ΠΟΙΟΙ χαϊδεύουν τα αφτιά των κουκουλοφόρων; Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα υπέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης συμφώνησε.Η κυβέρνηση ανέσυρε για μία ακόμη φορά το «σενάριο ΣΥΡΙΖΑ»,το οποίο είχε επικαλεστεί και
ο κ. Β.Πολύδωρας,μιλώντας για ομάδες που υποκινούνται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.Το σενάριο εμπλουτίστηκε με θεωρίες περί «εισαγόμενης βίας» και οργανωμένου σχεδίου από ομάδες αριστεριστών και αντιεξουσιαστών με διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές τις ομάδες εντάσσουν και οργανώσεις του Κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης,
πέριξ των οποίων κινούνται διάφορες αναρχικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για πολλές εστίες «φωτιάς» σε όλη τη χώρα και επεσήμαιναν ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμόςαπό «αδιαφανή κέντρα» με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

O Πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ είπε στους ομοϊδεάτες του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι μεγάλο μέρος των καταστροφών προκλήθηκε από ομάδες που υποκινούνται από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Ακολούθησαν δηλώσεις βουλευτών όπως των κκ. Κ.Αγοραστού και Αν.Λιάσκου, του υφυπουργού κ. Γ. Βλάχου κ.ά. Αντιθέτως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς ήταν από τα λίγα κυβερνητικά στελέχη που απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας ζητώντας να αναλυθούν με ψυχραιμία τα αίτια της έκρηξης της νεολαίας.

Οι διευκρινίσεις του κ. Αλαβάνου
Το χάος και οι καταστροφές σε όλη την Ελλάδα ήταν τέτοιου μεγέθους ώστε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας θεώρησαν αναγκαίο να εξηγήσουν το νόημα δηλώσεων όπως «η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ,τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν» ή «ο αγώνας τώρα μεταφέρεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια».

«Υπάρχει κοινωνική αναταραχή και εμείς λέμε ότι πρέπει να ερευνήσουμε και να αναλύσουμε τις αιτίες» εξηγεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ κ. Α. Καρίτζης. «Δεν χαϊδεύουμε αφτιά συντηρητικών αντανακλαστικών,όπως κάνουν άλλοι, ούτε συμμαχούμε με εγκληματικά στοιχεία για ψηφοθηρικούς λόγους. Προσπαθούμε να βρούμε έναν νέο ρόλο για την Αριστερά,δεν έχει νόημα ένας ακόμη συμβιβασμένος χώρος» λέει και δεν αρνείται την αιχμή για την εποχή Κωνσταντόπουλου. «Πορευόμαστε σε άλλη κατεύθυνση,με άλλη αντίληψη.Είναι ευτύχημα για τη χώρα που υπάρχει μια πολιτική δύναμηη οποία αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω της» προσθέτει.

Οι εξηγήσεις της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύθηκαν από κάποιους ως ένδειξη αμηχανίας και από άλλους θεωρήθηκαν εμπρηστικές. Πάντως έγινε φανερό ότι τα άλλα κόμματα δεν θα άφηναν ελεύθερο το πεδίο της νεολαίας για να δράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε με τις κινητοποιήσεις κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, από όπου άντλησε σημαντικά πολιτικά οφέλη, ενώ ο Περισσός δεν έχασε την ευκαιρία για ένα ακόμη πλήγμα στον αιώνιο αντίπαλό του.

Αλλά και στο εσωτερικό του Συνασπισμού εκδηλώθηκε διάσταση απόψεων για τα μηνύματα που εξέπεμπαν οι δηλώσεις της ηγεσίας. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Ν.Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι η απόσταση από τέτοια γεγονότα και επεισόδια πρέπει να είναι ρητή. Τις καταστροφές και τις λεηλασίες καταδίκασε με σκληρή γλώσσα και ο κ. Λ.Κύρκος. Και άλλα στελέχη του κόμματος όμως μιλούν για «λόγο ανοχής» του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό απέχει από τις κατηγορίες για υπόθαλψη ή για αποδοχή της δράσης των κουκουλοφόρων.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ως δικηγόρος είχε πρωτοστατήσει σε δίκες με κατηγορουμένους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο (Επ. Σκυφτούλης, Ευ. Βογιατζή, Γ. Μπουκουβάλας, Μοχάμεντ Χαμντάν ή Ρασίντ, Γ. Σερίφης) και ως πρόεδρος του Συνασπισμού είχε αποδεχθεί τη συμμετοχή στην Πολιτική Γραμματεία του κ. Χρ. Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου του Κοκκινοπράσινου Δικτύου, ο οποίος ανήκει στις πρωταγωνιστικές φιγούρες του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Σε πολλές από τις δίκες αυτές συμμετείχε και η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, σύζυγος του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα. Η κατάθεση του βουλευτή κ. Π.Λαφαζάνη ως μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη του Α. Λεσπέρογλου έδωσε μία ακόμη αφορμή να κατηγορηθεί ο Συνασπισμός ως συνήγορος τρομοκρατών. Κανένας από τους παραπάνω κατηγορουμένους δεν καταδικάστηκε για τρομοκρατία αλλά η ρετσινιά έμεινε στον ΣΥΝ. Πέρυσι ο κ. Αλαβάνος είχε σπεύσει στη ΓΑΔΑ για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη 49 φοιτητών που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια (και οι οποίοι αθωώθηκαν ελλείψει στοιχείων) πυροδοτώντας κλίμα έντασης με την κυβέρνηση.

