«Πλάτη» στη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους είναι έτοιμες να βάλουν οι τράπεζες, αν οι συνθήκες στην αγορά δεν ευνοούν την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του κράτους από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης έχει συμφωνήσει με τους τραπεζίτες να πωλήσει απευθείας στις τράπεζες ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ανακτήσουν την πολύτιμη- στις παρούσες συνθήκες- ρευστότητα. Επιπλέον, το Δημόσιο προσανατολίζεται να απευθυνθεί απευθείας στο αποταμιευτικό κοινό με την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντεπεξέλθει στο δύσκολο 2009, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να δανειστεί 41 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου χρέους. Ιδιαίτερα δύσκολο θεωρείται το πρώτο τρίμηνο του έτους καθώς η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές είναι εξαιρετικά ρευστή. Στο διάστημα αυτό αναμένεται να υπάρξει πλημμυρίδα κρατικών εκδόσεων οι οποίες αφορούν προγράμματα στήριξης τραπεζών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Με δεδομένο το μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διεύρυνση του περιθωρίου στις αποδόσεις μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων που χθες διαμορφώθηκε στις 227 μονάδες βάσης και των περιορισμένων συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά, η επιτυχία των εκδόσεων δεν είναι εξασφαλισμένη. Βεβαίως η απροθυμία των επενδυτών να αγοράσουν ομόλογα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιταλία- και αυτή έχει μεγάλο δημόσιο χρέος. Μόνο τον Ιανουάριο λήγουν τίτλοι ύψους 6 δισ. ευρώ, ενώ οι ελάχιστες ανάγκες του Δημοσίου το πρώτο τρίμηνο υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό το Δημόσιο σχεδιάζει, αν χρειαστεί, να το δανειστεί εν μέρει από τις τράπεζες ή απευθείας από το αποταμιευτικό κοινό με έκδοση εντόκων γραμματίων. Στην περίπτωση αυτή βέβαια το Δημόσιο θα αντλεί ρευστότητα από την ίδια δεξαμενή με τις τράπεζες, ενδεχόμενο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.
Χθες έγινε σύσκεψη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για τον δανεισμό του 2009, όπου δεν αποφασίστηκε το πρόγραμμα δανεισμού ούτε για το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας των συνθηκών στην αγορά. Αποφασίστηκαν ωστόσο οι βασικοί άξονες, που αφορούν πολύ περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εκδόσεις κυρίως μεσοπρόθεσμων ομολόγων, δηλαδή τριετών και πενταετών, κοινοπρακτικές εκδόσεις και αναζήτηση επενδυτών και εκτός ευρωζώνης.
Στη διάρκεια του χρόνου λήγουν ομόλογα αξίας άνω των 26 δισ. ευρώ. Εκτός από τον Ιανουάριο, δύσκολοι μήνες είναι επίσης ο Απρίλιος και ο Ιούνιος. Το Δημόσιο όχι μόνο πρέπει να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις, αλλά να καλύψει τα ελλείμματα και τους τόκους που θα καταβάλει για το σύνολο του χρέους ύψους 260 εκατ. ευρώ.