Κάποιος να ελέγχει αυτούς που μας ελέγχουν

O Πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά τον θάνατο του 15χρονου μαθητή εγγυήθηκε την «παραδειγματική» τιμωρία των υπαίτιων αστυνομικών. Εκτίμησε ότι ως Πρωθυπουργός μπορεί να προανακοινώσει την τελεσίδικη απόφαση των δικαστών που θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διερεύνησης του εγκλήματος και των καταθέσεων των μαρτύρων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ήδη- και μετά τη δήλωσή του όλος ο κόσμος το γνωρίζει- ότι η τιμωρία που θα επιβληθεί …

O Πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά τον θάνατο του 15χρονου μαθητή εγγυήθηκε την «παραδειγματική» τιμωρία των υπαίτιων αστυνομικών. Εκτίμησε ότι ως Πρωθυπουργός μπορεί να προανακοινώσει την τελεσίδικη απόφαση των δικαστών που θα ληφθεί μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της διερεύνησης του εγκλήματος και των καταθέσεων των μαρτύρων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ήδη- και μετά τη δήλωσή του όλος ο κόσμος το γνωρίζει- ότι η τιμωρία που θα επιβληθεί στους δράστες θα είναι σκληρότερη από ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα γιατί δεν θα είναι ανάλογη της σοβαρότητας του εγκλήματος, όπως θα ήταν η συνταγματικά προβλεπόμενη ποινή που θα βασιζόταν στους νόμους και σε δικαστικές αποφάσεις για παρόμοια εγκλήματα. Σε αυτό το συγκεκριμένο έγκλημα, όπου ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ενδιαφερθεί ο ίδιος προσωπικά, θα υπάρχει μία επιπλέον ποινή, μια ποινή «παραδειγματική», ώστε όλοι να μπορέσουμε να τη δούμε και να την αισθανθούμε καλύτερα από την «κανονική», συνταγματικά προβλεπόμενη ποινή.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια ανεξάρτητη Αρχή διερεύνησης αστυνομικών συμβάντων παρόμοια με την ΙΡCC (www. ipcc. gov.uk) στη Βρετανία. Ετσι, η Αστυνομία αναλαμβάνει να διερευνήσει συμβάντα όπου εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι αστυνομικοί. Δεν θα πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση που σε αρκετές περιπτώσεις θανάτων πολιτών από αστυνομικά όπλα η αστυνομική έρευνα συμπέρανε ότι εκπυρσοκρότησαν κατά λάθος. Ακολουθώντας αυτή την επιτυχημένη ως σήμερα συνταγή, μετά τη δολο φονία του 15χρονου μαθητή οι αρχικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας έκαναν αναφορά σε κατά λάθος εκπυρσοκρότηση του όπλου του αστυνομικού. Παρομοίως, τα πολιτικά κόμματα, ακολουθώντας τη συνηθισμένη τους τακτική, έκαναν δηλώσεις για την ανάγκη της πλήρους διερεύνησης του εγκλήματος χωρίς να διευκρινίσουν στους πολίτες πώς αυτά μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρηθούν οι βασικές συνταγματικές αρχές που προστατεύουν τους πολίτες από την κατάχρηση της πολιτικής εξουσίας, από τις εκπυρσοκροτήσεις αστυνομικών όπλων και τους βανδαλισμούς κουκουλοφόρων.

Το βασικό αίτημα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων είναι να εμπιστευθούμε αυτά και όχι την κυβέρνηση, ενώ ο Πρωθυπουργός από τη θέση εξουσίας που βρίσκεται εγγυήθηκε ως «δώρο» στους άφωνους πολίτες την επιπλέον τιμωρία των κατηγορουμένων από ό,τι θα ίσχυε αν δεν έδειχνε την πρωθυπουργική του γενναιοδωρία. Είναι εμφανές ότι μεγάλος αριθμός πολιτών δεν θέλουν να παραχωρήσουν επιπλέον εξουσίες από τις συνταγματικά προβλεπόμενες στον Πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους 299 βουλευτές.

Οι πολίτες δεν επιθυμούν ο Πρωθυπουργός να παραβιάσει το Σύνταγμα για να τους κατευνάσει και ίσως να μην επιθυμούν να συνταχθούν με κάποιο κόμμα ώστε να μπορούν να περπατούν στον δρόμο χωρίς να φοβούνται. Εχουν δικαίωμα να μην το επιθυμούν. Οι αναταραχές στους δρόμους της Ελλάδας μάς έδωσαν μια ιδέα τι σημαίνει να φοβάσαι να διασχίσεις τον δρόμο και να σε πυροβολούν αστυνομικοί, να σε πετροβολούν κουκουλοφόροι και να σε καίνε εμπρηστές. Τώρα γνωρίζουμε πιο καλά γιατί δεν πρέπει να εκπυρσοκροτούν τα όπλα των αστυνομικών, γιατί δεν πρέπει να πετάνε πέτρες οι κουκουλοφόροι, γιατί δεν πρέπει να μας καίνε οι εμπρηστές. Γνωρίζουμε καλύτερα σε πόσο ευάλωτη θέση είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα και πόσο εύκολα μπορεί να ανατραπεί η ζωή μας, παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών. Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο. Κρίσιμη όχι για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά κρίσιμη για τον χαρακτήρα και την ποιότητα της ζωής μας και του πολιτικού μας συστήματος. Κινδυνεύουμε να κάνουμε ένα μεγάλο και τυφλό βήμα προς τα πίσω αν επιτρέψουμε στον Πρωθυπουργό να δικάζει, αν επιτρέψουμε στην Αστυνομία να σκοτώνει, αν επιτρέψουμε στους κουκουλοφόρους να εκπροσωπήσουν τη δυσαρέσκειά μας χωρίς πρόσωπο, λογική και αισθήματα.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να απαιτήσουμε αυτό που κανένα πολιτικό κόμμα δεν δήλωσε ότι επιθυμεί. Πρέπει να απαιτήσουμε την ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής διερεύνησης αστυνομικών συμβάντων. Μιας Αρχής που θα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Θα λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο και θα δημοσιοποιεί τα ευρήματά της για την ποιότητα και τη νομιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα δέχεται τα παράπονα του προσωπικού της και των πολιτών. Θα συμβουλεύει την ηγεσία της και την κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού της και θα βεβαιώνεται για την επάρκεια της διοίκησής της.

Αν τα πολιτικά κόμματα ενδιαφέρονται ειλικρινώς για την τήρηση του Συντάγματος και την αποτελεσματική εκπροσώπηση των πολιτών και δεν επιθυμούν περισσότερους πολίτες νεκρούς και αστυνομικούς στη φυλακή, τώρα έχουν μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί δεν έχουν αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία; Πρέπει να ενημερώσουμε και να απαιτήσουμε από το κόμμα που θεωρούμε πιο κατάλληλο ο καθένας μας να προωθήσει την ίδρυση της ανεξάρτητης Αρχής διερεύνησης αστυνομικών συμβάντων. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να αποδεχθεί και να σεβαστεί την επιθυμία μας για δημοκρατία.

a.papanikolaou@poimenidou.gr

Ο κ. Α. Παπανικολάου έχει εκπροσωπήσει τους συμφοιτητές του στο Φοιτητικό Κογκρέσο του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα και στο Φοιτητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου του Dundee.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk