Ανεξέλεγκτα ελλείμματα, δραματική υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού, αυξημένες δαπάνες υγείας και εισφοροδιαφυγή κατατρώγουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βουλευτές του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, κ. Χρ. Χάιδος και κ. Μ. Τιμοσίδης καταδεικνύουν την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οι βουλευτές σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού κατέδειξαν την πλήρη εγκατάλειψη του συστήματος.

«Το κοινωνικό κράτος και η ασφάλιση υπονομεύονται και αφήνονται οι πολίτες ανυπεράσπιστοι και ευάλωτοι στην επερχόμενη οικονομική κρίση» σημείωσε η κυρία Χριστοφιλοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η κυβέρνηση δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιούργησε.

Αναφέρθηκε στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2003 ως το 2008 και στις απώλειες που υπέστη το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας αυτά τα πέντε χρόνια, χαρακτηρίζοντας την εικόνα «τραγική» .

Το ΙΚΑ έχει απώλεια σχεδόν 3 δισ. ευρώ στην πενταετία. Στον ΟΑΕΕ τα ελλείμματα εκτοξεύθηκαν κατά 1.614% σε μία πενταετία. Οι απώλειες των κλάδων Υγείας των Ταμείων αυξήθηκαν κατά 474%, η ετήσια δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης αυξήθηκε κατά 120%, οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία εκτοξεύθηκαν σε 11 δισ. ευρώ από 2,7 δισ., σημειώνοντας 307% αύξηση. Οι οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία σημείωσαν αύξηση 417% και η εισφοροδιαφυγή έφθασε ετησίως τα 7 δισ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ υπογράμμισαν ότι για πέμπτη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση υποχρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα, αποδίδοντας στα Ταμεία πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που υποχρεούται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο ΙΚΑ θα δοθούν 1,45 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις του κράτους για το 2009. Για τον ΟΑΕΕ, προβλέπονται 310 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2008, αλλά για τις υποχρεώσεις του 2009 θα έχουμε 600 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που πρέπει να αποδοθούν. Στον ΟΓΑ προβλέπεται ότι θα δοθούν 900 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προβλέπονται για τον κλάδο Υγείας του ΟΓΑ. Στον ΟΠΑΔ προβλέπεται ότι θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν για την υγειονομική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα χρέη του Δημοσίου προς τα Ταμεία, από 2,7 δισ. ευρώ το 2003 έφθασαν στο τέλος του 2008 τα 11 δισ. ευρώ. Οι οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 417%, από 580 εκατ. ευρώ το 2003 σε 3 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2003 θα κλείσουν εφέτος, το 2008, σε 5,7 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση 235%.