Το μακελειό της Παιανίας στις 29 Μαρτίου 2007 είναι γεγονός. Οι δράστες όμως που προκάλεσαν τα αιματηρά γεγονότα και ευθύνονται για την άγρια δολοφονία του νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου σχεδόν δύο χρόνια μετά παραμένουν… φαντάσματα, πλην ενός.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε περίπου δύο μήνες κατόρθωσε να αποδείξει την περασμένη Παρασκευή την ενοχή μόνον ενός εκ των συνολικά 27 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του νεαρού. Η οργή όσων περίμεναν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας την απόφαση ξέσπασε με φωνές και συνθήματα. Κατά του Μεγάρου του Αρείου Πάγου, πίσω από το οποίο στεγάζεται το Εφετείο, εκτοξεύθηκαν ακόμη και μολότοφ. Μέσα στην αίθουσα οι δικαστές ανακοίνωναν εκείνη την ώρα ότι οι υπόλοιποι δράστες της δολοφονίας συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Ο Χρήστος Σακάτης, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, είναι ο αυτουργός της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου, όπως και άλλα άτομα, τα οποία όμως δεν είναι γνωστά σε δικαστικές και αστυνομικές αρχές και ως σήμερα δεν έχουν συλληφθεί. Ο Σακάτης είναι και ο μόνος από τους συνολικά 27 κατηγορουμένους που οδηγήθηκε στη φυλακή. Ακριβέστερα, επέστρεψε στο κελί του, καθώς από τον Απρίλιο του 2007 ήταν προφυλακισμένος.

Δύο ακόμη κατηγορούμενοι, οι Νίκος Βαγιόπουλος και Βασίλης Ψικάκος, επίσης καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στη δολοφονία του νεαρού, αλλά αφέθηκαν αμέσως ελεύθεροι. Οι δικαστές τούς αναγνώρισαν δύο ελαφρυντικά, αυτό της μετεφηβικής ηλικίας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και αναγνώρισαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην άσκηση της έφεσής τους.

Η εξέλιξη εξόργισε την οικογένεια και τους φίλους του θύματος που βρίσκονταν στο δικαστήριο, καθώς ειδικά ο Ψικάκος είναι ο οπαδός του Ολυμπιακού ο οποίος επάνω από το αιμόφυρτο κορμί του Μιχάλη Φιλόπουλου που κειτόταν στην άσφαλτο πανηγύριζε κραδαίνοντας μια σιδερόβεργα: «Ετσι γ… τα Μανιατάκια».

Οσον αφορά τους υπόλοιπους έξι κατηγορουμένους,

29 Μαρτίου 2007: Αιμόφυρτος ο Μιχάλης Φιλόπουλος κείται στην άσφαλτο της λεωφόρου Λαυρίου. Η ετυμηγορία για την άγρια δολοφονία εξόργισε την οικογένεια και τους φίλους του θύματος

Ιωάννη Ανδρόνικο, Μιχάλη Κουντούρη, Αναστάσιο Πούλο , Μιχάλη Μπεκάκο, Βασίλειο Ρουμπέτη και Απόστολο Κοράκη, οι οποίοι επίσης αντιμετώπιζαν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου, κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο καθώς δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία σε βάρος τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του νεαρού οπαδού. Αντίθετα, οι περισσότεροι από αυτούς εμφάνισαν ισχυρά άλλοθι ότι κατά τη διάρκεια του μακελειού δεν βρίσκονταν καν στη λεωφόρο Λαυρίου ή ευρύτερα στην περιοχή της Παιανίας. Νομικοί κύκλοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη δικαστική ετυμηγορία είπαν ότι ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη και πως το δικαστήριο δεν μπορούσε να δικάσει διαφορετικά, μια και ήταν δεσμευμένο από τα στοιχεία μιας ανεπαρκούς αστυνομικής προανάκρισης και μιας ελλιπούς προδικασίας. Ούτε η ίδια η ακροαματική διαδικασία ήταν εύκολη στην απόδειξη ενοχής των κατηγορουμένων, καθώς η πλειονότητα των μαρτύρων που εξετάστηκε από το δικαστήριο «δεν ήξερε», και αν ήξερε δεν θυμόταν ή είχε ξεχάσει. Ενα επίσης από τα μεγάλα αγκάθια, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ήταν το γεγονός ότι ήδη με την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία και ακόμη και αν οι δικαστές μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την τέλεση αυτού του αδικήματος, πλέον εκ της δικονομίας δεν είχαν καμία τέτοια δυνατότητα.

Ενοχοι για το πλημμέλημα της παράνομης οπλοφορίας κρίθηκαν από το δικαστήριο οκτώ από τους κατηγορουμένους, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρεις ως επτά μήνες με τριετή αναστολή. Πρόκειται για τους υπεύθυνους τοπικών συνδέσμων των ομάδων, στους οποίους ύστερα από εφόδους που πραγματοποίησε η Αστυνομία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα που χαρακτηρίζονται όπλα με βάση τη νομοθεσία.

Η δικαστική ετυμηγορία προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της οικογενείας του δολοφονημένου νεαρού, αλλά και τις αντιδράσεις οπαδών του Παναθηναϊκού, οι οποίοι συνεπλάκησαν έξω από το δικαστικό μέγαρο με αντίστοιχη σε μέγεθος ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού. Μια διμοιρία ειδικών αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσε τον χώρο γύρω από τη δικαστική αίθουσα, εν όψει της έκδοσης της δικαστικής απόφασης, επενέβη με ρίψη δακρυγόνων κατορθώνοντας να σταματήσει τη σύγκρουση.