Η εξασθένηση της ανοδικής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια «καθήλωσε» την εγχώρια αγορά κυρίως με ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζών οι οποίες πιέζοντας τον γενικό δείκτη απομάκρυναν το αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλειονότητα των μετοχών. Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ορισμένα blue chips (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca- Cola, Τιτάν, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ) διέσωσαν από τα χειρότερα την εικόνα του γενικού δείκτη. Παράλληλα, καθώς στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να κυριαρχεί το θετικό κλίμα και οι όποιες διορθώσεις απορροφούνται ενδοσυνεδριακά, δίνεται η ευκαιρία να διατηρηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για εγχώριους τίτλους με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ένας σαφής διαχωρισμός στην αγορά που αφήνει στο περιθώριο τις τράπεζες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό υψηλότερο του 4% υποχρεώνοντας ισχυρά blue chips του κλάδου να αντικρίσουν νεότερα χαμηλά πλέον των πέντε ετών, όπως οι ΕFG Εurobank, Αlpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και Μarfin ΡΒ, ενώ στο κλείσιμο κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ όλων των βασικών και των επιμέρους κλαδικών δεικτών της αγοράς υποχωρώντας σε ποσοστό 3,82%.

Οι εκτεταμένες απώλειες του τραπεζικού δείκτη καθιστούν εμφανέστερη τη θετική επίδραση των προαναφερθέντων blue chips τόσο στον γενικό δείκτη που έκλεισε κατά 0,76% χαμηλότερα όσο και στον δείκτη FΤSΕ20 o oποίος υποχώρησε κατά 1,43%.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με θετικές διαθέσεις οι οποίες όμως εξαντλήθηκαν πολύ σύντομα στο υψηλό των 1.864 μονάδων, καθώς επακολούθησαν οι ρευστοποιήσεις που τον πίεσαν στο χαμηλό των 1.814 μονάδων μόλις συμπληρώθηκε η πρώτη ώρα. Στη συνέχεια και ως το τέλος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης σταθεροποιήθηκε γύρω από την περιοχή των 1.830 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1.835,04 μονάδες.

Ο δείκτης FΤSΕ40 ακολούθησε τον γενικό δείκτη τόσο στο ανοδικό ξεκίνημα όσο και στην υποχώρηση και έκλεισε κατά 0,55% χαμηλότερα, ενώ ο δείκτης FΤSΕ80 διήνυσε όλη τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε με απώλειες 1,09%. Ο αμιγής τζίρος της αγοράς βελτιώθηκε αισθητά σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και διαμορφώθηκε στα 154 εκατ. ευρώ, με 7,1 εκατ. ευρώ επιπλέον, που διακινήθηκαν στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανάλογη της προχθεσινής η σχέση ανοδικών και καθοδικών μετοχών: 81 μετοχές έκλεισαν ανοδικά, 120 υποχώρησαν και 133 διατήρησαν αμετάβλητες τις τιμές τους και σημαντικός αριθμός εξ αυτών (88) εμφάνισε μηδενική συναλλακτική δραστηριότητα.

Μετοχές

Εθνική Τράπεζα: Το κορυφαίο blue chip της εγχώριας αγοράς για πάνω από μία πενταετία έπαψε μόλις χθες να είναι πλέον κορυφαίο, καθώς παραχώρησε «ακούσια» την πρωτοκαθεδρία στον ΟΠΑΠ που πέρασε στην πρώτη θέση σε κεφαλαιοποίηση με αποτίμηση 6,76 δισ. ευρώ έναντι 6,65 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας. Η εν λόγω μετοχή πιέστηκε κατά 2,90% χαμηλότερα, στα 13,40 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Παρά την εξασθένηση της δυναμικής του σε σχέση με τις αμέσως δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, ο τίτλος διατήρησε την ανοδική τάση του και ενισχύθηκε κατά 1,05% επανακτώντας ύστερα από έναν μήνα την περιοχή των 21 ευρώ, καθώς έκλεισε στα 21,20 ευρώ.

Τιτάν: Την τρίτη διαδοχικά ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος ενισχύοντας τα κέρδη του κατά 2,19%, στα 13,08 ευρώ.