Νέο «αφεντικό» στο Σάλτσμπουργκ
Σε φάση αναζήτησης νέου «αφεντικού» εισέρχεται, διαβάζω, το διάσημο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ. Σε προ ημερών συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της διοργάνωσης ο νυν επικεφαλής Γιούργκεν Φλιμ – καταξιωμένος διεθνώς σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου- ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του πέραν του 2011. Υστερα από τις εξελίξεις αυτές, από τα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου θα συγκροτηθεί επιτροπή αναζήτησης νέου διευθυντή. Καίτοι ακόμη δεν έχει «παίξει» κάποιο συγκεκριμένο όνομα, όποιος και αν αναλάβει τελικά θα κληθεί να δικαιώσει αυξημένες προσδοκίες, αφού το φεστιβάλ έχει και το όνομα αλλά και τη χάρη. Παρά τα πανάκριβα, σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον, εισιτήρια, η πληρότητα του περασμένου καλοκαιριού άγγιξε το 93%, ενώ το «καθαρό» εισόδημα από τις πωλήσεις ανήλθε σε 25.215.000 ευρώ· πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μετά την επετειακή χρονιά Μότσαρτ το 2006.

Συνεχίζει ο Αμπάντο στη Λουκέρνη
«Για μένατο να δουλεύω με αυτή την ορχήστρα σημαίνει απλώς ότι κάνω μουσική μαζί με φίλους». Τάδε έφη ο βετεράνος ιταλός αρχιμουσικός Κλάουντιο Αμπάντο επ΄ ευκαιρία της ανανέωσης της συνεργασίας του με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης ως το 2014. «Πολλούς από τους σολίστ τούς γνωρίζω χρόνια» συνέχισε ο 75χρονος Αμπάντο, εστιάζοντας στο κοινό μουσικό ταξίδι με τα μέλη του συνόλου. Σε ό,τι αφορά το φεστιβάλ του 2009, θα διεξαχθεί από τις 12 Αυγούστου ως τις 19 Σεπτεμβρίου ενώ, εκτός από την Ορχήστρα της διοργάνωσης, στο πλαίσιό του θα παρελάσουν κορυφαία σύνολα, όπως η Συμφωνική του Σικάγου, οι Φιλαρμονικές της Βιέννης και του Βερολίνου, η Concertgebouw του Αμστερνταμ και η Gewandhaus της Λειψίας. Τον Σεπτέμβριο του 2009 η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης θα ταξιδέψει στο Πεκίνο. «Εχουμε τόσα πράγματα μπροστά μας» είπε ο Αμπάντο. Και απ΄ ό,τι φαίνεται δεν υπερβάλλει.

Καλά Χριστούγεννα, κύριε Σκρουτζ
Βραδιά για μικρούς, αλλά και για μεγάλους φίλους της όπερας διοργανώνει το προσεχές Σάββατο το Εθνικό Ωδείο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Υπό τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικες μουσικές ιστορίες» οι παιδικές χορωδίες, καθηγητές, απόφοιτoι, σπουδαστές και μουσικά σύνολα του ωδείου θα παρουσιάσουν τα έργα «Το όνειρο των Χριστουγέννων» της Κατερίνας Τσίτσα και «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Σκρουτζ» του Στιβ Πόγκσον. Παρουσίαση- σκηνοθεσία Μάγδα Μαυρογιάννη. itoyla@dolnet.gr