Καταπέλτης εναντίον της Ελλάδας για τη λειτουργία της Αστυνομίας και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης των τελευταίων ημερών είναι ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Τόμας Χάμαρμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα από τη Δευτέρα, επέκρινε τις ελληνικές αρχές για την εξάπλωση των ταραχών, τον χειρισμό των διαδηλώσεων από τους αστυνομικούς, την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, την υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά της Αστυνομίας και, κυρίως, το «μη σοβαρό» σύστημα διερεύνησης των κατηγοριών εναντίον αστυνομικών.
«Είμαστε τελείως αντίθετοι προς τη βία από την πλευρά των διαδηλωτών,αλλά όταν οι διαδηλώσεις γίνονται βίαιες,η Αστυνομία πρέπει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανόνες.Αν ένας αστυνομικός τούς παραβεί,η υπόθεση δεν πρέπει να ερευνηθεί από άλλους αστυνομικούς διότι τείνουν να αποφεύγουν να επικρίνουν συναδέλφους τους» δήλωσε χθες μιλώντας προς τρεις δημοσιογράφους. «Είναι απαραίτητο να στηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός για να ερευνά τα αδικήματα που διαπράττουν οι αστυνομικοί» προσέθεσε φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας που έχει ορίσει ένα είδος Συνηγόρου του Πολίτη για ζητήματα αστυνομικών παραβάσεων, ο οποίος μάλιστα, για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του γραφείου του, που απασχολεί 80 άτομα, το έχει επανδρώσει με ανθρώπους από άλλες χώρες.
Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- θεσμός που λειτουργεί συμπληρωματικά προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έχει καταδικάσει πολλές φορές την Ελλάδα για τη συμπεριφορά των αστυνομικών και την ατιμωρησία τους από το κράτος – συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Π.Χηνοφώτη και έθεσε στη διάθεσή τους τη γνώση που διαθέτει γι΄ αυτά τα ζητήματα, την οποία εκείνοι αποδέχθηκαν. «Είναι μια πολύ σοβαρή προσφορά και ελπίζουμε ότι θα την αξιοποιήσουν» δήλωσε ο κ. Χάμαρμπεργκ.
Εχοντας παρακολουθήσει από πρώτο χέρι τις ταραχές, είπε ότι όντως διαπίστωσε περιστατικά «υπερβολικής αστυνομικής βίας». Σε ερώτηση του «Βήματος» για το πού αποδίδει την ευκολία των ελλήνων αστυνομικών να τραβούν πιστόλι και να πυροβολούν σε μη απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις, ο κ. Χάμαρμπεργκ απάντησε: «Οι έλληνες αστυνομικοί δεν έχουν σαφή εικόνα για το τι τους επιτρέπεται να κάνουν». Ο ίδιος θεωρεί πολύ επικίνδυνο το γεγονός ότι οι αστυνομικοί έχουν πραγματικές σφαίρες και η σύστασή του είναι να πάψουν να χρησιμοποιούν θανάσιμα πυρά, όπως ήδη συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης θεωρεί «μη επαγγελματική» την απραξία των αστυνομικών στην αρχή των ταραχών, πράγμα που οδήγησε στην εξάπλωσή τους και στον πολλαπλασιασμό των καταστροφών και των λεηλασιών καταστημάτων και επιχειρήσεων. «Οι ταραχές πρέπει να αντιμετωπίζονται μόλις ξεσπούν,να είναι ορατή στους δρόμους ισχυρή αστυνομική δύναμη και να προσπαθεί να τις ελέγξει με ψύχραιμο τρόπο» λέει. «Αν στη διάρκεια της κρίσης υπάρχει σύγχυση για τον ρόλο της Αστυνομίας ανάμεσα στους αστυνομικούς,αυτό είναι πρόβλημα».
Προτεραιότητες για την Ελλάδα θεωρεί την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ποινικές διώξεις των αστυνομικών που παραβαίνουν το καθήκον τους και την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους ώστε να χειρίζονται τις δύσκολες καταστάσεις, τις ανακρίσεις και τον έλεγχο των διαδηλώσεων καλύτερα, σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και «χωρίς να κλωτσούν και να χτυπούν».
Oαρχικός λόγος της επίσκεψης του κ. Χάμαρμπεργκ στην Ελλάδα ήταν να ερευνήσει τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και τα ναρκοπέδια στη Θράκη, τη μεταχείριση των μειονοτήτων, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τη λειτουργία ενώσεων με τον όρο «τουρκική» στην επωνυμία τους. Εκανε μη ικανοποιητικές διαπιστώσεις και έπονται σχετικές εκθέσεις του στις αρχές του 2009. Την προσοχή του όμως μονοπώλησαν σχεδόν οι ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία του 15χρονου. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πούμε ότι για όλα φταίνε οι αστυνομικοί ή οι διαδηλωτές.Γι΄ αυτό χρειάζεται μια ανεξάρτητη επιτροπή για να διαπιστώσει βήμα βήμα τι ακριβώς συνέβη» λέει. «Πρέπει να εξαχθούν μαθήματα από αυτή την κρίση».
ΤΑΝΙΑΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