Η Μorgan Stanley κατέγραψε ζημιές 2,2 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, πολύ μεγαλύτερες από όσες και οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές προεκτιμούσαν. Αιτία των τεράστιων ζημιών, που ξεπέρασαν κατά τι και τις ζημιές που είχε ανακοινώσει προχθές η άλλη (πρώην) επενδυτική τράπεζα που επεβίωσε της πιστωτικής κρίσης Goldman Sachs, είναι η κατάρρευση των προμηθειών στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και η κάθετη πτώση της αξίας των τίτλων σταθερού εισοδήματος. Οι ζημιές 2,24 δολαρίων ανά μετοχή κατά το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου είναι μικρότερες, κατά τη νεοϋορκέζικη εταιρεία, από την απώλεια 3,61 δολαρίων ανά μετοχή ή τις ζημιές των 3,59 δισ. δολαρίων συνολικά που είχε καταγράψει το ίδιο διάστημα την προηγούμενη χρονιά. Η μέση εκτίμηση ωστόσο των 16 αναλυτών που είχε ρωτήσει το Βloomberg ήταν μια μείωση 34 λεπτών, ενώ καμία από όλες τις εκτιμήσεις δεν προέβλεπε απώλειες άνω του 1,15 δολαρίου. Η πτώση της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν 4,8%.

Oεπικεφαλής της εταιρείας Τζον Μακ έχει παραιτηθεί από τα μπόνους του για δεύτερη διαδοχική χρονιά καθώς χάνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναγκάστηκε να μετατρέψει τη Μorgan Stanley σε τράπεζα, να δεχθεί τα 10 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να πουλήσει και μετοχές αξίας 9 δισ. δολαρίων στην ιαπωνική Μitsubishi UFJ Financial Group. Η βασική ανταγωνίστρια της Μorgan Stanley, η Goldman Sachs, ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα απώλειες 2,1 δισ. δολαρίων το ίδιο τρίμηνο, που είναι και οι πρώτες της ως «δημόσιας» εταιρείας.

«Τα μοντέλα με τα οποία έβγαζαν λεφτά στο παρελθόν έχουν τελειώσει» είπε ο Ματ Μακόρμικ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Βahl & Gaynor, από το Σινσινάτι, η οποία διαχειρίζεται 2,9 δισ. δολάρια για πελάτες της και δεν διαθέτει μετοχές της Stanley Μorgan. «Εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας πολλά εμπόδια». Η Μorgan Stanley, που έχει χάσει εφέτος το 70% της χρηματιστηριακής της αξίας στη Νέα Υόρκη, είδε τη μετοχή της να αναπηδάει κατά 18% προχθές, όταν φάνηκε ότι οι απώλειες της Goldman Sachs ήταν μικρότερες απ΄ ό,τι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν και όταν είδαν τη Fed (κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ) να δηλώνει πως θα μειώσει το κύριο επιτόκιο των ΗΠΑ σε επίπεδα ακόμη και μηδενικά και ότι θα αγοράσει δάνεια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ύφεσης. Οι μετοχές έπεσαν χθες στα 15,35 δολάρια στη Νέα Υόρκη από τα 16,3 δολάρια προχθές.

Από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες χαρτοφυλακίου των ΗΠΑ, η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley είναι οι μόνες που επιβιώνουν εφέτος, καθώς η Lehman Βrothers Ηoldings χρεοκόπησε, η Μerrill Lynch πουλήθηκε στην Βank of Αmerica και η Βear Stearns αποκτήθηκε από την JΡ Μorgan Chase. «Εξαιρετικές συνθήκες της αγοράς επηρέασαν την απόδοσή μας εφέτος,ιδιαίτερα κατά το τέταρτο τρίμηνο» είπε σε δήλωσή του ο 64χρονος Μακ. «Ωστόσοκαταγράψαμε τρία τρίμηνα με κερδοφόρα αποτελέσματα,ενώ τώρα κινούμαστε επιθετικά για να ετοιμάσουμε την εταιρεία για το μέλλον».

Τα συνολικά ετήσια έσοδα μειώθηκαν κατά 12% φτάνοντας τα 24,7 δισ. δολάρια από τα 28 δισ. το 2007. Η εταιρεία δήλωσε χθες ότι προγραμματίζει να εξοικονομήσει κάπου 2 δισ. δολάρια από περικοπές σε θέσεις εργασίας που έχει ήδη αναγγείλει αλλά και από άλλες μειώσεις δαπανών. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μπόνους εφέτος, εκτός αυτών που χορηγούνται σε χρηματοπιστωτικούς συμβούλους, ήταν μειωμένα κατά 50%.

OΜάικ Μόρκος, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Οld Second Wealth Μanagement, από το Ιλινόι των ΗΠΑ, που δεν διαθέτει μετοχές της Μorgan Stanley, είπε ότι βάζοντας η κυβέρνηση 10 δισ. δολάρια στη Μorgan Stanley την περιέλαβε με την κίνηση αυτή «στον στενό κύκλο των επιλεγμένων εταιρειών». Και προσέθεσε για την ίδια την εταιρεία: «Θα πρέπειβέβαιανα ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους και,καθώς είναι έξυπνοι άνθρωποι,πιστεύω ότι θα το κάνουν.Αλλά δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ εύκολα.Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω να δω ποιους τρόπους θα βρουν να δημιουργούν κέρδη,χωρίς αυτές τις μοχλεύσεις που είχαν συνηθίσει στο παρελθόν».