Συγκεχυμένη εικόνα έρχεται από τη Χαμάς σχετικά με την ανανέωση ή μη της εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Γάζα. Η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή κρέμεται σε μία κλωστή, καθώς ένα χρόνο μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων το περιβάλλον διαμορφώνεται εξαιρετικά δυσοίωνο εξαιτίας των πολιτικών αντιπαραθέσεων και στις δύο πλευρές.

Η Χαμάς αναφέρει ότι η εκεχειρία, που συνήφθη με αιγυπτιακή μεσολάβηση, λήγει την Παρασκευή, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε ημερομηνία εκπνοής στην προφορική συμφωνία. Η Χαμάς και μικρότερες οργανώσεις δεν δηλώνουν με σαφήνεια εάν η κατάπαυση του πυρός θα διατηρηθεί.

Το Σαββατοκύριακο ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ, δήλωσε ότι η εκεχειρία δεν θα ανενεωθεί, ωστόσο στη Γάζα αξιωματούχοι άφηναν «παράθυρο» για ανανέωση υπό όρους. Η ασάφεια ενδέχεται να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική για να πιεστεί το Ισραήλ να προσφέρει καλύτερους όρους, περιλαμβανομένης της διάνοιξης των συνοριακών περασμάτων, εκτιμά το Associated Press.

Την Πέμπτη εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι «ο σιωνιστής εχθρός» κατέστρεψε την εκεχειρία. «Εμείς στη Χαμάς έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε κάθε σιωνιστική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Αυτό είναι εθνικό καθήκον» είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Χαμάς θα ενεργήσει «ανάλογα με την κατάσταση επιτόπου», υπαινισσόμενος μια ενδεχόμενη ισραηλινή επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, και κατηγόρησε «τη σιωνιστική κατοχή» ότι ‘φέρει την ευθύνη για όλα. Ανάλογες δηλώσεις έρχονται από την Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο ΟΗΕ σταματά τις διανομές τροφίμων

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι αναστέλλουν τη διανομή τροφίμων στους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας επειδή τελείωσαν οι προμήθειες.

Σε δήλωση που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων (UNRWA, οργανισμός του ΟΗΕ που φροντίζει για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), αναφέρει πως τα αποθέματα αλεύρων έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη η υπηρεσία να σταματήσει τόσο τα τακτικά, όσο και τα έκτακτα προγράμματα διανομής.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο αγαθών στη Γάζα από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν η εκεχειρία άρχισε να «τρεμοπαίζει». Από το Νοέμβριο, το Ισραήλ έχει επιτρέψει να περάσουν στη Γάζα από τα μεθοριακά σημεία ελέγχου μόνο λίγα φορτηγά που μεταφέρουν στοιχειώδη εφόδια.

Σύμφωνα με την UNWRA, 750.000 από το 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα εξαρτώνται από τις διανομές τροφίμων που οργανώνει.

Δυσοίωνη εικόνα για το 2009

Σε μία κλωστή κρέμεται η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή καθώς ένα χρόνο μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, το περιβάλλον διαμορφώνεται ιδιαίτερα δυσοίωνο εξαιτίας των πολιτικών αντιπαραθέσεων και στις δύο πλευρές.

Το Ισραήλ πορεύεται προς βουλευτικές εκλογές στις 10 Φεβρουαρίου με ένα «γεράκι», τον ηγέτη του Λικούντ και πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία υπό την παρούσα μορφή της, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος Καντίμα υπό την Τζίπι Λίβνι.

Την ίδια στιγμή, στα Παλαιστινιακά Εδάφη ο 73χρονος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο ισχυρότερος αντίπαλός του, το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, οδεύουν προς μία νέα μετωπική σύγκρουση.

Ως αποτέλεσμα, 18 μήνες μετά τη βίαια ανάληψη του ελέγχου στη Γάζα από την Χαμάς με την εκδίωξη των φιλικών στον Αμπάς δυνάμεων ασφαλείας, η διάσταση ανάμεσα στη Χαμάς και στον Αμπάς διατρέχει διαρκώς τον κίνδυνο να γίνει βαθύτερη.

Των εκλογών στο Ισραήλ θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας του Αμπάς, η οποία λήγει στις 9 Ιανουαρίου, αλλά ο πρόεδρος των Παλαιστινίων έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει για κάποιο επιπλέον χρονικό διάστημα αν και η Χαμάς διαμηνύει ότι δεν θα τον αναγνωρίζει ως πρόεδρος όταν λήξει η θητεία του.

Ο Αμπάς έχει πει ότι περιμένει την επιστροφή της Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2008, και εάν δεν επιστρέψει θα στήσει διπλές κάλπες για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ταυχρόνα ή σε μερικούς μήνες. Οι πρώτες θα
έχουν ολιγόμηνη καθυστέρηση, οι δεύτερες θα είναι ελαφρώς πρόωρες

Εκλογές όμως στη Γάζα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συνεργασία της Χαμάς, κάτι που σημαίνει ότι εάν δεν γίνει συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, η μοναδική επιλογή του Αμπάς, θα είναι να γίνουν εκλογές μόνο στη Δυτική Όχθη, ενισχύοντας το ρήγμα με τη Γάζα, για την γεφύρωση του οποίου προσπάθησαν αλλά απέτυχαν τόσο η Αίγυπτος όσο και άλλες αραβικές χώρες.