ΚΙΕΒΟ Η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο ανακοίνωσε χθες ότι η πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα τερματίστηκε και υποσχέθηκε να φέρει «νέους ανθρώπους» στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Η «ωραία Γιούλια» προέβη στις δηλώσεις αυτές μία ημέρα μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο περιλαμβάνονται οι δυνάμεις που το 2004 έκαναν την «πορτοκαλί επανάσταση».

Με την ανακοίνωση αυτή τερματίστηκε μια μακρά περίοδος κοινοβουλευτικού αδιεξόδου και πολιτικής αντιπαράθεσης της ίδιας με τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιουστσένκο . «Είμαι βέβαιη ότι το τέλος της πολιτικής κρίσης μάς δίνει πολύ περισσότερες ελπίδες πως η Ουκρανία θα ξεπεράσει όλες τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χωρίς κλυδωνισμούς» είπε η ίδια.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από τα πολιτικά κόμματα της κυρίας Τιμοσένκο και του προέδρου Γιουστσένκο, αλλά και του κόμματος του οποίου ηγείται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Λίτβιν, που θεωρείται ταλαντούχος και ουδέτερος διαπραγματευτής.

Ο τελευταίος κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο συμμετείχαν οι δύο άσπονδοι πολιτικοί σύμμαχοι διαλύθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με την αποχώρηση του κόμματος του προέδρου Γιουστσένκο «Η Ουκρανία μας». Η προσπάθεια του προέδρου να επιλύσει την κρίση διαλύοντας το κοινοβούλιο και προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές απέτυχε λόγω της σθεναρής αντίστασης της πρωθυπουργού Τιμοσένκο και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Σε τηλεοπτικό της μήνυμα, η κυρία Τιμοσένκο έδειξε ότι δεν έχει συμφιλιωθεί ακόμα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.