Περισσότερο από 10% πρόκειται να αυξηθούν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων στη διάρκεια του 2009, ενώ οι «οιωνοί» για τον κλάδο Ζωής δεν είναι καλοί. Αρχισαν ήδη ακυρώσεις νέων συμβολαίων, αν και ως τώρα δεν πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο- κανένας, όμως, δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο. Ο κ. Π.Παπανικολάου , πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αllianz σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την επόμενη ημέρα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι σε δυσμενέστερη θέση από άλλες χώρες λόγω των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών» . Από την άλλη πλευρά ο κ. Γ. Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος της Ιnteramerican, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά είπε ότι οι εταιρείες έχουν απώλειες από τις επενδυτικές τους τοποθετήσεις, οι αντασφαλιστές αυξάνουν τα αντασφάλιστρα στην κάλυψη των καταστροφικών κινδύνων (κλάδος Πυρός), από τον Ιούνιο αυξάνονται οι αποζημιώσεις σε τροχαία ατυχήματα για σωματικές βλάβες και ο μόνος τρόπος για να έχει έσοδα η ασφαλιστική αγορά είναι η αύξηση των ασφαλίστρων. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανικολάου είπε συγκεκριμένα ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου Ζωής έχασαν σημαντικά ποσά από τις επενδύσεις τους σε μετοχές, οι εταιρείες των γενικών ασφαλίσεων επίσης, εξαιτίας των τελευταίων καταστροφών, και η υποαποθεματοποίηση του κλάδου Αυτοκίνητου παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Και όλα αυτά μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο οικονομικής ύφεσης. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς υπάρχει και μια αισιόδοξη νότα. Πρόκειται για την εντυπωσιακή αύξηση των νοσοκομειακών καλύψεων, γεγονός που έχει την εξήγησή του: οφείλεται στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου, «το 2009 θα είναι μια συναινετική χρονιά εποπτείας», συμπληρώνοντας ότι από την πλευρά της εποπτικής αρχής «δεν θα γίνει μια επιθετική προσέγγιση και σε αυτό συναινεί το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς». Και τούτο διότι σε διαφορετική περίπτωση μαζικό κλείσιμο εταιρειών θα έπληττε συνολικά την ασφαλιστική αγορά σε μια ιδιαίτερα κακή χρονιά.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο του 2009 με την υιοθέτηση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας οι αποζημιώσεις για σωματικές βλάβες δεν θα καταβάλλονται ανά ατύχημα αλλά ανά τραυματία, αν δηλαδή σε ένα ατύχημα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις τραυματίες θα αποζημιωθούν όλοι. Μάλιστα το ανώτατο όριο αποζημίωσης από 300.000 ευρώ γίνεται 500.000 ευρώ ανά άτομο. Οπως είπε ο κ. Κώτσαλος, όσες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγάλο αριθμό εκκρεμών ζημιών- το 8%10% δηλαδή εκκρεμούν δικαστικά-, αυτές θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και εξήγησε ότι εξ αυτού του λόγου η αύξηση των ασφαλίστρων θα είναι σημαντική, είτε οι εταιρείες έχουν κάνει αντασφάλιση των κινδύνων είτε όχι. Και για αυτό τον λόγο οι εταιρείες- τουλάχιστον η Ιntermerican αυτό πράττει- εκδίδουν συμβόλαια εξάμηνης διάρκειας. Μάλιστα μετά τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας οι αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν αυξήσει σημαντικά το αντασφάλιστρο των καταστροφικών κινδύνων, δηλαδή του κλάδου Πυρός. Υπολογίζεται ότι η αύξηση είναι μεγαλύτερη του 20%. Εκτιμάται ότι η επιβάρυνση του ασφαλίστρου από τα αντασφάλιστρα είναι της τάξεως του 5%.
Ανησυχούν για τις συντάξεις τους 7 στους 10 Ελληνες
Οι 7 στους 10 Ελληνες ανησυχούν για την τύχη των συντάξεών τους μετά την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης που την ακολουθεί, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Αllianz σε εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η εταιρεία Gfk σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων από τις 30 Οκτωβρίου ως και τις 4 Νοεμβρίου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι το γεγονός ότι μεταξύ των εννέα χωρών η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ανησυχία για την τύχη των συντάξεων, ενώ στις ΗΠΑ ανησυχούν οι 6 στους 10 ασφαλισμένους- ως γνωστόν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε η διεθνής κρίση. Επίσης οι πιο απαισιόδοξοι είναι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου της Αττικής – μόλις το 15% αυτών έχει θετική άποψη για το μέλλον της χώρας κατά τους επόμενους 12 μήνες. Οι πιο αισιόδοξοι είναι Κρητικοί, σε ποσοστό 41%. Εν τω μεταξύ ενώ μόνο οι 2 στους 10 Ελληνες έχουν «πολύ καλή» ή «μάλλον καλή» άποψη για την τρέχουσα συνολική εικόνα της χώρας, οι 6 στους 10 διατυπώνουν «πολύ καλή» ή «μάλλον καλή» άποψη για την τρέχουσα προσωπική τους κατάσταση. Πάντως οι 4 στους 10 Ελληνες πρόκειται να αυξήσουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και μόνο 1 στους 10 σχεδιάζει να αγοράσει αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.