Νέα μεγάλη βουτιά 5,5% στην παραγωγή της βιομηχανίας

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας πλήττουν τη βιομηχανική παραγωγή και στη χώρα μας. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Οκτώβριο του 2008 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007 παρουσίασε μείωση κατά 4,5%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ειδικά ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 5,5% η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής των κλωστοϋφαντουργικών υλών, του καπνού και των βασικών μετάλλων.

Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας πλήττουν τη βιομηχανική παραγωγή και στη χώρα μας. Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Οκτώβριο του 2008 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2007 παρουσίασε μείωση κατά 4,5%, έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ειδικά ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 5,5% η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής των κλωστοϋφαντουργικών υλών, του καπνού και των βασικών μετάλλων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2007 παρουσίασε μείωση κατά 2,4%, έναντι αυξήσεως 2,0%, που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 προς το 2006.

Η μείωση κατά 4,5% του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής τον μήνα Οκτώβριο του 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου του 2007 προήλθε από τις παρακάτω αντίστοιχες μεταβολές των δεικτών των επί μέρους τομέων βιομηχανίας ως εξής:

Ο Δείκτης Παραγωγής ΟρυχείωνΛατομείων παρουσίασε αύξηση κατά 7,5%, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.

Ο Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 5,5%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής των κλωστοϋφαντουργικών υλών, του καπνού και των βασικών μετάλλων.

Ο Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού – Φυσικού Αερίου- Νερού παρουσίασε μείωση κατά 4,1%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου. Η εξέλιξη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου του 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου του 2007 κατά Κύριες Ομάδες Βιομηχανικών Κλάδων έχει ως εξής:

Ο Δείκτης Παραγωγής Ενέργειας παρουσίασε μείωση κατά 4,2%.

Ο Δείκτης Παραγωγής Ενδιάμεσων Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 6,6%.

Ο Δείκτης Παραγωγής Κεφαλαιουχικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 8,0%.

Ο Δείκτης Παραγωγής Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 8,6%.

Ο Δείκτης Παραγωγής μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 1,1%.

Η μείωση κατά 2,4% του μέσου Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2007 προήλθε από τις παρακάτω αντίστοιχες μεταβολές των δεικτών των επί μέρους τομέων βιομηχανίας ως εξής:

Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Ορυχείων- Λατομείων παρουσίασε μείωση κατά 4,0%.

Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών παρουσίασε μείωση κατά 2,9%.

Ο μέσος Δείκτης Παραγωγής Ηλεκτρισμού- Φυσικού ΑερίουΝερού παρουσίασε μείωση κατά 0,1%.

Υποχωρούν και οι εισαγωγές

Αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά τον μήνα Οκτώβριο ανήλθε στο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2007 (αύξηση 8%), ενώ η συνολική αξία των εισαγωγώναφίξεων ανήλθε σε 4,9 δισ. ευρώ έναντι 5,1 δισ. ευρώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2007 (μείωση 3,5%).

Εξάλλου η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2007- Οκτωβρίου 2008 παρουσίασε αύξηση 2,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2006- Οκτωβρίου 2007. Αντίθετα, μείωση 1,9% παρουσίασε η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2007-Οκτωβρίου 2008 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2006-Οκτωβρίου 2007.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk