Εκλογές και συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων με βάση προκαθορισμένο πρόγραμμα ζητεί ο ΣΕΒ! Η αβεβαιότητα για το μέλλον και η ανασφάλεια που νιώθουν οι έλληνες βιομήχανοι (και οι επιχειρηματίες γενικότερα), με την οικονομική κρίση και την κοινωνική αναταραχή, τους ωθούν όλο και περισσότερο στην υποβολή προτάσεων πολιτικού χαρακτήρα με βασικό σημείο αναφοράς τη «συσπείρωση» του μεγαλύτερου τμήματος της αστικής τάξης. Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλου χθες περιείχε έμμεση πλην σαφή πρόταση: εκλογές και- σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, κάτι που διαφαίνεται στον ορίζοντα- κοινό πρόγραμμα των δύο μεγάλων κομμάτων Νέας Δημοκρατίας και ΠαΣοΚ σε βασικά θέματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στα οποία κατ΄ επανάληψη έχει αναφερθεί ο Σύνδεσμος: Ασφαλιστικό, εργασιακό, μέγεθος και ποιότητα του κράτους, εκπαιδευτικό σύστημα, Υγεία, πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΚΟ, διευκόλυνση επενδύσεων.

« Τα πολιτικά κόμματα απέτυχαν από μόνα τους τα τελευταία χρόνια να δώσουν λύση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου,κοινή ευχή είναι να το καταφέρουν με άλλο τρόπο», είπε σαφέστατα ο κ. Δασκαλόπουλος ζητώντας συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ για την κατάσταση της χώρας ήταν επίσης σαφής: «Σήμερα,περισσότερο από ποτέ,οι συνθήκες επιβάλλουν και ο τόπος χρειάζεται ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση» δήλωσε. Εδώ και μερικές ημέρες, με πραγματική αιτία την οικονομική κρίση που απειλεί την ύπαρξη πολλών ελληνικών επιχειρήσεων με λουκέτο ή με «φθηνή υποχρεωτική πώληση» σε ξένους και με αφορμή τα δραματικά γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου και όσα ακολούθησαν, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες-μέλη του ΣΕΒ λένε φωναχτά, αλλά όχι επίσημα, αυτό που είπε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ: ότι τα γεγονότα των ημερών σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής και ότι η κοινωνία χρειάζεται αποφασιστική και άμεση αντιμετώπιση όλων των καίριων προβλημάτων της, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με «ενιαία βούληση, ικανή να προχωρήσει ένα μακρόπνοο πρόγραμμα απαραίτητων αλλαγών στη λειτουργία των θεσμών, στην Παιδεία, στην Υγεία,στη δημόσια διοίκηση,στην αναπτυξιακή δομή». Για τον λόγο αυτό απαιτούν πλέον «ισχυρή και αξιόπιστη διακυβέρνηση» , που μόνο με κοινή συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων μπορεί να επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίο μέλος του ΣΕΒ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου τόνιζε προς «Το Βήμα» ότι «ακόμη και τα θλιβερά επεισόδια και το πλιάτσικο που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου θα είχαν αντιμετωπιστεί καλύτερα από την Αστυνομία εάν υπήρχε συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων».

Oι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα βαθύτερα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αίτια έχουν διαγνωστεί και πρέπει να θεραπευτούν, διαφορετικά «το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο την επόμενη φορά,γιατί ασφαλώς θα υπάρξει επόμενη φορά.Σε ένα αχυρένιο σύστημα, η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαϊά», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Θεωρούν οι άνθρωποι του ΣΕΒ ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν τριπλή στόχευση: τη στήριξη των ασθενέστερων (ώστε να μετριαστούν οι έντονες κοινωνικές εντάσεις), την τόνωση της αγοράς (ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα) και την επανεκκίνηση της ανάπτυξης (για να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να δημιουργούν θέσεις εργασίας μέσα από τη δική τους επιβίωση).

«Το οικονομικό άγχος κάνει όλους να στρέφονται ενστικτωδώς στο κράτος για βοήθεια· αλλά το κράτος στην κατάσταση που είναι αποτελεί το ίδιο βασικό μέρος του προβλήματος,όντας υπερχρεωμένο και αφερέγγυο στη διεθνή κεφαλαιαγορά», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, συντασσόμενος με τη γραμμή μεγάλης δυσκολίας δανεισμού του Δημοσίου.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ
«Συλλογική ευθύνη για το απαξιωμένο σύστημα»
Οι βιομήχανοι, φοβούμενοι πολιτικές αντιδράσεις για την παρέμβασή τους που ήταν ευθέως πολιτική για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, έσπευδαν χθες να εξορκίσουν τα σενάρια περί ίδρυσης «κόμματος επιχειρηματιών» και να αντιμετωπίσουν μάλλον με χιούμορ τη φημολογία για το πρόσωπο που ίσως δεχθεί να αναλάβει (ή κατ΄ άλλους φιλοδοξεί να αναλάβει) την ηγεσία ενός τέτοιου κόμματος.

Επίσης, παρ΄ όλο που χθες ουσιαστικά ήραν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, δεν θέλησαν να προσχωρήσουν στη λογική της καταστροφολογίας και γι΄ αυτό ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος έκανε την πρόβλεψη ότι «δεν θα υπάρξει έκρηξη ανεργίας το 2009αφού οι επιχειρήσεις έχουν ακόμη διαπροσωπικό χαρακτήρα στην Ελλάδα και οι απολύσεις είναι μάλλον το τελευταίο πράγμα που σκέπτονται».

Κατά τα άλλα, η αυτοκριτική του ΣΕΒ ( «κανείς δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από τη συλλογική ευθύνη που φέρουμε για το απαξιωμένο σύστημα, το οποίο οι νέοι μας αισθάνθηκαν την ανάγκη να πετροβολήσουν, είμαστε ευτραφείς και ανυπόληπτοι στα μάτια των νέων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος) θεωρήθηκε μάλλον χλιαρή και μελοδραματική αφού και οι έλληνες επιχειρηματίες «κατηγορούνται» για πλήρη απουσία παραγωγικών επενδύσεων τα τελευταία δέκα χρόνια και φυσικά τεράστια υστέρηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους ανθρώπους.