Με τη χρηματοπιστωτική κρίση να βαθαίνει στις ΗΠΑ και να εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κόσμο, ο ένας μετά τον άλλον μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στην Αμερική και στην Ευρώπη ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να την αντιμετωπίσουν, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Το σύνολο των δημοσιογραφικών ομίλων στις ΗΠΑ βιώνει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις όλων των εποχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, η εκδοτική βιομηχανία της χώρας κινδυνεύει με «αποδεκατισμό» και είναι πολύ πιθανό τον επόμενο χρόνο ένα στα δέκα έντυπα να αναγκαστεί να περιορίσει ή και να αναστείλει εντελώς τη λειτουργία του.
▅ Υπό την απειλή της χρεοκοπίας
Την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία Τribune Company, που εκδίδει τις εφημερίδες «Los Αngeles Τimes» και «Chicago Τribune», ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση για προστασία από χρεοκοπία προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και να αντιμετωπίσει το κολοσσιαίο χρέος της, το οποίο ανέρχεται σε 13 δισ. δολάρια. Την ίδια ημέρα η Νew Υork Τimes Company ανακοίνωσε τα σχέδιά της να υποθηκεύσει έναντι ενός δανείου αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το κτίριο των κεντρικών γραφείων της στη Νέα Υόρκη.
Η Τribune Company, στην οποία ανήκουν επίσης επτά περιφερειακές εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί και η ομάδα μπέιζμπολ Chicago Cubs, είδε το τελευταίο διάστημα τα έσοδά της να σημειώνουν σημαντική πτώση, ενώ τα χρέη της να διογκώνονται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο του 2008 η εταιρεία παρουσίασε απώλειες της τάξεως των 124 εκατ. δολαρίων, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007 είχε παρουσιάσει κέρδη που ανέρχονταν σε 84 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία είχε εξαγοραστεί τον περασμένο χρόνο από τον δισεκατομμυριούχο και μεγιστάνα Σαμ Ζελ αντί ποσού 8,2 δισ. δολαρίων. Ο Ζελ μετά την ανακοίνωση των εκτάκτων μέτρων δήλωσε ότι εξαναγκάστηκε στη λήψη αυτών από παράγοντες που δεν μπορούσε να ελέγξει, όπως η μείωση των πωλήσεων και των διαφημιστικών εσόδων, καθώς και το πάγωμα της δανειοληπτικής αγοράς που έκανε εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους της εταιρείας.
Υστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις η Τribune ανακοίνωσε ότι συνήψε συμφωνία με τον χρηματοοικονομικό οργανισμό Βarclays Capital για ένα δάνειο ύψους 300 εκατ. δολαρίων προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ ταυτόχρονα θα αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το χρέος της. Τελικά την περασμένη Τετάρτη το αρμόδιο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της Τribune και αποφάσισε ότι η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τις λειτουργίες της και να είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους και τους συνεργάτες της. Η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται από αναλυτές ότι είναι μια «ανάσα» για την εταιρεία. Στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ η Νew Υork Τimes Company ανακοίνωσε ότι αναζητεί ένα δάνειο ύψους 225 εκατ. δολαρίων έναντι υποθήκης, πώλησης ή ενοικίασης του κτιρίου των κεντρικών της γραφείων. Το κτίριο, που βρίσκεται στην 8η Λεωφόρο, διαθέτει 52 ορόφους και έχει κτιστεί σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Ρiano. Στην εταιρεία ανήκει το 58% της συνολικής έκτασης του κτιρίου, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία Forest City Ratner.
Το μέρος του κτιρίου που ανήκει στη Νew Υork Τimes Company δεν είναι υποθηκευμένο, γεγονός που έκανε πολλούς από τους μετόχους της εταιρείας να παραπονεθούν ότι στο συγκεκριμένο κτίριο είναι δεσμευμένο δυσανάλογα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της εταιρείας.
Ο οργανισμός ΜcClatchy, στον οποίο ανήκουν 30 ημερήσιες εφημερίδες, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να πουλήσει την πιο σημαντική από αυτές, τη «Μiami Ηerald». Ο οργανισμός είχε πριν από λίγο καιρό ανακοινώσει 250 απολύσεις ενώ είχε πουλήσει τρεις από τις εφημερίδες του.
Ακόμη ο Gannett, ο μεγαλύτερος εκδοτικός οργανισμός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε 2.000
απολύσεις στις 85 εφημερίδες που εκδίδει, εκτός από τη «USΑ Τoday».
Οπως προκύπτει από στοιχεία της Αμερικανικής Ενωσης Εφημερίδων, τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων σημειώνουν σταθερά πτωτικές τάσεις από το 2006, οι οποίες έγιναν δραματικά πιο έντονες το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο τρίμηνο του 2008 τα έσοδα από διαφημίσεις παρουσίασαν πτώση της τάξεως του-12,9%, το δεύτερο15,1%, το τρίτο-18,1% και όπως όλα δείχνουν το τέταρτο η μείωση θα είναι ακόμη πιο μεγάλη. Ο οργανισμός Ρaper Cuts που καταγράφει τις χαμένες θέσεις εργασίας στον χώρο των εφημερίδων ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το τρέχον έτος έχουν απολυθεί 15.000 δημοσιογράφοι έναντι 2.185 το 2007. ▅ Στην Ευρώπη
Στη Βρετανία η εφημερίδα «Τhe Ιndependent» αποφάσισε να συστεγαστεί με την εφημερίδα «Daily Μail» προκειμένου να εξοικονομήσουν περίπου 2-3 εκατ. βρετανικές λίρες τον χρόνο αναλαμβάνοντας από κοινού σημαντικό ποσοστό του κόστους λειτουργίας των δύο εφημερίδων. Στον όμιλο Τhe Τelegraph Μedia Group έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται οι πρώτες από τις απολύσεις, ενώ οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Τhe Τimes» έχουν προειδοποιηθεί για ανάλογα μέτρα στις αρχές του επόμενου χρόνου.