Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, την Τρίτη στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, γύρω από την υπόθεση του Βατοπαιδίου, μετά και τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής. Ένας επιπλέον λόγος είναι οι αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες που αποδίδονται από τους βουλευτές της πλειοψηφίας σε εν ενεργεία κυβερνητικά στελέχη: τους κ.κ. Πέτρο Δούκα και Αλέξανδρο Κοντό.

Το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε τρεις υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος, τους κ.κ. Δούκα και Κοντό, καθώς και τον κ. Ευάγγελο Μπασιάκο μόνο για το γεγονός ότι δεν έλεγξαν τους υφιστάμενους τους κρατικούς λειτουργούς. Το πόρισμα αποδίδει επίσης πολιτικές ευθύνες σε δύο υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους κ.κ. Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη, ενώ δεν «βλέπει» κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό στην υπόθεση.

Η απόδοση έστω και αυτών των αντικειμενικών πολιτικών ευθυνών, δημιουργεί ζήτημα για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Πέτρο Δούκα, ως εν ενεργεία στελέχη της κυβέρνησης.

«Γαλάζιοι» βουλευτές φέρονται ότι θεωρούν πλέον επιβεβλημένη την παραίτηση των δύο κυβερνητικών στελεχών και μάλιστα άμεσα, ώστε η Νέα Δημοκρατία να προσέλθει χωρίς «βαρίδια» στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, από την ερχόμενη Τετάρτη.

Αν και δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής έχει ζητήσει τις παραιτήσεις των δύο υπουργών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε τη Δευτέρα το μεσημέρι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Όλα τα στοιχεία θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν» είπε ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

Τι θα πει ο Κ.Καραμανλής στην ΚΟ

Ο κ. Καραμανλής συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα με στόχο να βάλει φρένο στην εσωκομματική αναταραχή και να εκτονωθεί το βαρύ κλίμα για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, εν όψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας επί του προϋπολογισμού.

Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αποδεχθεί ότι υπήρχαν λάθη και παραλείψεις γύρω από την υπόθεση, θα κάνει όμως λόγο -όπως το έπραξε από τις Βρυξέλλες- για «ευθύνες της Πολιτείας», διαχέοντας τις ευθύνες σε όλη τη διοικητική πυραμίδα και στις διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός δεν θα αποδεχτεί ότι υπήρξε δόλος πίσω από τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις και, επικαλούμενος το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, θα πει ότι κλείνει το για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Η ΝΔ δεν αποκλείεται άλλωστε να απόσχει εκ νέου από τη (μυστική) ψηφοφορία της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ και στην οοποία συμφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναμένοντας ανάλογη εξέλιξη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Εξεταστική κάλεσαν τη Δευτέρα τη Νέα Δημοκρατία «να μην αποχωρήσει από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της νέας πρότασης που θα καταθέσουμε για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής».