Δέσμη 14 μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης που απειλούν τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, με παροχές που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Τα μέτρα έχουν στόχο την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και τη διάσωση των τουριστικών επιχειρήσεων και κυρίως των εργαζομένων που κινδυνεύουν την ερχόμενη τουριστική περίοδο να μείνουν χωρίς δουλειά.
Ο Πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αφού επισήμανε το «μεγάλο ειδικό και ουσιαστικό βάρος» του τομέα και τη «στρατηγική» του σημασία στην εθνική οικονομία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και άλλες «συμπληρωματικές πρωτοβουλίες, εφόσον χρειαστεί». Οπως τόνισε στις ανακοινώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση « της ανταγωνιστικότητας ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον ». Τα μέτρα ανταποκρίνονται στην πλειονότητα των αιτημάτων των φορέων του κλάδου και διαμορφώθηκαν ύστερα από συνεργασία των υπουργών Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη , Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά . Ο στόχος των μέτρων είναι τόσο η ενίσχυση της ρευστότητας όσο και η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους. Ετσι η κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει την είσπραξη εσόδων φορολογικού χαρακτήρα, μειώνοντας το τέλος Παρεπιδημούντων και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, αναστέλλοντας την καταβολή εισφοράς του Ν. 128/75 στα δάνεια (που ανέρχεται σε 0,6%) και επιστρέφοντας τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
Οι αποφάσεις όμως στρέφονται και στη γενικότερη ενίσχυση του τουρισμού με την αύξηση κατά 50% της διαφημιστικής δαπάνης, ποσό που υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ για την προβολή της χώρας, την επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης τουριστικών υποδομών από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007- 2013, την καταβολή των επιχορηγήσεων από τον Επενδυτικό Νόμο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με τη μετατροπή του εποχικού επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, πρόταση που είχαν καταθέσει οι φορείς ειδικά για να μην οδηγηθούν σε απολύσεις προσωπικού τον Απρίλιο και τον Μάιο, τους δυσκολότερους μήνες της ερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Η χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες, η οποία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα για τη βιωσιμότητά τους ως την αρχή της νέας σεζόν εντάσσεται στο «Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία», ωστόσο το ζητούμενο πλέον είναι οι πιέσεις που θα ασκηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διοχέτευση ποσοστού των κεφαλαίων που φέρουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου στον τουρισμό. Ενώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων παρέχεται κεφάλαιο κίνησης, με πλήρη επιδότηση των τόκων, ως 350.000 ευρώ.
Στα μέτρα επίσης περιλαμβάνεται και η τόνωση των ξενοδοχείων της Αθήνας τα οποία υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων, αλλά και η χρόνια εκκρεμότητα της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων με πολεοδομικές εκκρεμότητες, λύση την οποία σημειώνεται ότι είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον περασμένο Μάιο.
«Αργά και κατώτερα των περιστάσεων» χαρακτήρισε τα ανακλαστικά της κυβέρνησης η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Αντζελα Γκερέκου, ενώ συμπλήρωσε ότι τα «μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργόςδεν είναι ούτε καν ασπιρίνες στις σοβαρές ασθένειες του ελληνικού τουρισμού».
Υλοποίηση των αποφάσεων ζητούν οι φορείς
Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των φορέων του τουρισμού, οι οποίοι έθεσαν ωστόσο ως προϋπόθεση την έγκαιρη υλοποίηση των αποφάσεων. Την άμεση εφαρμογή των μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζει ευεργετικά για το σύνολο της οικονομίας λόγω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων του τουρισμού, αναμένει ο ΣΕΤΕ σημειώνοντας ότι ικανοποιούνται ορισμένα από τα διαχρονικά αιτήματα του τομέα ως αποτέλεσμα και της ενιαίας εκπροσώπησής του. «Ο στόχος αυτός καθίσταται επιτεύξιμος από τη στιγμή που διευκολύνεται η ρευστότητα και μειώνεται το κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας την προσπάθεια διατήρησης της ζήτησης στα περυσινά επίπεδα αλλά και επιτάχυνσης λύσεων που έχουν σχέση με επενδυτικά και φορολογικά θέματα. Παράλληλα τονίζεται ότι η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τη χρηματοδότηση δράσεων τουριστικών υποδομών δημιουργεί προσδοκίες «για την ανάδειξη και ενίσχυση του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουριστικού τομέα στο σύνολο της οικονομίας». Την ικανοποίησή της για τα μέτρα στήριξης σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που εντάσσεται πλέον στα μέλη του ΣΕΤΕ, αφού ζητήματα όπως το τέλος παρεπιδημούντων, το ΕΤΑΚ, καθώς και η λειτουργική τακτοποίηση είχαν ανακύψει πολλές φορές στο παρελθόν.
Για «ταύτιση» της πλειονότητας των μέτρων με τις προτάσεις του έκανε λόγο το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), σημειώνοντας ωστόσο την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών για την εφαρμογή όσων χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, τη σωστή κατανομή των κονδυλίων προβολής, καθώς και την ενίσχυση της ρευστότητας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με «αντιγραφειοκρατικό πνεύμα», αφού ο χρόνος ενεργοποίησης των παρεμβάσεων είναι κρίσιμος για τη βιωσιμότητα του τομέα.
Διαφωνεί ο Ν. Κακλαμάνης
«Να πάρουν πίσω την απαράδεκτη εξαγγελία τους» ως προς τη μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5% ζήτησε χθες από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) κ. Ν. Κακλαμάνης . Με την ίδια ένταση ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος θα αρνηθεί να υπογράψει τη σχετική διάταξη νόμου καθώς με τη ρύθμιση αυτή πλήττονται σχεδόν όλοι οι δήμοι και δη οι τουριστικοί. «Ουδείς μπορεί να κάνει τον κουβαρντά με χρήματα άλλων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, συμπληρώνοντας επίσης ότι «ουδείς μπορεί να αποφασίζει ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης για θέματα που την αφορούν».