Μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν την κατάργηση του τέλους Παρεπιδημούντων, την αναστολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και διευκολύνσεις σε σχέση με τις τραπεζικές τους συναλλαγές, θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη. Τη δέσμευση να ανακοινωθεί η δέσμη μέτρων πριν τις γιορτές είχε αναλάβει στις αρχές του μήνα ο υπουργός με την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος αναγνωρίζοντας τη σημασία του τομέα στην εγχώρια οικονομία, με αφορμή τα αιτήματα που έθεσαν οι φορείς του τουρισμού. Μάλιστα η άμεση λήψη βραχυπρόθεσμων και αποτελεσματικών μέτρων χαρακτηρίστηκε επιτακτική από τους φορείς, αφού οι διεθνείς αρνητικές συνθήκες και η χρηματοπιστωτική κρίση προκαλεί πρόβλημα ρευστότητας και θέτει ζήτημα θνησιμότητας σημαντικών τουριστικών επιχειρήσεων την ερχόμενη χρονιά με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην απασχόληση, όσο και στο σύνολο της οικονομίας αφού μια πτώση της τάξης του 10% στα τουριστικά μεγέθη η οποία αναμένεται για το 2009 θα αποτιμηθεί σε απώλεια 4,5 δισ. ευρώ, ποσοστό 2%-3% του ΑΕΠ.

Οι προτάσεις των φορέων διατυπώθηκαν στις αρχές του μήνα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ν. Αγγελόπουλος και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γερ. Φωκάς και οι αντιπρόεδροι του ΣΕΤΕ κ. Αν. Ανδρεάδης (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων) και κυρία Αργυρώ Φίλη (πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων). Βασικοί άξονες των προτάσεων των εκπροσώπων του τουρισμού ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας με χρηματοδότηση από τις τράπεζες, αλλά και η βελτίωση του κόστους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο τη διατήρηση με επιδότηση των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με συστάσεις που απευθύνονται προς τις τράπεζες ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει να ενισχυθεί η ρευστότητα του τουριστικού κλάδου είτε με αναχρηματοδότηση των δανείων για να εξαλειφθούν οι δυσμενείς όροι που ισχύουν σήμερα είτε «παγώνοντας» τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων για ένα εξάμηνο. Από την άλλη, η κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο είχε τεθεί ξανά στον υπουργό Οικονομίας στα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, καθώς το τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί έσοδο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την κατάργησή του συζητείται η αντικατάστασή του από τα τέλη κυκλοφορίας. Τέλος, και η αναστολή του ΕΤΑΚ ανταποκρίνεται σε πρόταση των φορέων, αφού μαζί με το τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί πάνω από το 30% των κερδών ή των ζημιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, πολλαπλασιάζοντας τη φορολόγηση των ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, τον συντονισμό των πρωτοβουλιών μεταξύ των υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης, Τύπου και Πληροφοριών και Εξωτερικών έθεσε ως προτεραιότητα ο κ. Σπηλιωτόπουλος ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου, «για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες» και να αποκατασταθούν η αρνητική εικόνα της χώρας και το αίσθημα ασφάλειας που αμφισβητήθηκαν μετά τα πρόσφατα επεισόδια. Η συνεδρίαση της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων του τουρισμού αλλά και της πολιτείας ήταν προγραμματισμένη παρά τα τελευταία γεγονότα, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της απόφασης για την επίσημη συγκρότησή της.