Στις αίθουσες των δικαστηρίων και σε εκδηλώσεις συμπαράστασης συναντήθηκε ο Συνασπισμός με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ενός χώρου λίγο-πολύ αγνώστου πριν από τη σύλληψη των μελών της 17Ν. Η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν, ο τρομονόμος και οι τεχνολογίες για την παρακολούθηση πολιτών δημιούργησαν ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου οι σχέσεις των δύο χώρων έγιναν πιο σφικτές, ενώ βρήκαν ομπρέλα νομιμοποίησης και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Το ίδιο συνέβη και με την άνθηση των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης, όπου ο ΣΥΝ εντάχθηκε από την αρχή (το ΚΚΕ ακολούθησε πολύ αργότερα σταθμίζοντας τη δυναμική που αποκτούσαν), οι διαμαρτυρίες των οποίων ελάμβαναν μορφές ακραίας αντιπαράθεσης με το κράτος. Στην προσπάθειά του να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ το εγχώριο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης αγνόησε τον κίνδυνο να φωλιάσουν στις παρυφές του ομάδες αναρχικών και αντιεξουσιαστών.

Η δεξαμενή των Εξαρχείων
Η αδυναμία ή η απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσει τις πορείες του, από φόβο μήπως χάσει την επαφή με απροσδιόριστες ομάδες της νεολαίας, τροφοδοτεί τις θεωρίες περί «συγκοινωνούντων δοχείων», που κατά την Αστυνομία έχουν ως δεξαμενή τα Εξάρχεια. Τη θεωρία αυτή επανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος (της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς»)ο οποίος μιλώντας για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών διερωτήθηκε «τι συμβαίνει επιτέλους με το αυτόνομο κράτος των Εξαρχείων;». Οι κάτοικοι της περιοχής όμως ζουν μια διαφορετική πραγματικότητα. «Ακούμε για το “άβατο” των Εξαρχείων εξαιτίας της παρουσίας αναρχικών και αντί για αυτό τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόμαστε σε σφικτό αστυνομικό κλοιό- όχι μόνο σε στιγμές έντασης.Η περιοχή έχει στοχοποιηθεί ως χώρος ανεξέλεγκτης βίας» επισημαίνει μέλος του ΣΥΝ που κατοικεί στην περιοχή.

Ο κ. Πολύδωρας και το «πάρτι» των αναρχικών

ΔΙΑΛΥΣΗ των ΜΑΤ και των Ειδικών Φρουρών ζητεί με ανακοίνωσή του και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στα Εξάρχεια), το οποίο θεωρείται από τις αστυνομικές αρχές ότι φιλοξενεί τα υπόγεια ρεύματα που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς. Είναι νωπό ακόμη το αίτημα του κ. Β. Πολύδωρα (φωτογραφία), ο οποίος είχε ζητήσει από τον κ. Αλαβάνο να δηλώσει ευθέως «αν ευλογεί το πάρτι των αναρχικών με το Δίκτυο». «Οσο κι αν φαίνεται ουτοπικό και παράδοξο» γράφει η ανακοίνωση «εμείς επιμένουμε:Να διαλυθούν τα ΜΑΤ και οι Ειδικοί Φρουροί.Να αφοπλιστεί η Αστυνομία». «Προς τιμήν τους» συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση «εκτός από τον αναρχικό- αντιεξουσιαστικό χώρο,που από θέση αρχής συμμετέχει στις συγκρούσεις,μεγάλα τμήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, παρ΄ όλες τις διαφωνίες τους με τα “σπασίματα” και τις “καταστροφές”, δεν συντάχθηκαν με την ευταξία,δεν καταδίκασαν τα “έκτροπα”, βγήκαν στον δρόμο, διαδήλωσαν μαζί με τους “κουκουλοφόρους”, κραύγασαν “αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές,εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές”,κατανόησαν ότι “η πράξη προηγείται της θεωρίας” και ύψωσαν άνευ όρων το ανάστημά τους στην αστυνομική βαρβαρότητα.Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί…».

Πάντως, έπειτα από τις κινητοποιήσεις για το άρθρο 16, ο αντιεξουσιαστικός χώρος φαίνεται ότι διεκδικεί δυναμικά μερίδιο από την πίτα της εξέγερσης και οι σχέσεις με τους «συριζαίους», όπως τους αποκαλούν, έχουν διαταραχθεί. Τα γραφεία του Συνασπισμού στα Εξάρχεια δέχονται συχνά επιθέσεις «αλλά δεν ξέρουμε αν είναι από αναρχικούς ή από άλλους» λένε μέλη του. Κάποιες φορές χρειάστηκε να περιφρουρήσουν δίνοντας μάχη σώμα με σώμα εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή. Αναρχικές ομάδες κατηγορούν επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «παζαρεύει τη θέση του στο εξουσιαστικό στερέωμα» και τον χαρακτηρίζουν «αριστερό πάτρωνα» των κινητοποιήσεων.