Μαύρα σύννεφα έχουν συσσωρευτεί πάνω από το πολύπαθο «γηπεδικό» του Παναθηναϊκού, αλλά και το ευρύτερο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης στον Ελαιώνα και στη λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των εργασιών στο εμπορικό κέντρο συμφερόντων Βωβού, το οποίο χωροθετείται παραπλεύρως του γηπέδου στον Βοτανικό. Οι διοικούντες το Τριφύλλι, όπως και η δημοτική αρχή, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς βρίσκονται εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ (πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα) για τη συνέχιση ή όχι των εργασιών στο εν λόγω εμπορικό κέντρο, κάτι το οποίοόπως εκτιμάται- θα επηρεάσει άμεσα και την ανέγερση του γηπέδου των Πρασίνων στην περιοχή του Βοτανικού.

Επί της ουσίας, εφόσον το ΣτΕ αναστείλει κάθε εργασία (ως την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια στις 6 Μαρτίου 2009), τότε η Διπλή Ανάπλαση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Και τούτο διότι, όπως προκύπτει από επίσημο έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην περίπτωση που μπλοκαριστούν οι εργασίες θα ματαιωθεί η δωρεάν παραχώρηση γης από την κατασκευάστρια προς τον Δήμο Αθηναίων. « Θα ανακαλέσουμε αμέσως το συμβόλαιο με το οποίο χορηγήσαμε άνευ ανταλλάγματος στον Δήμο Αθηναίων 56 στρέμματα » είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ο πρόεδρος της εταιρείας Διεθνής Τεχνική κ. Μπάμπης Βωβός.

Χθες μάλιστα με αίτηση την οποία κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο η εταιρεία Μπάμπης Βωβός- Διεθνής Τεχνική ΑΕ ζήτησε την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του Στ Ε για διακοπή των εργασιών κατασκευής του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα. Η εταιρεία υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η ζημιά που υπέστη από τη διακοπή των εργασιών είναι πολύ μεγάλη. Και, επικαλούμενη την έντονη οικονομική κρίση, προσθέτει ότι αν γίνει δεκτή η αίτηση αναστολής την οποία έχουν υποβάλει κάτοικοι θα πάψει να λειτουργεί και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία θα χάσουν τη δουλειά τους.

« Η απόφαση πρέπει να βγει άμεσα και θεωρώ ότι αυτό θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα » ανέφερε χθες ο αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων κ. Χρόνης Ακριτίδης, ο οποίος πάντως προανήγγειλε και άλλες προσφυγές μελλοντικά: « Αυτή τη στιγμή ο Ελαιώνας είναι όμηρος 130 ατόμων. Σκοπός κάποιων είναι να μη γίνει το έργο.Υπάρχουν ήδη έξι- επτά προσφυγές. Οταν εκδοθεί η οικοδομική άδεια θα γίνει και άλλη προσφυγή ».

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια υπόθεση με πολλές παραμέτρους καθώς κάθε πλευρά θεωρεί ότι έχει το δίκιο με το μέρος της:

1. Για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τη δημοτική αρχή, όπως υποστηρίζουν στελέχη τα οποία «τρέχουν» το πρότζεκτ του γηπέδου, « όλα έχουν γίνει με το γράμμα του νόμου και δεν υπάρχει καμία παρατυπία ».

2. Οι 130 πολίτες της Αθήνας οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, αλλά και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή πόλη» (με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα ), ζητούν παύση των εργασιών για το εμπορικό κέντρο- και όχι για το γήπεδο, όπως αναφέρουν-, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζεται ο σχετικός νόμος περί πρασίνου στον Ελαιώνα.

3. Οι 1.000 εργαζόμενοι στη Διεθνή Τεχνική, οι οποίοι από προχθές, λόγω της αναστολής των εργασιών, έχουν μείνει άνεργοι και ήδη άρχισαν κινητοποιήσεις. 4. Οι 3.600 κάτοικοι των Αμπελοκήπων (υπέγραψαν ότι επιθυμούν τη διπλή ανάπλαση), καθώς και πολίτες που κατοικούν στον Ελαιώνα θεωρούν ότι θα αναβαθμιστούν οι υποβαθμισμένες και δίχως πράσινο περιοχές τους.

5. Η ΚΑΕ Μαρούσι η οποία, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της κ. Αρη Βωβού, «κινδυνεύει με αφανισμό» καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατασκευάστρια εταιρεία του εμπορικού κέντρου.

Προς υλοποίηση το μεταγραφικό πλάνο

Στον μεταγραφικό τομέα, έπειτα από την προχθεσινή συνάντηση του προπονητή του Παναθηναϊκού κ. Χενκ τεν Κάτε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Νίκο Πατέρα, όπου καθορίστηκαν οι στόχοι του Τριφυλλιού όσον αφορά τις θέσεις και τα στοιχεία που πρέπει να έχουν όσοι αποκτηθούν (αμυντικός, μέσος και επιθετικός, άπαντες αριστεροπόδαροι), οι Πράσινοι περνούν πλέον στη φάση της υλοποίησης του σχεδιασμού με βάση και την προεργασία η οποία έχει γίνει από τον διευθυντή ποδοσφαίρου κ. Κώστα Αντωνίου και τον υπεύθυνο σκάουτινγκ κ. Γιάσμινκο Βέλιτς. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βραζιλιάνος επιτελικός μέσος της Λιλ Αλεξ Μπαστός αποτελεί προτεραιότητα για τον Παναθηναϊκό.