«Νίπτουν τας χείρας των» τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων Δημόσιας Γης που αυτές τις ημέρες «παρελαύνουν» με την ιδιότητα του υπόπτου για την τέλεση του κακουργήματος της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Κατά τους ισχυρισμούς των μαρτύρων-υπόπτων οι οποίοι δίνουν εξηγήσεις στους εισαγγελείς Εφετών κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου και κ. Π. Στραγάλη που διενεργούν την έρευνα για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, οι αποφάσεις τους δεν ήταν δεσμευτικές για τις «ιερές» ανταλλαγές.

Οι ύποπτοι οι οποίοι έχουν κληθεί ως σήμερα από τους δύο εισαγγελείς είναι συνολικά 35, ενώ αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους πενήντα. Οσον αφορά στις πρώτες 27 κλήσεις, εστάλησαν από τους εισαγγελείς σε μέλη του Νομικού και Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Από τα 27 αυτά πρόσωπα που κλήθηκαν τα περισσότερα έχουν δώσει εξηγήσεις- κάποιοι έχουν λάβει προθεσμία- είτε με υπόμνημα είτε προφορικά. Στο σύνολό τους ισχυρίζονται ότι δεν τους αντιστοιχούν ποινικές ευθύνες καθώς με τις αποφάσεις τους αφενός δεν αποφαίνονται για ζητήματα κυριότητας επί εκτάσεων και αφετέρου δεν δεσμεύουν τη διοίκηση και τους υπουργούς. Σχετικά με τους υπόλοιπους επτά υπόπτους στους οποίους οι κλήσεις εστάλησαν πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες οι πέντε από αυτούς είναι μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών και οι υπόλοιποι δύο πολιτικοί μηχανικοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αύξηση του αριθμού των υπόπτων θα σημάνει και αύξηση των αδικημάτων καθώς εκτός από το αδίκημα της απάτης, κάποιοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και για τα κακουργήματα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό, της ψευδούς βεβαίωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μεταξύ των νέων υπόπτων οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με το νέο έτος, είναι μέλη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, ιδιώτες δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και, τέλος, ο ηγούμενος και μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου.