Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

▅ Επιπτώσεις στα οστά από φάρμακα για τον διαβήτη

Ομάδα αμερικανών και βρετανών επιστημόνων διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια χρήση μιας τάξης φαρμάκων κατά του διαβήτη τύπου 2 «αδυνατίζει» τα οστά των γυναικών. Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που λαμβάνουν θειαζολινεδιόνες (πιογλιταζόνη και ροσιγλιταζόνη) για περισσότερο από δώδεκα μήνες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα από τις υπόλοιπες γυναίκες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ είχαν εκδώσει πέρυσι πόρισμα σύμφωνα με το οποίο τα οφέλη των φαρμάκων είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από τις πιθανές παρενέργειές τους. Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι οι αρμόδιοι φορείς σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να κάνουν επανεκτίμηση της κατάστασης βάσει και των νέων ευρημάτων.

▅ Ενα δευτερόλεπτο περισσότερο θα διαρκέσει το 2008

Ενα δευτερόλεπτο περισσότερο θα διαρκέσει το 2008. Αιτία; Η περιστροφή της Γης σταδιακά επιβραδύνεται με αποτέλεσμα η Παγκόσμια Ωρα που καθορίζεται με ατομικά ρολόγια να αποκλίνει ελαφρώς από την αστρονομική που υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης. Ετσι ο διεθνής φορέας που ρυθμίζει τη Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα ανακοίνωσε την προσθήκη ενός δευτερόλεπτου στις 31 Δεκεμβρίου, στις 23:59:59. Στη χώρα μας λόγω της διαφοράς ώρας το επιπλέον δευτερόλεπτο θα προστεθεί στο 2009.

▅ Καρκίνος, ο μεγαλύτερος δολοφόνος στον πλανήτη

Παρά τις συνεχείς επιτυχίες και προόδους στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το πρόβλημα σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ επιδεινώνεται παγκοσμίως. Ετσι ο καρκίνος ως το 2010 θα έχει πάρει τη θέση που έχουν σήμερα οι καρδιοπάθειες ως η Νο 1 αιτία θανάτων διεθνώς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί το κάπνισμα και στις ανεπτυγμένες έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας. Το 2008 οι διαγνώσεις νέων περιστατικών καρκίνου, όλων των μορφών, αναμένεται να φθάσουν τα 12,4 εκατ., ενώ οι θάνατοι από καρκίνο τα 7,6 εκατ. Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μεταξύ 2000 και 2020 και θα τριπλασιαστεί ως το 2030.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk