ΛΟΝΔΙΝΟ.

Ενα νέο ενέσιμο υλικό μπορεί σύντομα να αποτελέσει τη λύση για την «επιδιόρθωση» οστών που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν σπάσει, αναφέρουν ερευνητές της Σχολής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Η ειδική πάστα, η οποία έχει την υφή οδοντόκρεμας, εγχέεται στην περιοχή με τη βλάβη και τη «γεμίζει». Το υλικό λαμβάνει στερεή μορφή μέσα σε 15 λεπτά σε θερμοκρασία σώματος, αποκτώντας χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν στο φυσιολογικό οστό.

Το «ενέσιμο οστό» το οποίο δημιούργησαν οι βρετανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Κέβιν Σέικσεφ βραβεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο βραβεύσεων ρηξικέλευθων ιατρικών ανακαλύψεων.

Το νέο υλικό έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα υπάρχοντα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση καταγμάτων ή άλλων βλαβών των οστών. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι καταργεί την ανάγκη διενέργειας μεγάλης χειρουργικής τομής για την εισαγωγή του στο οστό όπως συμβαίνει σήμερα με τα συμβατικά εμφυτεύματα. Παράλληλα το ενέσιμο οστό δεν εκλύει θερμότητα καθώς στερεοποιείται εντός του οργανισμού, με αποτέλεσμα να προστατεύονται οι περιβάλλοντες ιστοί. Πολλά από τα υπάρχοντα υλικά που χρησιμοποιούν σήμερα οι ορθοπεδικοί καταστρέφουν τους ιστούς που περιβάλλουν την πληγείσα περιοχή. Τρεις με τέσσερις μήνες μετά την έγχυσή του, το υλικό διασπάται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τελικώς αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων, αφήνοντας στη θέση του το κανονικό οστό που έχει δημιουργηθεί.

Οι κλινικές δοκιμές της πρωτοποριακής τεχνικής αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα στη Βρετανία, ενώ εκτιμάται ότι η σωτήρια «οδοντόπαστα» των οστών θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ μέσα σε 18 μήνες και αμέσως μετά στην Ευρώπη.