Η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ του Κογκρέσου των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπους για τη διάσωση των προβληματικών αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών απάλυνε τους φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο που θα ακολουθούσε, με δραματική αύξηση της ανεργίας. Αλλωστε τη διάχυση των τεράστιων προβλημάτων του τομέα αυτού σε όλον τον κόσμο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα νέα ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η Volkswagen, ζήτησε να ενταχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών. Το γενικότερο κλίμα- ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο θα βοηθήσουν τις άρρωστες βιομηχανίες τους και θα καταπολεμήσουν την οικονομική κρίση με τεράστια δημοσιονομικά πακέτα- έχει περιορίσει το ξεπούλημα των μετοχών σε όλα τα χρηματιστήρια.

Και οι τρεις ισχυρότεροι αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq – κατέγραφαν κέρδη γύρω στο 2% περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με εξαίρεση το Λονδίνο και τη Ζυρίχη, έκλεισαν με άνοδο. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι ανέβηκαν 0,54% και 0,68%, αντίστοιχα, αλλά το λονδρέζικο χρηματιστήριο έκλεισε με οριακές απώλειες 0,32% και το ελβετικό έπεσε 1,60%. Πολύ υψηλότερα, κατά 3,15% και 5,59%, έκλεισαν τα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ. Επίσης, η ανοδική τάση του ευρώ πήρε νέες διαστάσεις χθες. Εναντι του δολαρίου ξεπέρασε τα 1,30 δολάρια και έφθασε ως τα 1,3051 δολάρια και έναντι της στερλίνας κατέγραψε νέο ρεκόρ ανόδου. Η πανικόβλητη φυγή των κεφαλαίων από τις αξίες της στερλίνας, που έχει πυροδοτήσει η ραγδαία επιδείνωση της βρετανικής οικονομίας, έχει οδηγήσει τη στερλίνα έναντι του ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος το 1999, στις 87,25 πένες.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και οι τρεις δείκτες, Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq, κατέγραφαν κέρδη γύρω στο 2%, μία ώρα περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών RΕUΤΕRS/ΜΙΚΕ SΕGΑR

Τα στοιχεία ωστόσο που άφησαν άφωνους αναλυτές και επενδυτές έρχονται από την Κίνα και αφορούν την απρόσμενη συρρίκνωση των εξαγωγών και εισαγωγών στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η δραματική επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία οδηγεί σε κατάρρευση τις καταναλωτικές δαπάνες σε όλον τον κόσμο, επιβεβαιώθηκε από τα χθεσινά στοιχεία που έδειξαν ότι τον Νοέμβριο οι εξαγωγές από την Κίνα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 1999 και η βουτιά στις εισαγωγές ήταν η χειρότερη από το 1993, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές έπεσαν 2,2% επί ετησίας βάσεως, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο κατά 15% και οι εισαγωγές βούτηξαν 17,9% ενώ οι αναλυτές μιλούσαν για αύξηση κατά 12%.

Μετά τα στοιχεία αυτά αρκετοί φοβούνται μήπως και το Πεκίνοβλέποντας ότι ούτε το πακέτο τόνωσης της οικονομίας ούτε η μεγάλη μείωση των επιτοκίων φέρνουν αποτελέσματα- επιδιώξει την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, έναντι του δολαρίου για να αναθερμάνει την οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα το γουάν σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον Ιούλιο του 2005. Η πτώση αυτή ερμηνεύθηκε ότι σηματοδοτεί τη μεταβολή της συναλλαγματικής πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας.