Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε σήμερα, Τετάρτη,επισήμως το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στον Κινέζο διαφωνούντα Χου Ζία, ο οποίος δεν ήταν παρών στην τελετή διότι είναι φυλακισμένος στην Κίνα.

Σε μήνυμά της που μεταδόθηκε κατά την τελετή, η σύζυγος του διαφωνούντα Ζενγκ Τζινιάν ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι παρά την απαγόρευση να συζητήσει για το βραβείο με τον σύζυγό της κατά τις επισκέψεις της στη φυλακή, ο Χου Ζία το γνωρίζει και χαίρεται γι’ αυτό.

«Στις αρχές Νοεμβρίου, αξιωματικοί της αστυνομίας ενημέρωσαν τον Χου Ζία ότι πήρε το βραβείο (…), μπόρεσα να δω ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό», σημείωσε η Ζενγκ Τζινιάν.

«Δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα, όμως θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα 50.000 ευρώ που συνοδεύουν το βραβείο για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ιδρύματος που θα έχει στόχο να βοηθάει τις οικογένειες των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Κίνα», σύμφωνα με επιθυμία που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο Χου Ζία, κατέληξε η ίδια.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για το 2008 απενεμήθη στον «Χου Ζία εξ ονόματος όλων αυτών που δεν έχουν φωνή στην Κίνα και στο Θιβέτ», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο 35χρονος Χου, η δράση του οποίου αφορούσε κυρίως τα θύματα του AIDS καιτην προστασία του περιβάλλοντος, καταδικάστηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση τρισήμιση ετών κατηγορούμενος για ανατρεπτική δράση, με αφορμή δηλώσεις του που είχαν δημοσιευτεί στοΔιαδίκτυο και συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει στον ξένο Τύπο. Η δίκη του διήρκεσε μόλις μία ημέρα.

Η βράβευση του Χου Ζία προκάλεσε τη διαμαρτυρία των κινεζικών αρχών.