Ανακοινώσεις
Ξεκινώ με μια ανακοίνωση: Σύμφωνα με την Πρυτανεία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας όλες οι δραστηριότητες της σχολής λόγω κατάληψης. Συγκεκριμένα, αναβάλλεται η έκθεση των Αποφοίτων 2006-2007, καθώς και η τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα και η ομιλία του Γιάννη Κουνέλλη , που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Παρατηρήσεις
Και μια και περί κατάληψης ο λόγος, μολονότι θα αποφύγω να συναγωνιστώ τα υπέροχα που έχουν γραφτεί και ακουστεί, έχω δύο παρατηρήσεις: πρώτον, θυμάμαι τη φράση του Σαντιάγκο Σιέρα όταν περιφερόμασταν στην Αθήνα: «Μα καλά,δικτατορία έχετε;». Πράγματι, εδώ και χρόνια ζούμε με σιδηρόφρακτες διμοιρίες, με περικνημίδες, κράνη, ασπίδες, αλεξίσφαιρες πανοπλίες, κλομπ και όπλα ανά χείρας σχεδόν σε κάθε τετράγωνο της πόλης. Πρόκειται για το γνωστό δόγμα: παραιτηθείτε των δικαιωμάτων σας για να σας προσφέρουμε ασφάλεια. Οποιος ωστόσο έχει την παραμικρή αίσθηση ιστορίας οφείλει να γνωρίζει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων ζει ούτως ή άλλως ασφαλέστερα από ποτέ μέσα στους αιώνες. Η πλασματική ανασφάλεια που επιτρέπει τέτοια ολοκληρωτικά ψευδοδιλήμματα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του σύγχρονου ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου. Δεύτερον, έχω ακούσει διάφορες κραυγές του τύπου: «πού είναι οι καλλιτέχνες να καταδικάσουν;» κ.λπ. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής που λίγοι το κάνουν. Και αυτό επειδή από τους καλλιτέχνες περιμένω, αντί για καταδίκες, έργα και εκθέσεις- τα πράγματα δηλαδή που χτίζουν για όλους οξυδερκέστερους, πολυπλοκότερους, βαθύτερους τρόπους αντίληψης του κόσμου. Πιστεύω πιο πολύ στη δύναμη τέτοιων πραγμάτων για «αλλαγή» παρά σε οτιδήποτε άλλο. Αυτό μου έλειπε και πριν από το περασμένο Σάββατο, αυτό μου λείπει ακόμη. Εκθέσεις
Μιλώντας για εκθέσεις, σήμερα και αύριο είναι η τελευταία ευκαιρία να δείτε την ομαδική «Τrans leat me », όπου συμμετέχουν οι Δημήτρης Αμελαδιώτης, Ελενα Μπελαντόνι , Αντώνης Βολανάκης, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Αννα Λάγιου Τσουλούφη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου , Χάρης Κοντοσφύρης , Τhe Εrasers, Τομ Ρόμπινσον , κ.ά. Η διοργάνωση και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι της εικαστικού Ζωής Παππά, με προσκεκλημένη επιμελήτρια τη Ναταλία Αρκος, ενώ η «Τrans leat me » είναι μέρος μιας σειράς εκθέσεων της καλλιτεχνικής ομάδας Ρlatform Τranslation.

www.artfully-on-saturday.blogspot.com

Ανεξάρτητος εκθεσιακός χώρος, Αιόλου 48-50, 4ος & 5ος όρ., Αθήνα, http://transleatme.wordpress.com

zenakos@dolnet.gr