Πρώτη κάμψη ύστερα από τρεις δεκαετίες στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου σε δύο διαδοχικές χρονιές προβλέπει η νέα έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) με μείωση κατά 50.000

βαρέλια ημερησίως εφέτος και κατά 450.000 του χρόνου. Μόνο για τις ΗΠΑ η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου εφέτος υπολογίζεται σε 5,8% σε σχέση με το 2007, στην οποία αναμένεται να προστεθεί άλλη μια μείωση κατά 1% το 2009.

Δεν επηρέασε ο ψυχρός καιρός
Οι νέες προβλέψεις της ΕΙΑ αναθεωρούν σημαντικά τις μόλις πριν από έναν μήνα τελευταίες προβλέψεις του οργανισμού, καθώς «η σημερινή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση τώρα προβλέπεται να είναι πολύ πιο σοβαρή και πιο παρατεταμένη». Η υπηρεσία μάλιστα παρατηρεί ότι «παρά τον πρόσφατο ψυχρό καιρό που έπληξε μεγάλο μέρος της χώρας» ακόμη και το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε μείωση η οποία συνολικά για το 2008 θα σημάνει μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ κατά 5,47% σε σχέση με πέρυσι. Η οικονομική συγκυρία είναι άλλωστε το στοιχείο που σήμερα «έχει γίνει ο σημαντικότερος παράγοντας για την εξέλιξη του πετρελαίου» τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή. Οι μόνες περιοχές που θα συνεχίσουν να καταγράφουν αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου είναι περιοχές εκτός ΟΟΣΑ, κυρίως η Κί να, η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική. Αλλά η κάμψη της κατανάλωσης στην περιοχή του ΟΟΣΑ είναι τόσο μεγάλη που «δεν μπορεί να αντισταθμιστεί», ενώ επίσης «παραμένει ασαφές αν οι περικοπές παραγωγής ως τώρα» (του ΟΠΕΚ) «είναι αρκετές για να αποφύγουν μια αντι-εποχική αύξηση των αποθεμάτων στο τελευταίο τρίμηνο εφέτος,πράγμα που θα πρόσθετε στις καθοδικές πιέσεις των τιμών».

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ενέργειας επισημαίνει ότι «η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, όπως και οι μειωνόμενες τιμές πετρελαίου, δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους στις συνήθεις αβεβαιότητες», ιδιαίτερα για την παραγωγή εκτός ΟΡΕC.

Συγκεκριμένα «οι χαμηλές τιμές καθιστούν αμφίβολη τη βιωσιμότητα ορισμένων παραγωγικών σχεδίων υψηλού κόστους σε χώρες εκτός του ΟΡΕC, κυρίως με τη χρήση μη συμβατικών τεχνολογιών» .

Επιπλέον, η ίδια η «πιστωτική στενότητα την οποία έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να καταστήσει πολύ δύσκολη τη χρηματοδότηση νέων σχεδίων».

Μακροχρόνιες επιπτώσεις
Ωστόσο, καθώς αυτά τα ζητήματα αφορούν μακροχρόνια έργα και προγραμματισμό, ίσως «ακόμη και μια βραχύχρονη οικονομική κάμψη θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην προσφορά πετρελαίου».

Ακόμη και μια ανάκαμψη θα μπορούσε έτσι να προσκρούσει «στον περιορισμό της προσφοράς» . Η επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας έκανε την υπηρεσία να αναθεωρήσει κατά 20% προς τα κάτω μέσα σε έναν μήνα την προβλεπόμενη μέση τιμή πετρελαίου για το 2009, δηλαδή από τα 63,5 στα 51 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση σε σχέση με εφέτος είναι πολύ σημαντική, καθώς η μέση τιμή του αργού (τύπου WΤΙ ή West Τexas Ιntermediate) εφέτος θα έχει διαμορφωθεί γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς ως τον Ιούλιο οι τιμές συνέχιζαν να αυξάνονται και είχαν μάλιστα φθάσει περίπου στα 150 δολάρια.