Στη Βαγδάτη έφτασε αιφνιδιαστικά την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, όπου μαζί με τον Ιρακινό ομόλογό του Νούρι αλ Μαλίκι ανακοίνωσαν την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από το Ιράκ τον Ιούλιο του 2009.

Την απόσυρση επιβεβαίωσαν με κοινή ανακοίνωσή τους ο Γκόρντον Μπράουν και ο Νούρι αλ Μαλίκι, στην οποία τονίζεται ότι οι βρετανικές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο Ιράκ το πρώτο εξάμηνο του 2009 και κατόπιν θα αποχωρήσουν από τη χώρα.

«Ο ρόλος των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων βαίνει προς το τέλος. Οι δυνάμεις αυτές θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009 και κατόπιν θα αποχωρήσουν από το Ιράκ» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν.

Η επίσκεψη αυτή, η τέταρτη του Γκόρντον Μπράουν στο Ιράκ από τις 27 Ιουνίου 2007, όταν διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Τόνι Μπλερ, πραγματοποιείται εκτάκτως, μετά το προσχέδιο νόμου της ιρακινής κυβέρνησης που τερματίζει την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 4.100 βρετανοί στρατιώτες, τουλάχιστον έξι χρόνια μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή.

Η Βρετανία ανέπτυξε δυνάμεις στη νότια πόλη της Βασόρας, σημαντικό λιμάνι της χώρας. Οι Βρετανοί στρατιώτες μετά την μεταβίβαση της εξουσίας της επαρχίας πριν από ένα χρόνο στις ιρακινές αρχές, έχουν αναλάβει την εκπαίδευση του ιρακινού στρατού και είναι έτοιμοι να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Η επίσκεψη Μπράουν πραγματοποιείται τρεις ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο Ιράκ.