποία οφείλεται εν μέρει ο θάνατος του 29χρονου, οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν στα πλήρη καθήκοντα και στην υπηρεσία τους». Στις αναφορές αυτές βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν θέτοντας το ερώτημα αν αυτό είναι προαναγγελία επιστροφής στην ΕΛ.ΑΣ. των αστυνομικών που πυροβόλησαν πριν από δύο εβδομάδες τον 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. «Προέχει η ενότητα και η προστασία της κοινωνίας και δεν πρέπει ελαφρά τη καρδία να διαλύσουμε τα όργανα της πολιτείας» απάντησε ο κ. Χατζηγάκης, ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη «ενός κοινωνικού συμβολαίου για την καταδίκη όλων των πράξεων βίας και ανομίας, είτε προέρχονται από αστυνομικούς είτε από αναρχικούς και κουκουλοφόρους», ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης του καθεστώτος του πανεπιστημιακού ασύλου.