Αρχίζει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί του σχεδίου του προϋπολογισμού 2009, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί από την αντιπολίτευση «ανέφικτος» κυρίως λόγω των φιλόδοξων στόχων για την είσπραξη αυξημένων φόρων σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και επιβράδυνσης της οικονομίας.

Το ΠαΣοΚ έχει ζητήσει την απόσυρσή του με το επιχείρημα ότι «στη σημερινή δύσκολη συγκυρία κινείται σε λάθος κατεύθυνση επιδεινώνοντας την κρίση», ενώ η εκπρόσωπός του για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη προχωρεί ακόμη περισσότερο, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ευθύνη να καταθέσει τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2008-2011 στο οποίο θα προτείνει μέτρα και δράσεις για έξοδο από την κρίση και θα αναμορφώνει βασικές παραδοχές τού υπό συζήτηση προϋπολογισμού, ο οποίος βρίσκεται εντελώς στον αέρα».

Χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός κ. Ν.Λέγκας είχαν συνεργασία στο υπουργείο Οικονομίας για να εξετάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος προβλέπει αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2008 άνω των 7 δισ. ευρώ και μάλιστα κατά τη διάρκεια του επομένου έτους, το οποίο εξ αντικειμένου θα είναι πιο δύσκολο από το τρέχον έτος. Αλλωστε εφέτος η υστέρηση των φορολογικών εσόδων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 2,8 δισ. ευρώ.

Για το επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι η αύξηση των εσόδων θα προέλθει εν μέρει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και ειδικότερα και από τις εισπράξεις φόρων από όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, όσους έχουν 2-3 δουλειές, όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω των τεκμηρίων διαβίωσης κτλ. Και αυτό, ενώ το 2008 οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα «έπεσαν έξω». Εφέτος τα φορολογικά έσοδα φθάνουν στα 53.820 εκατ. ευρώ και για το 2009 προβλέπεται (από την κυβέρνηση και μόνον) ότι τα έσοδα αυτά θα φθάσουν στα 60.915 εκατ. ευρώ. Οσο για τα έσοδα ειδικά από την άμεση φορολογία, προβλέπεται ότι θα ανέλθουν σε 26.720 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το 2008. Από αυτό και μόνον το στοιχείο αποδεικνύεται ότι ο προϋπολογισμός είναι εκτός πραγματικότητας. Ενώ, όμως, ο προϋπολογισμός υπερεκτιμά τις εισπράξεις από έσοδα, ταυτόχρονα υποεκτιμά τις δαπάνες, οι οποίες θα είναι υψηλότερες λόγω των δυσμενέστερων όρων δανεισμού.

Εξάλλου, έντονες διαφωνίες διατυπώνονται (και εκ των έσω) για τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ 2009). Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι οι δαπάνες αυτές θα φθάσουν στα 8.800 εκατ. ευρώ έναντι των 9.650 εκατ. ευρώ του 2008, μειωμένες κατά 8,8%, και μάλιστα την ίδια ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται, προκειμένου να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Σημειωτέον ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ περιορίζονται το 2009 στο 3,4%, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.