Σε περίπου 18.000 κυβικά μέτρα υπολογίζονται τα μπάζα και τα ογκώδη απορρίμματα «πνίγουν» το δέλτα ΑξιούΛουδία- Αλιάκμονα και Αλυκής Κίτρους, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους η οποία πριν από λίγες ημέρες ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο. Πρόκειται για απορρίμματα από ανεξέλεγκτες απορρίψεις ιδιωτών και επαγγελματιών μεταφορέων τα οποία συσσωρεύονται κυρίως στην παράκτια ζώνη, αλλά και σε άλλα 84 σημεία της περιοχής.
Την κατάσταση αυτή κατήγγειλε η δασολόγος- ορνιθολόγος κυρία Μαρία Παναγιωτοπούλου , υπεύθυνη παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα ΑξιούΛουδία- Αλιάκμονα, μιλώντας σε ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.
Οπως ανέφερε η κυρία Παναγιωτοπούλου, τα περισσότερα σκουπίδια υπάρχουν σε σημεία με εύκολη οδική πρόσβαση, δηλαδή κοντά σε οικισμούς, γύρω από τις υφιστάμενες χωματερές και δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Οπως επισημαίνεται από τον φορέα διαχείρισης, «ο νέος ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχει δημιουργηθεί με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά δεν δέχεται όλους τους τύπους απορριμμάτων και ακόμη δεν έχουν δοθεί επαρκείς λύσεις για τη διαχείριση ογκωδών και άλλων παρόμοιων απορριμμάτων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Δεκεμβρίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς υπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θεσμοθετείται νέο Εθνικό Πάρκο που περιλαμβάνει τις χερσαίες, υδάτινες και θαλάσσιες περιοχές των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, Γαλλικού, της Αλυκής Κίτρους, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους.