Σε 10 τόνους ανέρχονται τα αλλαντικά με… διοξίνεςμορταδέλα και πεπερόνεπου διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά και έπειτα από ελέγχους του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αποσύρθηκαν με ευθύνη των ίδιων των εταιρειών. Μεταξύ αυτών είναι και η εταιρεία Food Ρlus, στην οποία ανήκει η Ρizza Ηat. Οπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα, έπειτα από σχετική ενημέρωση της εταιρείας Food Ρlus, ο ΕΦΕΤ διαπίστωσε τη διακίνηση στην Ελλάδα πεπερόνε το οποίο παρασκευάστηκε από ιρλανδικό χοιρινό κρέας με χρόνο σφαγής μετά τον Σεπτέμβριο του 2008. Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν είναι ύποπτο επιμόλυνσης με διοξίνες, η εταιρεία προέβη άμεσα σε προληπτική απόσυρσή του και το σύνολο της συγκεκριμένης ποσότητας είναι δεσμευμένο στις αποθήκες της.
Εν τω μεταξύ ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου για τη διακίνηση στην Ελλάδα μορταδέλας στην οποία έχουν ανιχνευθεί υψηλά επίπεδα διοξινών. Πρόκειται για την ιταλική επιχείρηση Αlcisa, η οποία πούλησε στην ελληνική εταιρεία Τσελεμπής Β. & Σία ΟΕ- Αυλός περίπου 1,35 τόνους μορταδέλας με την εμπορική επωνυμία Αlcisa και με αριθμό παρτίδας 8325060. Από τη συνολική ποσότητα ήδη κατασχέθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ 600 κιλά. Η υπόλοιπη ποσότητα, η οποία ήδη βρίσκεται υπό ανάκληση, διακινήθηκε στην αγορά από τις ακόλουθες επιχειρήσεις τροφίμων: Χρυσόπουλος Ιωάννης, Δ. Μασούτης ΑΕ, Αφροδίτη ΑΕΕ, Λιάντας Χ. & Σία ΕΕ, Ζλατιλίδης Στέφανος, Κυζιρίδης Αφοί και Καραγιάννης Ιωάννης. Ο ΕΦΕΤ καλεί όσους έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν. Επίσης η ίδια εταιρεία, η ιταλική επιχείρηση Αlcisa, διακίνησε στην ελληνική εταιρεία Αφοί Φρονά ΑΕ στη Ρόδο περίπου 3,1 τόνους μορταδέλας με την ίδια εμπορική επωνυμία και με αριθμό παρτίδας 8325059.
* Χρησιμοποιημένα έλαια από μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να προκάλεσαν τη μόλυνση των ζωοτροφών με διοξίνη, η οποία οδήγησε στην ανάκληση διεθνώς των προϊόντων ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, αποκάλυψε η εφημερίδα «Ιrish Τimes». Χωρίς να κατονομάζει την πηγή, η εφημερίδα γράφει ότι η μόλυνση μπορεί να προήλθε από χρησιμοποιημένα έλαια στη Βόρεια Ιρλανδία τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί. Στις αρχές της εβδομάδας περισσότερες από 20 χώρες άδειασαν τα ράφια τους από το ιρλανδικό χοιρινό.
Ισχυρό δηλητήριο με καρκινογόνο δράση
Η διοξίνη είναι ένα ισχυρότατο δηλητήριο με πολλαπλές τοξικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, με καρκινογόνο δράση στα πειραματόζωα και πιθανότατα καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο. Οι διοξίνες είναι λιποδιαλυτές και γι΄ αυτό συσσωρεύονται στο υποδόριο λίπος και στο μητρικό γάλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα βρέφη κατά τη διάρκεια του θηλασμού προσλαμβάνουν το 5% της συνολικής ποσότητας διοξίνης που συσσωρεύει ένας άνθρωπος στο σώμα του στη διάρκεια της ζωής του. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση των ανθρώπων σε διοξίνες σχετίζεται με σαρκώματα και λεμφώματα, ενώ οι ενδείξεις είναι περιορισμένες για άλλες μορφές καρκίνου.
Ο άνθρωπος ο οποίος καταναλώνει προϊόντα ζωικής προέλευσης και αξιοποιεί το ζωικό λίπος συγκεντρώνει στον οργανισμό του περισσότερες διοξίνες κατανεμημένες στον λιπώδη ιστό (πάνω από 90%), στο ήπαρ (5-10%) και σε μικρότερο βαθμό στο αίμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 95% των διοξινών που προσλαμβάνει ο άνθρωπος οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης.
Πάντως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βραχυχρόνια έκθεση στις διοξίνες δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου.
Σύμφωνα με χθεσινή γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία για όσους κατανάλωσαν ιρλανδικά ζωικά προϊόντα με διοξίνες.