ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΣυμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επιδεικνύοντας πνεύμα ρεαλισμού και αυτοσυγκράτησης, προτίμησαν να έλθουν σε μια όχι ιδιαίτερα φιλόδοξη συμφωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομική και την οικολογική κρίση, παρά να φύγουν με «άδεια χέρια», κάτι που ασφαλώς θα επιδείνωνε το ήδη κακό κλίμα που επικρατεί στις αγορές και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Οσον αφορά την οικονομική κρίση, οι «27» επιβεβαίωσαν λίγο – πολύ τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Αποφάσισαν δηλαδή ότι ο καθείς με τα δικά του μέσα σε συντονισμό με τους άλλους και με τη βοήθεια των Βρυξελλών θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι του επιτρέπει η δημοσιονομική κατάστασή του για να συμβάλει στην υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης που απειλεί την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι «27» θα διαθέσουν «περίπου» το 1,5% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ (και όχι «κατ΄ ελάχιστον», όπως είχε προτείνει η Επιτροπή) για την τόνωση των οικονομιών τους. Συμφώνησαν επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να επανέλθει στην οδό της λογικής αυξάνοντας τις παρεμβάσεις του και μειώνοντας τα επιτόκια, λαμβανομένης ωστόσο υπόψη της κατάστασης του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

O σον αφορά την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι «27» πέτυχαν συμφωνία στις εκπτώσεις. Επί της ουσίας δεσμεύθηκαν ότι ως το 2020 θα μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%.

Απέφυγαν ωστόσο να διεκδικήσουν τον ρόλο της παγκόσμιας πρωτοπορίας που κατά το παρελθόν είχαν δηλώσει ότι επιθυμούν να αναλάβουν, ανεβάζοντας τη μείωση στο 30%.

Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος κ. Στ.Δήμας δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμφωνία αυτή, η οποία συν τοις άλλοις προβλέπει βραδύτερους ρυθμούς μείωσης της ρύπανσης του περιβάλλοντος σε σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής.

Τέλος, η Ιρλανδία δεσμεύθηκε ότι εντός του 2009 θα διενεργήσει νέο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τη διατήρηση της αρχής ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει στο μέλλον ένα μέλος από κάθε χώραμέλος, αλλά και τη διαβεβαίωση της ΕΕ ότι θα σεβαστεί τα «θέματα ηθικής» του ιρλανδικού λαού, δηλαδή την απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα αυτή.