Περίσσεψαν τα καλά λόγια στη χθεσινή παρουσίαση της νέας δουλειάς του Δημήτρη Μητροπάνου. «Στη διαπασών» ο τίτλος του δίσκου, στη διαπασών και οι ευχαριστίες- αλλά όχι αδίκως. Ο Μητροπάνος επιστρέφει, λοιπόν, στη δισκογραφία με 13 τραγούδια που ερωτοτροπούν με το ροκ στοιχείο και με το λαϊκό συναίσθημα, τα οποία υπογράφονται από μια μεγάλη παρέα στιχουργών και συνθετών: Ολγα Βλαχοπούλου,Παντελής Θαλασσινός,Οδυσσέας Ιωάννου,Γιώργος Κλεφτογεώργος, Σταμάτης Κραουνάκης,Χρήστος Λέντζος,Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Μηλιώκας, Θάνος Μικρούτσικος, Τάκης Μουσαφίρης, Κυριάκος Ντούμος,Μάνος Ξυδούς,Λάκης Παπαδόπουλος,Μίλτος Πασχαλίδης,Φίλιππος Πλιάτσικας,Διονύσης Τσακνής, Ντέπη Χατζηκαμπάνη, ενώ συμμετέχει και ο Γιάννης Κότσιρας σε ένα ντουέτο με τον Μητροπάνο. Ο ερμηνευτής ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, υπεραμύνθηκε της καθοριστικής συμμετοχής των δημιουργών στην επιτυχία των τραγουδιών και με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προέτρεψε «να είμαστε μαζί με τα παιδιά που βρίσκονται στους δρόμους». Στο τέλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του Μητροπάνου, επιφύλαξε τόσο στον ίδιο όσο και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες το καλύτερο κομπλιμέντο: «Δεν χρειάζεται να μας φοβίζει η πιθανότητα απώλειας ενός ανθρώπου για να βάζουμε τα όπλα μας μπροστά».
εντός
O Ακύλας Καραζήσης (φωτογραφία) στήνει την παράσταση «Ο χορός της μοναχικής καρδιάς/ Cannabis indicaepatria greca» με τριπλή ιδιότητα. Η ιστορία έχει ως κεντρικό ήρωα έναν επίστρατο της στρατιωτικής αστυνομίας που αγνοεί ότι θα περάσει αμέτρητα βράδια σε μια ταβέρνα. Ο Καραζήσης φωτίζει το θέμα της ξενιτιάς, της ζωής μακριά από την πατρίδα, της αναζήτησης ταυτότητας σε έναν άγνωστο τόπο. Στην παράσταση, που θα ανεβεί στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, στη σκηνή του Εθνικού, στις 21 Φεβρουαρίου, παίζουν οι Ευθύμης Θέου, Ακύλας Καραζήσης, Γιώργος Κοζομπόλης, Θεανώ Μεταξά, Ζωή Schillat, Μαρία Σκουλά, Γιώργος Τζαβάρας .
Το κοινωνικοπολιτικό έργο ωμού ρεαλισμού, με μαύρο χιούμορ και στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, του Ισπανού Γκιγέρμο Ερας «Ροτβάιλερ» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρουσιάζεται σε διασκευή της ομάδας Νάμα και σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη. Υπονομεύοντας το παγιωμένο σύστημα τηλεόραση- παθητικός τηλεθεατής, σχολιάζει τις ακραίες κοινωνικές παθογένειες του ρατσισμού- εθνικισμού που οφείλονται στην εισροή μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης.
«Ημεγάλη νύχτα της τζαζ» θα διαρκέσει ολόκληρη την ημέρα. Στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί με διαλέξεις, εργαστήρια, μπαζάρ, τζαμ σέσιον και έκθεση cover art. Γερή δόση τζαζ θα πάρουν όσοι βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν τον Ρον Κάρτερ, τον ιδιοφυή Μάρκους Ρόμπερτς και τον Μάρκο Αλεξίου να αυτοσχεδιάζουν στο πιάνο, αλλά και τον Γκίλαντ Ατσμον με το σύνολό του, το Οrient Ηouse Εnsemble, να μπλέκουν την τζαζ με τους ήχους της Ανατολής και την ηλεκτρονική μουσική. Καλεσμένοι είναι όμως και πολλοί σημαντικοί έλληνες μουσικοί: το κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη, το λάτιν τζαζ σεξτέτο του Δημήτρη Σεβδαλή και το συγκρότημα του Γιώργου Φακανά (φωτογραφία), που συμπράττει με την Καμεράτα- Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και τον διάσημο ούγγρο σαξοφωνίστα Τόνι Λάκατος . Το συναυλιακό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 20.30 και θα ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης.
εκτός
Μορίς Ζαρ (φωτογραφία), γάλλος συνθέτης, 84 ετών. Θα λάβει ένα τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στο επόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Βραβευμένος ήδη με τρία Οσκαρ μουσικής για τις ταινίες «Δόκτωρ Ζιβάγκο», «Λόρενς της Αραβίας» και «Το πέρασμα στην Ινδία», ο Ζαρ έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 150 ταινίες. Ο διευθυντής του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ είπε ότι «οι μελωδίες του έχουν χαραχθεί στη μνήμη του κόσμου».
Μέριλιν Μονρόε (φωτογραφία), αμερικανίδα ηθοποιός (1926-1962). Μια σειρά 36 φωτογραφιών τις οποίες τράβηξε ο Μπερτ Στερν λίγο πριν από τον τραγικό θάνατό της πουλήθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Christie΄s αντί 107.000 ευρώ. Τα έργα, υπό τον τίτλο «Η τελευταία πόζα», παρουσιάστηκαν κατόπιν στη «Vogue». Στην ίδια δημοπρασία, που περιελάμβανε περισσότερες από 100 φωτογραφίες της Μέριλιν, πουλήθηκε και το έργο του Χέλμουτ Νιούτον «Τhey΄re coming, Ρaris (naked and dressed)» αντί 484.000 ευρώ.
Ρόμπερτ Ντε Νίρο (φωτογραφία), αμερικανός ηθοποιός, 65 ετών. Η αφίσα της ταινίας «Ου φονεύσεις», όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Αλ Πατσίνο , δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον σταθμό Stockwell Τube του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων. Πρόκειται για το σημείο όπου σκοτώθηκε το 2005 από αστυνομικά πυρά ο βραζιλιάνος ηλεκτρολόγος Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, όταν η Σκότλαντ Γιαρντ τον πέρασε για τρομοκράτη. Η αφίσα φέρει το ατυχές μότο «Δεν τρέχει και τίποτε με έναν πυροβολισμό, αρκεί να πυροβολούν το σωστό άτομο».