Θολό τοπίο σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του άφησε πίσω του ο κ. Κ. Καραμανλής έπειτα από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Τα ήξεις αφήξεις του Πρωθυπουργού για τα σενάρια διαδοχής επισκίασαν την προσπάθειά του να δείξει ένα κοινωνικό προφίλ σχετικά με το διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας και ταυτοχρόνως να εμφανιστεί πολιτικά ισχυρός και δυνάμενος να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τις προσεχείς εκλογές. Η παρουσία του στις Βρυξέλλες και τα βήματα που σχεδιάζει από την ψήφιση του προϋπολογισμού ως τον Φεβρουάριο φανερώνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη παραιτηθεί από την προσπάθεια να ανακάμψει, κατανοώντας όμως την απογοήτευση των συνεργατών του και την ανασφάλειά τους για το μέλλον.
Η επιλογή κακής διατύπωσης στην προσπάθειά του να κλείσει τα σενάρια διαδοχολογίας συντήρησε και φούντωσε τις φήμες από το απόγευμα της Παρασκευής στα υπουργικά γραφεία. «Ο Πρωθυπουργός, αντί να σκοτώσει, απλώς κουκούλωσε τις φήμες» τόνιζαν κορυφαίοι υπουργοί του, επιμένοντας τώρα ακόμη περισσότερο πως δεν έχει διαγράψει από το μυαλό του την ιδέα της οικειοθελούς αποχώρησης αν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να μειώσει τη διαφορά του από το ΠαΣοΚ. Ταυτόχρονα όμως έδωσε στα στελέχη του το μήνυμα ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται απορρίπτοντας τις προτάσεις για πρόωρες εκλογές και για θεαματικές πρωτοβουλίες που θα εξασφάλιζανπρόσκαιρες έστω- πολιτικές εντυπώσεις. Στόχος του κ. Καραμανλή είναι να μπορέσει κάποια στιγμή να εμπνεύσει αισιοδοξία στα στελέχη του και στην κομματική του βάση, κάτι που δεν έχει καταφέρει ως σήμερα, παρά τις προσπάθειές του.
Ο κ. Καραμανλής έδειξε καθαρά στα στελέχη του με την εμφάνισή του στις Βρυξέλλες ότι δεν έχει καν αποφασίσει ακόμη τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που θεωρούν όλοι βέβαιο για τον Ιανουάριο. Και αυτό γιατί ο ίδιος πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει σαρωτικές αλλαγές προσώπων, ενώ εξακολουθεί να στηρίζει πολιτικά τους κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Πρ. Παυλόπουλο, που βρίσκονται στο κέντρο της εσωκομματικής κριτικής.
Προς το παρόν θα συνεχίσει την προσπάθεια της επικοινωνιακής αντεπίθεσής του μέσω της Βουλής προετοιμάζοντας την εμφάνισή του στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και νέα μέτρα στήριξης των ανέργων και των συνταξιούχων, που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η πολιτική ατμόσφαιρα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν προχωρήσει σε θεαματικές κινήσεις, τις οποίες προετοιμάζει μεν για τον Ιανουάριο αλλά φοβάται μήπως του καταστρέψουν και πάλι το χρονοδιάγραμμα οι εξελίξεις της επικαιρότητας που δεν μπορεί να προβλέψει.
Οπως τόνισε και στις συνομιλίες που είχε την Πέμπτη με τον κ. Μπερλουσκόνι και την κυρία Μέρκελ, ο κ. Καραμανλής δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκταση αλλά και τη χρονική διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων που ξεσπούν στην Αθήνα και αρχίζουν να εξαπλώνονται και στην Ευρώπη. Θεωρεί μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο όμως αναμειγνύεται με τη δραστηριότητα ακραίων στοιχείων που καθοδηγούνται από δυνάμεις της Αριστεράς- κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής. Οι εκτιμήσεις των στελεχών του αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα, αλλά ο ίδιος φοβάται εξάπλωσή τους από τον Ιανουάριο, γεγονός που θα σημάνει απόλυτη εξουδετέρωση των πολιτικών σχεδίων του. Γρίφο αποτελούν για τον ίδιο και οι εντολές που πρέπει να δώσει στην Αστυνομία για τη συμπεριφορά της στο μέλλον. Αν ζητήσει αμυντική τακτική, θα εξαγριώσει τους φιλήσυχους πολίτες που ζητούν ασφάλεια και θα ενισχύσει πολιτικά τα επιχειρήματα του ΛΑΟΣ. Αν ζητήσει δυναμικότερη παρουσία, θα συγκρουστεί με την κοινωνία και όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός αναμένει το τέλος της εποχής του Βατοπαιδίου, έχοντας ήδη αποφασίσει να απορρίψει την πρόταση του ΠαΣοΚ για Προανακριτική Επιτροπή για να μην ανατροφοδοτηθεί η επικαιρότητα. Εχει επίσης αποφασίσει να μη συμμετάσχει η ΝΔ στη συζήτηση και στη μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο για να μη ρισκάρει διαρροές βουλευτών του, αναλαμβάνοντας το κόστος της οριστικής παραγραφής της υπόθεσης. Ολόκληρος αυτός ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός «παραθύρου ευκαιρίας» για τη ΝΔ ώστε να μπορέσει ως τον Ιούνιο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, έχοντας εξασφαλίσει, αν όχι την εκλογική νίκη, τουλάχιστον τη μη αυτοδυναμία του ΠαΣοΚ. Ο κ. Καραμανλής έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του ότι δεν συζητεί εκλογές πριν από τα τέλη Μαρτίου που εκπνέει η προθεσμία για τη λίστα και θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής. Αλλά θεωρεί ιδανικούς μήνες τον Απρίλιο (μετά το Πάσχα) και τον Μάιο έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου. Ο Πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει τις εκτιμήσεις των στελεχών του πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει την ψήφο διαμαρτυρίας των ευρωεκλογών αν δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, αλλά τονίζει στους πάντες ότι θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του τον Μάρτιο και αφού οι δημοσκοπήσεις θα προδιαγράψουν ως τότε τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδιασμού του.