Σημαντικά προβλήματα υγείας τα οποία ξεκινούν κυρίως από αμέλεια των γονιών εμφανίζουν οι μαθητές όχι μόνο της Αττικής, αλλά και της ελληνικής περιφέρειας. Πολλοί δεν προσέχουν τη διατροφή τους, και κατ΄ επέκταση το βάρος του σώματός τους, τα δόντια τους και δεν προστατεύονται από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης αρκετοί μαθητές δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένοι.

Τα παραπάνω προκύπτουν από δύο έρευνες του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής Υγείας στην Κοινότητα (15-16 Δεκεμβρίου).

Οπως αναφέρει ο διευθυντής του ινστιτούτου, αναπληρωτής καθηγητής της Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γ.Τούντας , η έρευνα που έγινε στην περιφέρεια έδειξε ότι το 8,2% των μαθητών του Λυκείου δεν είχε τηρήσει το πρόγραμμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Στο 36% των μαθητών που ήταν υπέρβαροι δόθηκαν οδηγίες για αύξηση της σωματικής άσκησης και αλλαγή διατροφικών συνηθειών. Στο 12% ανιχνεύτηκε φύσημα. Από αυτούς μόνο ο ένας στους τρεις ήταν υπό παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι μαθητές παραπέμφθηκαν σε καρδιολόγο για εκτίμηση. Ακόμη, οι μισοί μαθητές είχαν μειωμένη οπτική οξύτητα και οι οκτώ στους δέκα τερηδόνα στα δόντια.

Σε ό,τι αφορά την ηλιακή ακτινοβολία, μόνο το 38,4% των μαθητών προσέχει να μην εκτίθεται στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες (11.00-16.00) και το 43,2% έχει υποστεί ηλιακό έγκαυμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα η ενημέρωση των νέων σε σχέση με τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας χωλαίνει. «Είναι αποδεδειγμένο», συνεχίζει, «ότι τα 2/3 των περιπτώσεων του καρκίνου του δέρματος οφείλονται στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς να έχουν ληφθεί προστατευτικά μέτρα.Είναι πλέον σαφής η ανάγκη επιμόρφωσης των νέων,αλλά και των άλλων πληθυσμιακών ομάδωνγια τους κινδύνους αυτούς διά μέσου προγραμμάτων Αγωγής Υγείας».