Απαγορεύεται η είσπραξη χρηματικών απαιτήσεων από τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες, οι οποίες πλέον μετονομάζονται Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Απαιτήσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, απαγορεύεται ρητώς η πρόσβαση σε αρχεία οικονομικής συμπεριφοράς – στην Τειρεσίας ΑΕ ή σε άλλα αρχεία- για την εξακρίβωση της πιστοληπτικής ικανότητας του οφειλέτη και του εγγυητή ή την εξακρίβωση δυσμενών οικονομικών στοιχείων εναντίον αυτού ή του εγγυητή. Σε περίπτωση παραβάσεων τα προβλεπόμενα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.500 ως και 1 εκατ. ευρώ.
Χθες οι κκ. Γ. Βλάχος και Ι. Οικονόμου , υφυπουργός Ανάπτυξης και γενικός γραμματέας Καταναλωτή αντιστοίχως, παρουσίασαν το νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται να μπει σε τάξη ο ως τώρα «άναρχος» χώρος των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες λειτουργούν χωρίς κανένα συγκροτημένο νομικό πλαίσιο. Το εν λόγω κείμενο δόθηκε σε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερομένους, εταιρείες, τράπεζες και καταναλωτικές οργανώσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου απαγορεύεται η είσπραξη χρηματικών απαιτήσεων από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το αντικείμενο βάσει συμβάσεων που συνάπτουν με διάφορες τράπεζες ή εταιρείες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης δημιουργείται μητρώο καταχώρισης των εν λόγω εταιρειών στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και συγκροτείται αυτοτελής υπηρεσία η οποία θα διαχειρίζεται και θα παρακολουθεί την τήρηση του μητρώου καταχώρισης αυτών των εταιρειών και θα είναι αρμόδια για την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των διατάξεων του νόμου.
Θεσπίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τήρηση των οποίων θα ελέγχονται οι εταιρείες και η χορηγούμενη βεβαίωσης έγκρισης που θα εκδίδεται από την υπηρεσία αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη της δραστηριότητάς τους και θα ελέγχονται οι συμβάσεις τους. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, απαγορεύεται η ενόχληση των οφειλετών για χρέη που απορρέουν από παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες. Επ΄ αυτού αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές τράπεζες αρνούνται να απαλείψουν από τις συμβάσεις που συνάπτουν με τους πελάτες τους τους όρους που έχουν κριθεί ως καταχρηστικοί από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας έστειλε επιστολή στις τράπεζες γνωστοποιώντας τους ποιοι είναι οι καταχρηστικοί όροι και τους ζήτησε να τους απαλείψουν. Χθες ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα στις τράπεζες που διατηρούν ακόμη αυτούς τους όρους στις συμβάσεις τους.
Ακόμη, το νομοσχέδιο απαγορεύει στις συγκεκριμένες εταιρείες να ενεργούν πράξεις που σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία ασκούνται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές, καθώς επίσης και να μετέρχονται μέσα και παραπλανητικές μεθόδους εις βάρος οφειλετών, υιοθετώντας συμπεριφορές που προσβάλλουν κατάφωρα την προσωπικότητα των τελευταίων ή διαταράσσουν το οικείο ή εργασιακό περιβάλλον τους, με απρόβλεπτες συχνά συνέπειες. Και γι΄ αυτόν τον λόγο, όπως συμβαίνει και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι τηλεφωνικές κλήσεις θα μαγνητοφωνούνται.