Με μία υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, η οποία είχε αρκούντως επιθετικά χαρακτηριστικά, απάντησε χθες η τουρκική πλευρά στην πρόσφατη διεξαγωγή της άσκησης «Τολμηρός Τοξότης» (στην οποία έπειτα από δύο αναβολές συμπεριελήφθησαν εν τέλει οι περιοχές του Αϊ-Στράτη και της Λήμνου).

Η χθεσινή υπέρπτηση έγινε από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία στις 15.14 αποσπάστηκαν από τον σχηματισμό τους και πέταξαν επάνω από το Φαρμακονήσι, σε χαμηλό ύψος, 500 ποδών (120 μέτρων). Περίπου δέκα λεπτά αργότερα δύο ελληνικά μαχητικά εντόπισαν τα τουρκικά και τα πλησίασαν στην περιοχή νοτίως της Ικαρίας, όπου η διαδικασία αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία ώσπου στις 15.30 τα αεροσκάφη να αποχωρήσουν από την περιοχή. Συνολικά χθες 16 τουρκικά αεροσκάφη, σε δύο σχηματισμούς, πραγματοποίησαν 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τα μισά από αυτά ήταν οπλισμένα. Η πτήση των τουρκικών μαχητικών δεν ήταν πρωτοφανές περιστατικό, καθώς το τελευταίο διάστημα ο εναέριος χώρος του Φαρμακονησίου έχει μετατραπεί πολλές φορές σε θέατρο παραβιάσεων από την πλευρά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και εικονικών αερομαχιών με ελληνικά αεροσκάφη. Ωστόσο από κάποιους ερμηνεύθηκε ως τουρκική απάντηση στον «Τολμηρό Τοξότη» και οι εκτιμήσεις των ίδιων πηγών ερμήνευαν έτσι και τους λόγους για τους οποίους τα ελληνικά επιτελεία και τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών δεν επιθυμούσαν να δοθούν μεγάλες διαστάσεις στη διεξαγωγή της άσκησης προ τριημέρου.

Σε πολιτικούς κύκλους διατυπώνονται ανησυχίες ότι στο Αιγαίο ενδέχεται να κλιμακωθούν οι εντάσεις το προσεχές διάστημα και από τις αρχές του νέου χρόνου. Από τουρκικής πλευράς έχει ήδη επιχειρηθεί να περιγραφεί εκ νέου σκηνικό έντασης στην περιοχή των Ιμίων και σχετικά δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρονταν, για παράδειγμα, προ ημερών σε παραβιάσεις τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικά αλιευτικά.

Πρόσφατο είναι άλλωστε και το επεισόδιο με το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος το οποίο συνοδεία τουρκικής φρεγάτας κινήθηκε στην περιοχή του Καστελόριζου- ένα περιστατικό που κατά πολλούς έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη συζήτηση περί υφαλοκρηπίδας.